"Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Kongresi"

Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Derneği Başkanı Özkan: - "Toplum ruh sağlığı açısından aile hekimlerine 'Lezyon Psikiyatrisi' eğitimi zorunlu olmalı"

"Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Kongresi"
"Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Kongresi"
GİRİŞ 27.03.2015 14:59 GÜNCELLEME 27.03.2015 14:59

Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Derneği, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalınca "12. Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Kongresi" gerçekleşti.

Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Derneği Başkanı Sedat Özkan, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda yaptığı açıklamada, yapılan tüm çalışmalarda ruh ile beden sağlığının birbirinden ayrılmaması gerektiğini söylediklerini belirtti.

Psikiyatrinin genel tıbba entegre olması gereken bir yapı olduğunu ve psikiyatrik hastalıkların büyük çoğunluğunun genel tıpta olduğunu ifade eden Özkan, şunları kaydetti:

"Yani kaygı bozukluğu, depresyon, organik beyin sendromu, kişilik bozukluğu, panik bozukluk ve deliryum gibi hastalığı olanların büyük çoğunluğu cerrahi, onkoloji, kardiyoloji ve yoğun bakımdadır. Psikiyatride bu tip vakalar çok azdır. Depresyon ise en çok diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda görülür. Bu nedenle bizim onlara hizmet vermemiz, onları fark etmemiz ve tedavi etmemiz gerekir. Örneğin, kalp krizi geçiren bir hastadaki panik bozukluk tedavi edilmezse kalbi tam tedavi edilmiş sayılmaz çünkü oradaki riskler sabit kalır. Anksiyete beyni uyarır, sinir sistemi kalp üzerine aşırı yük bindirir ve yeni bir kalp krizi riski doğmuş olur. Toplum ruh sağlığı açısından aile hekimlerine 'Lezyon Psikiyatrisi' eğitimi zorunlu olmalı."

Özkan, son 30 yılda Türkiye'de psikiyatrist sayısının artması ve niteliksel gelişiminin yüz güldürücü bir durum olduğunu dile getirdi.

700’den 3 bin psikiyatriste ulaştıklarını neredeyse her ilçede bir psikiyatrist olduğunu aktaran Özkan, şöyle devam etti:

"Toplumun genel sağlığı ve ruh sağlığı için başta psikiyatri hekimleri olmak üzere aile hekimleri de liyezon psikiyatrisi eğitimi almalı. Hastaların sağlık sisteminde ilk başvuru noktası olan aile hekimlerinin bu alanda eğitim almaları son derece önemli çünkü hastaların ilk gittikleri yer psikiyatri hekimleri değil aile hekimleri oluyor. Hekimin hastaya bu farkındalık ile yaklaşması ve hastayı bu anlamda da değerlendirebilmesi büyük farklar yaratacaktır. Psikiyatri ve psikiyatri dışındaki hekimler için 'liyezon pskiyatrisi' eğitimlerinin zorunlu bir rotasyon olması temelde çok büyük faydalar sağlayacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim