"Akademisyenler de kadına şiddeti araştırmalı"

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yörük: -"Özümüzü kaybettik, canımızı kaybettik, Özgecanımızı kaybettik. O süreçte bütün babalar öldü. Bütün anneler öldü. Bütün kardeşler öldü"

"Akademisyenler de kadına şiddeti araştırmalı"
"Akademisyenler de kadına şiddeti araştırmalı"
GİRİŞ 06.03.2015 17:25 GÜNCELLEME 06.03.2015 17:25

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayetine ilişkin, "Özümüzü kaybettik, canımızı kaybettik, Özgecanımızı kaybettik. O süreçte bütün babalar öldü. Bütün anneler öldü. Bütün kardeşler öldü" dedi.

Yörük, Balkan Kongre Merkezi'nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen konferansta, kadınları hatırlamanın sadece gün ve hafta ile sınırlandırılmaması gerektiğini söyledi.

Kadının tarihsel süreçte kahramanca bir duruş sergilediğini belirten Yörük, şöyle konuştu:

"Maalesef benim arzu ettiğim şekilde medyada veya sosyal medyada bu çok yansıma bulmadı. Günümüzde kadına şiddet noktası ön plana çıkıyor. Bu süreçte özümüzü kaybettik, canımızı kaybettik, Özgecanımız'ı kaybettik. O süreçte bütün babalar öldü. Bütün anneler öldü. Bütün kardeşler öldü. Bu anlamda söylenecek söz yok belki ama bu olayın normal bir toplum olarak irdelenmesi gerekiyor. Maalesef ona doğru da bir gidişat görmüyorum. Akademisyenlere, kadına şiddet konusunun araştırılması ve irdelenmesi açısından büyük görev düşüyor."

Yörük, kadına şiddetin irdelenmesi, sebeplerinin tarihi ve sosyolojik gerçeklerinin ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

Ailede ve toplumun her kesiminde kadınlar olduğunu aktaran Yörük, "Tarihsel sürecin yanında isimlendirme konusunda da bir araştırma yaptım. Dünyadaki değerlendirmede kadın adının geçtiği tek dini isimlendirmenin bizim mezhebimizde olduğunu gördüm. Şöyle ki Ebu Hanife mezhebimiz bir bayan adı. Başka hiçbir dini motifte ve isimlendirmede bunu görmüyoruz" diye konuştu.

Yörük ayrıca, istatistiksel açıdan üniversitelerin kadın çalışanın en fazla olduğu yerlerden olduğunu ifade ederek, Türkiye'de Edirne'nin, kadın istihdamı açısından birinci olduğunu kaydetti.

"Kadınlar çok daha iyi yerlere gelecek"

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının isminden kadın kelimesinin dışarıda bırakılmasına üzüldüğünü söyledi.

Ailenin çok önemli bir yapı olduğunu dile getiren İnceoğlu, şöyle devam etti:

"Aile birliği için kadınlar önemli bir konumdadır. Dövse kızsa bile 'Aman git kocana' denilmesinden bir sürü kadın öldürüldü. Kadın ve erkeğin eşit olduğuna inananlardanım. Şuna da inanıyorum. Kadınlar hakikaten iyi konuma gelebiliyor. Baktığınız zaman bir mücadele var. 70'li yıllardaki durumlardan nerelere geldik. Kadınlar çok daha iyi yerlere gelecek. Bugün 6 Mart ama 8 Mart Kadınlar Günü sadece bir günde kalmasın. Her gün kadınlar günü olsun. Kadınlar ağlamasın, öldürülmesin, hakları yenilmesin ve gerektiği şekilde, onurlu bir şekilde bir arada kadın erkek yaşasın."

Konuşmaların ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödül verildi.

Çok sayıda kadının katıldığı konferansta, TÜ Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Topluluğu da bir konser verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması