D-8 Vizyonu, Fırsatlar ve Zorluklar Konferansı

D-8 Genel Sekreteri Mousavi: - "Avrupa Birliği gibi bir kurum olsaydık çok seçici ve kriterlerimiz farklı, herkese kapımız kapalı, ülkeleri bir nevi rencide eden bir kuruluş olacaktık. Böyle bir kuruluş olmak istemiyoruz"

D-8 Vizyonu, Fırsatlar ve Zorluklar Konferansı
D-8 Vizyonu, Fırsatlar ve Zorluklar Konferansı
GİRİŞ 26.03.2015 20:21 GÜNCELLEME 26.03.2015 20:21

D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, "Avrupa Birliği gibi bir kurum olsaydık çok seçici ve kriterlerimiz farklı, herkese kapımız kapalı, ülkeleri bir nevi rencide eden bir kuruluş olacaktık. Böyle bir kuruluş olmak istemiyoruz" dedi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından düzenlenen "D-8 Vizyonu, Fırsatlar ve Zorluklar" Konferansı'na katılan Mousavi, D-8'in kurulmasındaki temel prensibin çatışma ve savaş yerine barış, meydan okumak yerine diyalog, istismar ve sömürü yerine işbirliği, çifte standart yerine adalet, ayrımcılık yerine eşitlik ve tahakküm yerine demokrasi olduğunu söyledi.

D-8'in içinde olduğu ülkelerden ve çalışmalarından bahseden Mousavi, "Birçok uluslararası kuruluş ile işbirliği yapıyoruz. Türk hükümetine bizlere sağladığı finansal ve manevi destek için çok teşekkür ederim. Türkiye, kurumun kurucu ülkelerinden. Biz Türkiye'yi kurumumuzun 'babası' olarak nitelendiriyoruz" diye konuştu.

"Çok hantal bir yapıya sahip olmak istemiyoruz"

Bünyelerinde 3 farklı kıtadan ülke bulunduğunu belirten Mousavi, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği gibi bir kurum olsaydık çok seçici ve kriterlerimiz farklı, herkese kapımız kapalı, ülkeleri bir nevi rencide eden bir kuruluş olacaktık. Böyle bir kuruluş olmak istemiyoruz. Çok hantal bir yapıya sahip olmak istemiyoruz. Burada İslam birliğini oluşturulacak bir yapıya sahip olacak ülkeler, merhum Necmettin Erbakan tarafından üye seçildi. Sayın Erbakan'ın D-8'i kurarken amacı, ümmeti bir araya getirmekti."

"Çok sayıda başvuru var"

"Müslüman dünyasında şu anda insanlar birbirini öldürüyorlar. Bu birbirimize gerekli değeri vermediğimiz için oluyor" diyen Mousavi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yolumuz uzun ve gerekli mücadele için enerjimiz mevcut. Her üye ülkenin katkısı aynı seviyede değil. Türkiye D-8'e en başından beri en büyük katkıyı sağlayan ülkedir. Farklı ülkelere üyelik için açığız. Çok sayıda başvuru var. Biz bu konuda yapılan hataları tekrarlamamak için oldukça hassas çalışıyoruz."

Konferans sonunda KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Mousavi'ye teşekkür belgesi ve Mevlana'nın resminin bulunduğu bir tablo hediye etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."