"Türkiye'de yaşlı nüfus artıyor"

Yrd. Doç. Dr. Akın: "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfus oranında hızlı bir artış yaşanıyor. 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 10,2'sinin yaşlılardan oluşması bekleniyor"

"Türkiye'de yaşlı nüfus artıyor"
"Türkiye'de yaşlı nüfus artıyor"
GİRİŞ 03.03.2015 12:41 GÜNCELLEME 03.03.2015 12:41

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Akın, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfus oranında hızlı bir artış yaşandığını, 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 10,2'sinin yaşlılardan oluşmasının beklendiğini belirtti.

Akın, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaşlılığı, 'çevresel faktörlere uyum sağlayabilme yeteneğinin azalması' olarak tanımladığını ifade etti.

Demografik anlamda yaşlılık sınırının 65 yaş olduğuna dikkati çeken Akın, 65-74 yaş arasının erken yaşlılık, 75-84 yaş arasının yaşlılık, 85 yaş üzerinin ise ileri yaşlılık olarak nitelendirildiğini anlattı.

Akın, yaşlanan Türkiye'de hastaları tanıyan, her semptomu yaşlılığın doğal bir sonucuymuş gibi algılamayan geriatri uzmanlarının sayısının artmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kayseri’de yaklaşık 94 bin 414 yaşlı bulunmaktadır. Yaşlı nüfusun ilin genel nüfusuna oranı yüzde 7,3’dür ve yaşlı nüfusun yüzde 88’i şehir merkezinde yaşamaktadır Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfus oranında hızlı bir artış yaşanıyor. 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 10,2'nin yaşlılardan oluşması bekleniyor. Yaşlı nüfusu yaklaşık 6 milyona ulaşan Türkiye’de, sadece 60 geriatri uzmanı bulunuyor. Yaşlı hastaları tanıyan, her semptomu yaşlılığın doğal bir sonucuymuş gibi algılamayan geriatri uzmanlarının sayısının artmasına ihtiyaç var."

ERÜ Geriatri'nin hizmetleri

Geriatrinin 65 yaş ve üstü hastaların sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ile ilgilenen bilim dalı olduğunu ifade eden Akın, geriatri uzmanı olabilmek için 4 yıllık iç hastalıkları uzmanlık eğitiminden sonra 3 yıllık geriatri yan dal eğitimi almak gerektiğini belirtti.

ERÜ geriatri polikliniğinde verilen hizmetleri anlatan Akın, şu bilgileri verdi:

"Primer koruma kapsamında yaşlılara eylül, ekim ayında yıllık grip aşısını ve 65 yaş üzerinde tek doz zatürre aşısı ve tetanos aşısını öneriyoruz. Sekonder korumada ise osteoporoz taraması 65 yaş üzeri kadınlarda ve 70 yaş üzeri erkeklerde rutin olarak uygulanmaktadır. Kanser taraması yapıyoruz, kalınbağırsak kanseri taraması için 50 yaşından sonra kolonoskopi ya da 5 yılda bir rektosigmoidoskopi ya da yılda bir gaitada gizli kan taraması önermekteyiz. Meme kanseri taraması için 50 yaşın üzerindeki bayanlara 2 yılda bir mamografi önermekteyiz. 65-70 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri taraması da yapılmaktadır. 65-70 yaş arası sigara içmiş erkek hastalarımızda aort damarında genişleme var olup olmadığını değerlendirmek için ultrason değerlendirilmesi önermekteyiz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu