Roma'da ödül alan İhsanoğlu'ndan mesaj var

Çatı adayı olarak Cumhurbaşkanı adayı gösterilen İhsanoğlu, dinler arasında köprü kuran kişi olarak ödül aldı ve ardından açıklamalar yaptı.

Roma'da ödül alan İhsanoğlu'ndan mesaj var
Roma'da ödül alan İhsanoğlu'ndan mesaj var
GİRİŞ 31.03.2015 11:11 GÜNCELLEME 31.03.2015 12:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

CHP ve MHP’nin çatı adayı olarak Cumhurbaşkanı adayı gösterilen ve seçilemeyince Erdoğan'ı tebrik ederek izini kaybettiren Ekmeleddin İhsanoğlu, geçtiğimiz hafta Roma'da aldığı bir ödülle ortaya çıktı.

Daha önce dünyanın köklü kuruluşlarından Ducci Vakfı tarafından Vatikan’ın Dinlerarası Diyalog Papalık Konseyi Başkanı Kardinal Jean-Luis Touran'a verilen ödül şimdi de Ekmeleddin İhsanoğlu'na verildi. Bu ödül dinler arasında köprü kuran kişilere veriliyor.

Roma'da Hürriyet yazarı Verda Özer'e konuşan İhsanoğlu, bir dizi mesaj vermeyi ihmal etmedi. İslam dünyasının reforma ihtiyacı olduğunu söyleyen İhsanoğlu, Irak'taki mezhep çatışmasını kendisinin durdurduğunu, aşırı sağın borsa gibi olduğunu ifade etti.

İhsanoğlu, şu açıklamaları yaptı;

"IRAK'TAKİ MEZHEP ÇATIŞMASINI DURDURDUM"

Hemen en "akut" soruyla başlıyorum: Tüm bölgeyi kan gölüne çeviren bu Şii-Sünni çatışması durdurulabilir mi? İhsanoğlu bunun mümkün olduğunu anlatıyor: "2006'da Irak'taki mezhep çatışmasını durdurdum. Ülkenin tüm Şii ve Sünni dini liderlerini İİT şemsiyesi altında topladım. Ve kan dökmeyi yasaklayan, 10 maddelik, bağlayıcı bir metni kabul ettiler." 

Ancak daha sonra gelen siyasi liderlerin, mezhepleri kullanarak bunu bozduğunu söylüyor.

BU, YEMEN'İ ELE GEÇİRME HAREKATI

Geliyoruz Yemen'e. Malûm hafta sonu Arap Ligi, bir "Arap ordusu" kurmaya karar verdi. "Bu karar, Arap Ligi tarihinde ilk defa alınıyor. Bunu kabul etmeleri dikkat çekici" diyor.

Ve Yemen operasyonunu "nüfuz çatışması, Yemen'i ele geçirme harekâtı" olarak niteliyor. Peki İran'ın bu krizde rolü oldu mu? "Belli ki herkes bir tarafı destekliyor" diye yanıtlıyor.

AŞIRI SAĞ, BORSA GİBİDİR

Geliyoruz İslamofobi'ye. İhsanoğlu, Danimarka'da Hz.Muhammed karikatürlerinin yayınlanmaması için, Avrupalı liderlere karşı mücadele etmişti.

Ocak ayındaki Charlie Hebdo saldırısı sonrasında ise Batılı siyasetçiler söylem değiştirdi. "Dini hassasiyetler, ifade özgürlüğünün sınırıdır" demeye başladılar.

Ancak diğer yandan, Avrupa'da aşırı sağ yükselişte.

"Siyasetin ana akım temsilcileri, sonunda bizim 10 sene önce söylediklerimizi söylüyor. