Sarı Beyaz Mavi olan elbise olayı nedir

Tumblr'da paylaşılan mavi, sarı, siyah hatta kimlerine göre beyaz olan bir elbise fotoğrafı, saatlerdir tüm dünyada gündem olmuş durumda.

Sarı Beyaz Mavi olan elbise olayı nedir
Sarı Beyaz Mavi olan elbise olayı nedir
GİRİŞ 09.03.2015 09:00 GÜNCELLEME 09.03.2015 09:00
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Bir anda dünyanın en ünlü giysisi haline gelen o elbise, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir sosyal sorumluluk kampanyasının görseli oldu. Kadına şiddete dikkat çekmek için dünyanın en çok konuştuğu konulardan biri kullanıldı; rengini dünyanın yarısının mavi-siyah, diğer yarısının ise beyaz-sarı gördüğü o elbise...

DÜNYA BU CEVABI ARIYOR! 

Üretici firmanın mavi-siyah olduğu konusunda açıklama yapmasına karşın geçtiğimiz hafta dünya gündemine oturan, sosyal medyada milyarlaca tweet'le rekor kıran ve rengi konusunda hala tartışmaların devam ettiği elbise kadına şiddete karşı bir kampanyada kullanıldı. Salvation Army adlı yardım örgütünün Güney Afrika şubesi, dünyada her 6 kadından birinin tacize uğradığına dikkat çekmek amacıyla kampanyasında bu elbiseyi kullanma kararı aldı.

SLOGAN: MORLUKLARI GÖRMEK NEDEN BU KADAR ZOR?

Hazırlanan ilanda "Siyahı ve maviyi görmek neden bu kadar zor" sorusu yöneltilirken, tartışmalı elbise, vücudunun çeşitli yerlerinde morluk bulunan bir kadın tarafından giyilmiş. İlanda, "Bunu O'nun tercih ettiğini düşünüyorsanız bu illüzyondur" yazısı yer alıyor.

Sarı Beyaz Mavi olay olan elbise nedir

Sarı Beyaz Mavi Elbise mevzusu nedir? O elbise sarı mı mavi mi? Elbise ne renk? Tüm dünya dün akşamdan beri bu elbisenin rengini konuşuyor. Bazısı “kör müsünüz, beyaz işte” derken, bazıları ise “abi elbise baya baya mavi, nasıl beyaz dersiniz?” diye cevap veriyor. İşte merak konusu olan o elbise hakkında tüm detaylar..

Bütün dünyada bir nevi “tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan” tartışması başlatan bu görüntü, ilk olarak Swiked adlı bir tumblr hesabında paylaşıldı. “Arkadaşlar lütfen bana yardım edin… Bu elbise altın-beyaz mı, yoksa siyah-mavi mi? ben ve arkadaşlarım bir türlü karar veremiyoruz ve kafayı yemek üzereyiz” yazan kullanıcının fotoğrafı altında tam anlamıyla DEV bir tartışma başladı. Akabinde olay tüm internette viral oldu, konu hakkında Mashable, CNN International, USA Today, Business Insider başta olmak üzere, pek çok haber sitesinde yorumlar yapıldı.

30 YILDIR ARAŞTIRIYORUM BÖYLESİNİ GÖRMEDİM

 
Konuyla ilgili Wired’a açıklama yapan Washington Üniversitesi renk araştırmacısı Jay Neitz “30 yıldır insanların renk algılarını araştırıyorum ve bu şimdiye kadar karşı karşıya kaldığım en Radikal vaka” dedi.
 
Neitz yaşanan anlaşmazlığın göz fizyolojisi ile ilgili olabileceğini söyledi. Araştırmacı insan gözünün yıllar boyunca değişim geçirdiğini belirtti ve yaşlanan kişilerin gözlerinin mavi ışığa olan duyarlılığını kaybettiğini belirtti. Bu nedenle yaşı daha ileri olan kişilerin bu elbiseyi beyaz ve altın rengi olarak gördüğünü tahmin ettiğini söyleyen Neitz ancak elinde yeterli veri olmadığı için bu tezi kanıtlayamayacağını belirtti.
 

PEKİ GERÇEK RENGİ NE?
 

Tartışmalara noktayı koyan ise dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden Adobe oldu. Konuya ilişkin bilgisayar yazılımından faydalanan Adobe uzmanları, elbisenin renginin mavi ve siyah olduğunu açıkladı.
 
İnternet üzerinden de satılan ve bir manken üzerinde teşhir edilen elbisenin gerçek renginin mavi ve siyah olduğu anlaşıldı.
 
Elbisenin rengi üzerine Twitter'da dönen tartışmalara ünlü yıldızlar da katıldı. ABD'li reality şov yıldızı Kim Kardashian, elbiseyi altın sarısı ve beyaz; rapçi eşi Kanye West ise siyah ve mavi gördü.
 
ABD'li ünlü şarkıcı Taylor Swift de "saçma olarak" nitelendirdiği tartışmaya kendini tutamayarak katıldı ve görüşünü "Açık bir şekilde mavi ve siyah" olarak dile getirdi. Kanadalı pop yıldızı Justin Bieber da elbiseyi Swift gibi mavi ve siyah gördü.
 
Oscarlı oyuncu Julianne Moore ve komedyen Mindy Kaling de elbiseyi beyaz ve altın rengi olarak gördüklerini açıkladı.

 

Elbisenin fotoğrafını paylaşan McNeill

 
McNeill dünyayı ikiye bölen tartışmaya neden olan fotoğrafın hikâyesini ise şöyle anlattı:
 
"İki yakın arkadaşım evlenirken gelinin annesi fotoğrafı çekip kızına gönderdi. Arkadaşım da elbiseyi nişanlısına gösterdi ve rengiyle ilgili anlaşmazlığa düştüler. Bütün arkadaşlarımız da ihtilafa düştü."
 
Sonra McNeil yetenek avcısı Sarah Weichel'a atfedilen Tumblr sayfasından fotoğrafı paylaşınca da sosyal medya yıkıldı. 

24 SAATTE 3.5 MİLYON TWEET

 
Sosyal medyada son bir ay içinde "dress" (elbise) kelimesi kullanılarak 7 milyon tweet atıldı. Bu tweet'lerin 3.5 milyonunun ise son 24 saatte atılmış olması, söz konusu fotoğrafla ilgili tartışmaların Twitter'daki boyutunu da gözler önüne serdi.

Elbisenin rengiyle ilgili beklenen cevap

Sadece bir fotoğraf, perşembeden bu yana bütün internet alemini iki kutba ayırdı.

Konu o kadar göreceli hale geldi ki olay sosyal medyayı aştı. Güneş ışığıyla aydınlanan dünyada insan gözü ve beynin görme biçimi üzerine biyolojik bir meseleye dönüştü. Ama durun sinirlenmeyin! İşte açıklaması...

Gözün retinasına vuran ışık, beyinle sinirsel bağlantısı olan pigmentleri harekete geçirir, sinyaller halinde kodlanır. Gelen bu sinyaller de beynimizdeki görsel kortekste görüntüye dönüşür. Mesele, gözümüzün ışıkla ilk temas ettiği anda başlıyor.
Beyin, baktığınız nesneden sıçrayan ışıkla o esnada onun hangi renk olduğunu anlıyor. Ancak o anlama süreci beynin yorumuna açık. Zira beyin nesnenin gerçek rengi hakkında çıkarımlar yapmaya programlı. Bu olayda da aynı fotoğraftan farklı çıkarımlar söz konusu. Washington Üniversitesi'nden nörobilimci Jay Neitz, “Kişisel görüş farklılıkları hakkında 30 yıllık uzmanım, bu benim toplumda gördüğüm en büyük ayrışmalardan biriydi'' diyor Wired Dergisi'ne yaptığı açıklamada. Neitz de elbisenin altın-beyaz renkte olduğunu düşünenlerden. Aslında bu fotoğraf resmen algı sınırlarımızı zorluyor. İnsanlar da bu yüzden gerginleşiyor. Wellesley Üniversitesi'nde renk ve görme alanında uzman Bevil Conway ise fotoğrafı mavi-siyah olarak yorumlayanlardan: ''Görme sistemimiz bir nesneye baktığında, renkleri gün ışığının renk ekseni üzerinden hesaplıyor.

