Ünlü Matematikçi Emmy Noether unutulmadı

Emmy Noether'ın 133. doğum yılı nedeniyle Google tarafından doodle oluşturdu. Peki Emmy Noether kimdir?

Ünlü Matematikçi Emmy Noether unutulmadı
Ünlü Matematikçi Emmy Noether unutulmadı
GİRİŞ 23.03.2015 13:17 GÜNCELLEME 23.03.2015 13:17

Emmy Noether, yüksek matematikçi ve teorik fizikçidir modern cebire önemli katkıları vardır. Babası Max Norther de matematikçidir ve cebirsel geometride bazı teoremleri ile tanınmaktadır. Emmy Noether! Google tarafından neden Doodle yapıldı. Dev popüler arama motoru Google, Emmy Noether ismine Doodle hazırladı. İlgi alanı Matematik olan Emmy Noether Google tarafından niçin Doodle yapıldı peki? Emmy Noether hakkındaki tüm detaylar haberimizde...

Google önemli günlerde oluşturduğu Doodle’da bugün Emmy Noether anıldı. Emmy Noether, 23 Mart 1882'de Almanya'nın Erlangen şehrinde doğmuştu.

Dev arama motoru Google Emmy Noether 'ı unutmadı ve Emmy Noether'ın (yüzotuzüç) 133. doğum gününde kendisi adına özel bir Doodle hazırladı. Peki Emmy Noether kimdir? Emmy Noether biyografisi ve hakkında tüm detayları sizler için derledik. Wikipedia'da soyut cebir ve kurumsal fiziğe çığır açan katkılarından söz eden bir makale bulunan Emmy Noether asılnda bir matematikçidir diyebiliriz. 

 

EMMY NOETHER KİMDİR?

1881 yılında Almanya’da doğdu annesi zengin bir ailenin kızıydı.1933 yılında , yahudi olduğu için Naziler tarafından sürgün edildi. Nazilerin elinden kurtulmayı, başardı ve Amerika’da Bryn Mawr College’ de kısa bir süre profesörlük yaptı. 1935 yılında kanser olup öldü. Emmy Noether, Avrupa da üniversiteye giden ilk kadın olmuştur. Bunu başarmak için kişilerle ve kurallarla mücadele etmiş, akademik hayata başlamak için Hilbert’ten destek almıştır.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra Nazilerin yaptıklarının özrü olarak emmy onurlandırmak için ,Erlangen üniversitesi, matematik alanında uzman bir Gymnasivm’a Noether adını vermiştir.

Sonja Kowalewsky'den 30 yıl sonra doğan Emmy Noether'in modern soyut bilime katkılarını anlatmak için daha bilimsel bir yazı çerçevesi gerekir. Babası Max Noether (1844-1921) Almanya'da yaşamış, cebirsel fonksiyonlar teorisi, cebirsel geometride sayısız teoremleri ile tanınmış bir matemakçidir. Erlangen'de doğan kızı Emmy Noether, önce Göttingen'de profesör olmuş, modern cebire önemli katkılarda bulunarak sayısız öğrenciler yetiştirmiştir.

Doodle nedir?

Karalama, gelişigüzel yazma veya çizme
Karalamak doodlebug maden damarlarını aramakta kullanılan herhangi bir cihaz
Uçan bomba.
Karalamak, dalgın dalgın şekiller çizmek; gayda çalmak
Kuruluşundan, şu ana kadar Google tarafından hazırlanan bütün doodle’ları görmek için http://www.google.com/doodles adresini ziyaret edebilirisiniz. 

Google, hazırladığı bu Doodle'lar ile önemli gün ve haftaları kullanıcılarına hatırlatmayı amaçlıyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde ressam ve sanat kuramcısı Wassily Kandinsky için özel bir Doodle hazırlamıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...