Kadınlar ekmeklerini mermerden çıkartıyor

Seydikemer ilçesindeki mermer fabrikasında kadınlar, yıkama, ayıklama, temizleme, paketleme ve mozaik işlerinde çalışıyor

Kadınlar ekmeklerini mermerden çıkartıyor
Kadınlar ekmeklerini mermerden çıkartıyor
GİRİŞ 07.03.2015 13:18 GÜNCELLEME 07.03.2015 13:18

Sanayi sektörünün ağır, gürültülü ve tozlu iş kolu olan mermer fabrikaları, Seydikemer ilçesinde kadınları da istihdam ediyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü mesai ile karşılayacak kadınlar, mermer fabrikalarında emeklerini iş gücüne dönüştürüyor. Mermer yıkama, ayıklama, temizleme, paketleme ve mozaik işlerinde çalışan kadınlar, sanayi sektöründe kendini gösteriyor.

Kadınlar, fabrikanın gürültüsünden başlarına taktıkları kulaklık, tozundan ise ağızlarını kapattıkları eşarplarla korunuyor. İnce işçiliğin gerektiği mozaik yapıştırma ve satışa hazır hale gelen ürünlerin son kontrollerinde görevlendirilen kadın emekçiler, erkeklerle sanayi sektörüne hizmet ediyor.

Fabrikada mozaik yapım işinde çalışan Sultan Çalbay, gazetecilere yaptığı açıklamada, zor gibi görünse de severek yaptıktan sonra işinin kendisine zor gelmediğini söyledi. Patronlarının kendilerine güçlerinin yettiği kadar iş verdiğini kaydeden Çalbay, günde yaklaşık 100 kalıp şeklinde mozaik yaptığını, işin titizlik gerektiren kısımlarında genellikle kadınların çalıştığını ifade etti. Çalbay, "Çalışmak güzel, kendi paranı kazanmak, erkeğin eline bakmamak çok güzel bir duygu. Bütün kadınlara çalışmayı tavsiye ederim" dedi.

Fatma Solak ise aile bütçesine katkı sağlamak ve güzel vakit geçirmek için kadınlara çalışmaları tavsiyesinde bulundu. Fabrikada erkeğe verilen ağır işin kadınlara verilmediğini anlatan Solak, "Biz işin ince tarafında yer alıyoruz. Emek vermeyen kadın yoktur ama emeğini kazanca dönüştüren kadın azdır" diye konuştu.

- "20 kadın çalışıyor"

İşletme yetkilisi Mehmet Türkmen de kadınların çalışmasından oldukça memnun olduğunu, kadın işçilerin işleri büyük bir titizlikle yürüttüğünü vurguladı. Erkek işçilerden aldıkları verimin aynısını kadın işçilerden de aldığını kaydeden Türkmen, fabrikada 20 kadının görev yaptığını, ilerleyen günlerde bu sayıyı artırmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!