Bu hesaplamayı mavi rengi ekarte ederek yaptığında elbiseyi altın sarısı-beyaz görürken, altın rengi ekarte ettiğinde aynı cismi mavi ve siyah olarak görüyor. Bu tercihi de arka fonda kullanılan ışığa göre yapıyor.” Özetle, fotoğrafı servis edenler, bilerek ya da bilmeden, elbisenin arka fonunda farklı beyinlerde farklı yorumlara yol açan bir arka ışık seçmiş. Kısacası, arka fon hakkında konuşmamız gerekiyor. Elbisenin RGB değerleri, R (Kırmızı) 93, G (Yeşil) 76, B (Mavi) 50 şeklinde. Sırf bu sayılarla gerçek rengin ne olduğunu tahmin etmeye çalışırsak Conway, ''Bu katmanlar beyaz arka fon üzerinde yansıtılarak hile yapılıyor.
Aynı kısmı doğal siyah arka fon üzerinden gösterirseniz ortaya turuncu çıkacağına bahse girerim'' diyor. Mesele şu ki, bu arka fon ışığı ile beynimiz görüntü için fazladan bir renk kaynağı katıp kıyaslayarak, karmaşık bir durumda bu elbisenin rengi hakkında bir yorum üretiyor. Yani bir tahminde bulunuyor. Neitz “Altın sarısı-beyaz” dese de elbisenin mavi çıkması üzerine bir deney yapmış ve durumu açıklığa kavuşturmuş: ''Resmin çıktısını aldım, altın sarısı-beyazdı. Sonra fotoğraftaki elbisenin ortalarından küçük bir parça kesip öyle baktım ve yanlış tarafta olduğumu anladım. Çünkü arka fondaki sert beyaz-sarı ışığı devreden çıkarmıştım, çünkü cevap elbisenin koyu mavi renginde değil arada geçen yolda bir yerlerdeydi. Beynim, elbisenin mavi rengini arkadaki ışık kaynağıyla bağdaştırdığı için sarı-beyaz görüyordum. Diğer gözler ise o mavi rengi, arkadaki ışık kaynağına değil elbiseye odaklanarak algılıyordu.” Sır, bazı gözlerin bu fotoğrafın arka fonundaki ışığa bazı gözlerinse elbisedeki en koyu noktaya odaklanıp beynin rengi yorumlamasında..

ALTIN SARISI-BEYAZ GÖRENLER BURAYA!

Deney 1: Fotoğrafın bir çıktısını alın. Makasla, elbisenin arka fondaki ışığa uzak bir kısmından bir parça kesin. Ve kestiğiniz parçaya bakın! Gördüğünüz, işte o elbisenin gerçek rengi olacak...

Deney 2 : Fotoğraf makinanızla görüntünün en aydınlık değil de en karanlık pikseline göre beyaz ayarı yapın. Elbise o zaman siyah ve maviye dönüşüyor.

YORUMLAR 13
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Gözünüzü kısarak bakın veya sürekli sayfayı yukarı aşağı sürükleyip bakın elbise bu durularda mavi siyah oluyor(yani karanlık ortama girince)
    Cevapla
  • Elo 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben mavi altın sarısı görüyorum
    Cevapla
  • Sude 8 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşler ben sarı beyaz görüyordum telefonun parlaklığını mısın gerçek ortada mavi siyah bu
    Cevapla
  • Ela 8 yıl önce Şikayet Et
    Arka fondaki ışık yüzünden. Size bir tavsiye. 1. Deneyi yapın. Ben bu fotoğrafa arka fon daha da aydınlatılmış bir şekilde baktım sarı beyaz gördüm. Ama normal baktığımda mavi siyah. Bunu yapan adam sari beyaz yapmak istemis ama mavi siyah yapmis. %10000000000... SİYAH
    Cevapla
  • Bahar 9 yıl önce Şikayet Et
    Elbise sarı-beyazım diye bağırıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı