Arılarda ilkbahar bakımı ve beslenmesi

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birşen: "Arıcılarımız için ilkbahar bakımının yapılacağı ve ölümlerin görülme ihtimalinin arttığı mart ve nisan ayları, son derece titizlik gerektiren aylardır"

Arılarda ilkbahar bakımı ve beslenmesi
Arılarda ilkbahar bakımı ve beslenmesi
GİRİŞ 27.03.2015 13:07 GÜNCELLEME 27.03.2015 13:07

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, arıcılar için ilkbahar bakımının yapılacağı ve ölümlerin görülme ihtimalinin arttığı mart ve nisan aylarının son derece titizlik gerektiren aylar olduğunu bildirdi.

Birşen, yaptığı açıklamada, kışı güvenle geçiren arıların ilkbaharla yaşamlarının en kritik dönemlerine girdiklerini ve bu dönemde ölüm olaylarının arttığını belirtti.

Arıcılar için ilkbahar bakımının yapılacağı ve ölümlerin görülme ihtimalinin arttığı mart ve nisan aylarının son derece titizlik gerektiren aylar olduğunu ifade eden Birşen, ilkbahar ile kovanların dıştan gözlemlenmesi ve ana arı varlığı, besin düzeyi, koloninin sayısal durumu ve hastalık durumu gibi durumların tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

Tespit edilen olumsuzluğa göre gerekli tedbirlerin alındığını dile getiren Birşen, şunları kaydetti:

"Hava sıcaklığının 15 derece dolaylarına çıkmasıyla kovan bakımlarının rüzgarsız ve günün en sıcak olan öğle saatlerinde kontrol ve temizlik çalışmaları yapılmalıdır. Arılar bu dönemde streste ve hırçın olacağından kovanlar mutlaka körük yakılarak ve sakince açılmalıdır. Yavruları üşütmemek için üst örtü tam açılmamalı, gerekiyorsa kovan iç hacmi bölme tahtası konularak daraltılmalıdır. Yeterli balı olmayan kolonilere bal veya kek takviyesi yapılmalıdır. Yemleme mutlaka akşam üzeri yapılmalıdır. Besleme sırasında uçuş delikleri daraltılmalıdır. Kovan içi kontrollerde ana arının varlığı, yumurtlama düzeyi, genç işçi arıların durumu, hastalık ve zararlı olup olmadığı gibi konuların dikkatle kontroller yapılmalıdır. Fazla çerçeveler çıkarılmalı, kovan içindeki mum atıkları ve propolisler kazınarak kovandan atılmalıdır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış