PKK'ya silah bırakma çağrısı

Bitlis Baro Başkanı Gül: "Silahların rafa kaldırılması, demokratik kurum ve kuruluşlarla özgürlüklerin önünün açılması, çok önemli ve tarihi bir gelişmedir"

PKK'ya silah bırakma çağrısı
PKK'ya silah bırakma çağrısı
GİRİŞ 06.03.2015 12:45 GÜNCELLEME 06.03.2015 12:45

Bitlis'te, PKK'ya silah bırakma çağrısının yapıldığı Dolmabahçe'deki görüşmeye ilişkin gelişmeler memnuniyetle karşılandı.

Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öncelikle PKK'ya yapılan silah bırakma çağrısının doğru anlaşılması gerektiğini belirterek, çözüm sürecinin geldiği aşamanın olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Süreç kapsamında yaşanan bu tarihi gelişmelerin herkeste heyecan yarattığını ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"Abdullah Öcalan, PKK'ya bahar ayında silah bırakmak üzere kongre hazırlığı yapması yönünde bir çağrı yaptı. İlksel 10 maddelik bir açıklama da vardı. Bunu doğru okumak gerekiyor. Silahların rafa kaldırılması, demokratik kurum ve kuruluşlar ile özgürlüklerin önünün açılması, çok önemli ve tarihi bir gelişmedir. Kongrede silah bırakma kararı alındığı takdirde, bu büyük bir adım olacak. Bunu olumlu buluyoruz, önemsiyoruz ve değer veriyoruz. Bu ülke açısından da çok önemli. Bu gelişmenin siyasi çekişmelere heba edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Silah bırakma ve çözüm süreci, partilerin alabileceği oy oranından çok daha önemlidir. Sürecin ve özgürlüklerin devam etmesi gerekiyor. Bireysel, toplumsal ve anadilde eğitim haklarının verilmesi lazım. Mecliste görüşülen İç Güvenlik Paketi ise demokratikleşme ve silah bırakma çağrısına zıt bir durum."

Gül, silah bırakmayla beraber hasta hükümlülerin durumu, bir genel affın zikredilmesi, Avrupa Birliği özerklik şartı, bireysel kişi hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması, yeni anayasa ile kimlik tanımı koşullarının da oluşması gerektiğini ifade etti.

Bunların oluşmasıyla Türkiye'nin çok önemli bir kazanım sağlayacağını bildiren Gül, silahların rafa kalmasıyla herkesin demokratik bir ortamda hak ve hukukunu arayacağını dile getirdi.

Gül, "Bunların yanı sıra siyasi partiler yasası ile anayasada değişiklik olması gerekir. Darbe ürünü olan güvenlik kurulunun kaldırılması lazım. 15 günde bir toplanıp öneri ve tavsiyelerde bulunması şart değil. Yargı ve hukuk güvenliğinin, temel hak ve özgürlüklerinin, inanç özgürlüğünün güvence altına alınması gerekiyor. Bunlar demokrasinin güçlendirilmesiyle olacak şeylerdir. Bu önemli gelişmeyle beraber bunların da adımlarının atılması lazım" diye konuştu.

Silahların bırakılmasıyla çözüm sürecinin daha da hız kazanacağını vurgulayan Gül, adımların karşılıklı atılmasıyla çözümün çok uzun sürmeyeceğini ve kısa sürede sonuca ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek