Türkiye, Irak Musul operasyonuna katılacak mı?

Musul’u kurtarma operasyonuyla ilgili görüşmeler sürerken, Türkiye Irak Musul operasyonuna katılacak mı? Sorusu gündeme geldi

Türkiye, Irak Musul operasyonuna katılacak mı?
Türkiye, Irak Musul operasyonuna katılacak mı?
GİRİŞ 04.03.2015 16:30 GÜNCELLEME 04.03.2015 16:29

Türkiye, Musul harekatına katılacak mı? Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Musul Valisi'nin "Türkiye'nin Musul harekatına destek vereceği" yönündeki açıklamasını yorumladı. 

"Musul Valisi, Türkiye'nin Musul harekatına destek vereceğini açıkladı. Bu desteğin ayrıntıları nedir, bu destek doğru mu?" sorusuna, "Türkiye, DEAŞ'a karşı koalisyonun bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur... Ulusal çıkarlar gözönüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" cevabını verdi.

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, "ABD ile eğit-donat imzalandı. Durum nedir, biz nerede eğiteceğiz, nerede donatacağız?" sorusuna cevap verirken, "ABD ile Türkiye, ortak bir komisyon kuracak. Bu komisyonda kimlerin eğitileceği belirtilecek, bu belirtilen kişilere, Kırıkkale yakınlarındaki birlikte eğitim verilecek" diye konuştu.

"ABD'de konuşulan bir şey var, Türk askerinin direk karadan girmesi. Böyle bir seçenek gelirse Türk askeri karadan Irak'a girer mi?" sorusu üzerine Bakan Yılmaz, "Sayın Başbakanımız ne demişti. 'Diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

İsmet Yılmaz, aynı gazetecinin, "Yani 'karadan da girebiliriz' diye yorumlayacağız" sözlerine, "Kendi cümleni bana şey etmeyeceksin. Aynı soru soruldu. Başbakan da 'diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de kendi üzerine düşeni yapmaya hazırdır' dedi" karşılığını verdi.

"Çarşamba günü Irak'a gideceğim"

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, çarşamba günü Irak'a gideceğini belirterek, "Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı ile görüşeceğim. Muhtemelen Başbakan olur, Genelkurmay Başkanı olur. Yani, bir görüşme programı var. Erbil ziyareti de plan ve programda var" dedi.

"Bu ziyarete bahar aylarında yapılacak operasyonla ilgili diyebilir miyiz?" sorusuna Yılmaz, "Demeyin, sen dersen sadece kendin demiş olursun" cevabını verdi.
Bakan Yılmaz, "Irak'ta merkezi yönetim dışında görüşme yapıp yapmayacağının" sorulması üzerine ise "Erbil'e de geçiyorum. Neçirvan Barzani oradalarsa, onlarla görüşme vardır" diye konuştu.

İki günlük Irak ziyareti kapsamında bir gün Bağdat'a kalacağını, ikinci gün Erbil'e geçeceğini belirten Yılmaz, heyette Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan temsilcilerin de yer alacağını kaydetti.

Türkiye’nin Irak’a yardım taşıyan C-130 tipi 2 askeri uçağı, Irak’taki El Musenna Askeri Hava Üssü’ne indi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Kaymakçı, “Türkiye, gerek DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde kardeş Irak hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve Irak’ın birliği ve bütünlüğü için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir” dedi.

KUZEYE ÇIKIŞ VE PETROL PAYLAŞIMI

Ortadoğu ve terör uzmanı Prof. Dr. Mesut Caşın, Musul’u kurtarma planı ve Türkiye’nin vereceği destekle ilgili olarak “Bu harekât Obama’nın askeri planına göre büyük operasyonun başlangıcı. IŞİD Musul’da askeri noktalara saldırdı, ordu binalarını havaya uçurdu, Musul Müzesi’ndeki heykelleri kırarak algı operasyonu yürüttü. ABD’nin, IŞİD’in gelir ve petrol sahalarını azaltmak ve ilerleyişini önlemek istediğini görüyoruz. IŞİD’i kuzeye doğru püskürtecekler. Bu, Suriye topraklarını içine alacak bir operasyonu ileride gündeme getirebilir. Bu operasyon kuzeye çıkışın ilk sinyali. Operasyon, ‘de facto’ olarak Irak’ın iradesinin bölünmesinin yanı sıra petrol kaynaklarının nasıl paylaşılacağının emareleridir. Kürtler aslan payını aldı. Basra petrollerini Şiiler aldı. Sünniler ise ekonomik cebirden pay alamıyorlar” dedi.

Caşın, Ankara’nın tavrının değiştiğini vurgulayarak, “Savunma Bakanı’nın Irak ve Erbil’e gitmesi istihbarat ve güvenlik anlaşması yapılabileceği anlamına geliyor. IŞİD’in terör saldırılarını artırması ve Türkiye’yi tehdit eder hale gelmesiyle, Türkiye’nin IŞİD’e karşı farklı bir politika uygulayacağını söyleyebiliriz. Türkiye’nin beklentilerine ABD ne kadar cevap verirse, Türkiye de koalisyona o denli destek verir” diye konuştu.

‘OPERASYONDA İKİNCİ AŞAMA BAŞLIYOR’

Bilgesam Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı ise “Orayı ele geçirmek Bağdat’ın moralini artıracak ve IŞİD’le mücadeleyi maksimize edecek. Merkezi Irak güçleri ve peşmergeler eğitiliyor. Musul’a olası operasyonda, Türkiye’nin bunun dışında kalması mümkün değil. Koalisyon güçleriyle daha sıkı işbirliğine gitme eyleminde olacak. Lojistik destek, silah-cephane temini, İncirlik’i açma gibi adımlar olabilir. IŞİD’e yönelik operasyonun birinci adımı IŞİD’in gücünü kırmak ve genişleme motivasyonunu ortadan kaldırmaktı. Bu oluştu. İkinci aşama IŞİD’i yok etmeye yönelik harekât. İkinci aşama başlıyor” dedi.

ULUSLARARASI KOALİSYONUN ÜÇ AŞAMALI MUSUL PLANI

Musul’u kurtarma planının ayrıntıları şöyle: ABD öncülüğündeki koalisyon nisan sonu-mayıs başında düğmeye basacak.

1- Musul’da IŞİD mevzileri havadan vurulacak. IŞİD liderlerine yönelik nokta operasyonlar yapılacak. Hava operasyonu 4-5 ay sürecek.

2- Hava operasyonlarıyla IŞİD’e yardımın bitmesi, lider kadronun ortadan kaldırılıp örgütün zayıflatılması hedefleniyor. Irak ordusunun eğitilmesi nedeniyle Musul’a kara operasyonu en erken ekim ayında başlayacak.

3- Musul operasyonu için 20-25 bin savaşçı gerekli görülüyor. Peşmerge ve deneyimli Kürt silahlı güçleri, Musul’a Ambar’dan girmeden önce Ambar civarındaki tehditleri, mevzileri yok edecek.

IŞİD MUSUL’DAN KAÇACAK KAMIŞLI’YA SALDIRACAK

Irak’ın Musul şehrinin IŞİD’in elinden alınması için başlatılması olası harekât, Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgasını gündeme getirecek. IŞİD’e yönelik kara operasyonu başarılı olursa, örgüt militanları, geri çekilirken Nusaybin’in tam karşısında, 7 kilometre uzaklıktaki Suriye’nin 1 milyon nüfuslu Kamışlı kentine saldırabilir. Türkiye, saldırı halinde sınırına 500 bin kişinin akın edeceğini öngörüyor. Ancak Nusaybin hattındaki arazilerin büyük bölümü mayınlı... Bu da binlerce kişinin ölümle burun buruna gelmesi demek. Türkiye, mayınlı alanın önüne hendek kazarak önlem almaya başladı. Genişliği 3, derinliği 2 metre olan hendek kazma faaliyeti sürüyor. Sınırdaysa askeri önlemler de artırıldı.

Prof. Dr. Beril DEDEOĞLU/GS Ünv. Ulus. İlişk. Böl.: Musul, IŞİD’in en önemli kalelerinden biri. Stratejik konumu ve yeraltı kaynakları önemli. Operasyonun başarılı olması halinde IŞİD’e destek veren Arap aşiretler de burada yenilgiye uğramış olacak ve güçlü olanın yanında yer almayı tercih edecekler. Musul’un IŞİD’den temizlenmesi Merkezi Irak Hükümeti’nin otoritesini güçlendirecek. Bu Türkiye açısından da çok önemli.

Vali açıkladı: Musul'u kurtarmak için Türkiye...

Irak'ın Musul Valisi El Nuceyfi, 'Musul'u kurtarmak için teçhizat, eğitim ve silah desteği yapacak. Operasyona katılmayacak' dedi.

El Nuıceyfi Türkiye'nin Musul'u kurtarmak için kurulan güçlere teçhizat, eğitim ve silah desteğinde bulunacağını açıkladı. 

Gazeteci Yalman Haceroğlu'nun sorularını yanıtlayan Vali El Nuceyfi Musul'un IŞİD'in eline geçmesinden Nuri Maliki ve Musul Operasyonlar Merkezi Komutanı Mehdi El Ğarravi'nin birinci derecede sorumlu olduğunu söyledi.

Nuceyfi ayrıca El Ğarravi emirleri direkt olarak silahlı kuvvetler komutanı Maliki'den aldığını, olup bitenlerden hesap sorulmasını istedi.

IŞİD'in Musul müzesi saldırısına değinen El Nuceyfi görüntülerde yer alan tarihi eserlerden bazılarının sahte olduğunu sadece 7 gerçek eserin yok edildiğini söyledi.

''TÜRKİYE OPERASYONA KATILACAK DEMEDİM''

Türkiye'nin Musul operasyonuna katılacağı yönünde basında çıkan haberlere değinen Vali Etil El Nuceyfi, kendisinin böyle bir açıklamada bulunmadığını, Türkiye'nin verdiği ve vereceği desteği açıkladı. El Nuıceyfi Türkiye'nin Musul'u kurtarmak için kurulan güçlere teçhizat, eğitim ve silah desteğinde bulunacağını açıkladı. 

El Nuceyfi, Başbakan Haydar El İbadi ile Savunma bakanın Ankara ziyaretlerinde Türkiye'den böyle bir destek talebinde bulunduklarını belirtti. El Nuceyfi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame El Nuceyfi'nin de Ankara ziyaretlerinde yine bu konuları ele aldığını belirtti.

"Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede rolü var" diyen El Nuceyfi, "Türk ordusunun Musul'u kurtarma operasyonuna girişmesi, Türk hükümeti, Bağdat hükümeti ve koalisyon güçlerinin kararlarına bağlıdır" dedi. 

El Nuceyfi konuşmasında Türkiye'nin Irak'a yönelik insani yardımlarından da övgüyle söz etti. Türkiye'nin Irak'a yönelik insani yardımlarda gecikmediğini söyleyen El Nuceyfi, "Yardımların tümü koordineli olarak yapıldı" dedi. AFAD Başkanı ile geçen Ağustos ayında görüştüğünü söyleyen Musul Valisi, kamp yapılacağı yönündeki sözlerin yerine getirildiğini, AFAD ve Türk Kızılay’ı tarafından yapılan insani yardımların devam etmekte olduğunu belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti