Van depremlerinde yıkılan şehrin ilk lisesi yeniden yapılıyor

Van'da 1948 yılında yapılan ancak 2011 depremlerinde ağır hasar gören ve yıkımı gerçekleştirilen Atatürk Lisesi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi kullanılarak yeniden inşa ediliyor

Van depremlerinde yıkılan şehrin ilk lisesi yeniden yapılıyor
Van depremlerinde yıkılan şehrin ilk lisesi yeniden yapılıyor
GİRİŞ 28.03.2015 13:55 GÜNCELLEME 28.03.2015 13:55

Van'da 1948 yılında yapılan ve 2011 depremlerinde ağır hasar aldığı için yıkımı gerçekleştirilen Atatürk Lisesi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi kullanılarak yeniden yapılıyor.

İskele Caddesi'ndeki Atatürk Lisesi, 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde kentte yaşanan iki büyük depremde ağır hasar görmesi nedeniyle alınan karar gereği yıkıldı.

Şehrin ilk lisesi olması nedeniyle aynı araziye lisenin yapılması kararının çıkmasıyla bugün temel kazı çalışmalarını başlatan yüklenici firma, okulun tarihi önemini de göz önünde bulundurarak, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi kullanacak.

Temel kazı çalışmasına katılan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, yaptığı açıklamada, Atatürk Lisesi'nin tarihi nedeniyle kent için önemli bir yere sahip olduğunu, bu nedenle yapım çalışmalarına büyük bir heyecanla başlandığını belirtti.

Kırekin, 1948 yılında hizmete giren ve birçok siyasetçi, yazar, bürokrat ve bakan yetiştiren okulun yerine yapılacak lisenin, 2015-2016 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesinin hedeflediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Namı, şanı, statüsü çok yüksek olan kişilerin mezun olduğu Van'ın tarihi lisesi, 2011 depreminde ağır hasarlı bir şeklide yıkıldı. Yeniden yapılması için çok büyük emekler verildi. Atatürk Lisesi'nin ilimize kattığı tarihi hava, o güzide güzellik, bizim için çok önemliydi. Bu nedenle mutlaka Atatürk Lisesi kendi yerinde yapılmalı, mevcut olan Atatürk Anadolu Lisesi'ni de Tuşba ilçemizde farklı bir okul türü olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Yaklaşık 4 yıldır eğitim ve öğretimden uzak tutulan bu tarihi mekanın bugün burada kazı çalışmalarına başlandı. Okulumuz tamamlandığında 32 derslik ve 300 kişilik bir pansiyon da olacak."

Okulun kaliteli eğitim vereceğine inandığını aktaran Kırekin, bakanlığın hazırladığı projenin Selçuklu ve Osmanlı mimarisi şeklinde olduğunu, dolayısıyla tarihi bir mimari havaya sahip olacağını bildirdi.

"Okul yıkılırken mezunlar yıkıntılar üzerinde gözyaşı döktü"

Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü olan Murat Aliş, okulun yıkıldığı zaman da görev yaptığını ve okulun yıkımında gözyaşlarını tutamadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Her şeyden önce bu insana onur ve şeref veren bir durum. Yıllarca Van'ın kültürel tarihini taşıyan bir okuldu. 7'den 70'e herkesin Atatürk Lisesi yıkılışında ağladığını gördük. Atatürk Lisesi'nin yıkıntıları üzerinde gelip fotoğraf çekip gözyaşı dökenlere şahit oldum. Van'ın kültürünü taşıyan Vanlıyla bir bütün olan, çok büyük bir arşive sahip olan okuldu. Ben bir okul müdürü olarak okulun yapılacağını duydum ve öğrencilerimi alıp buraya geldim. Bu manzara beni onure etti."

Atatürk Lisesi'nden 1991-1992 yıllarında mezun olan ve aynı okula beden eğitim öğretmeni olarak atanan Nevzat Taşdemir ise okulun depremden sonra yıkıldığında çok üzüldüklerini söyledi.

Taşdemir, "Şu anda Atatürk Lisesi'nde müdür yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Depremden sonra yıkılınca çok üzüntü duyduk. Türkiye'nin en eski okullarından birisi. Tarihi çok geniş, Van'da çok insanlar yetiştirilmiş. Okulumuzun tekrar yerinde yapılması bizi çok mutlu etti" dedi.

Babasının ve birçok akrabasının mezun olduğu okulda okuyacağı için çok heyecanlı olduğunu söyleyen 9. sınıf öğrencisi Burak Aközcan da "Şimdi babamın eğitim gördüğü okulda okuyacağım için çok mutluyum. Tarihi çok eskilere dayanıyor. Çok güzel aslında aynı okulda okumak. O nedenle bu okulu tercih ettim" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor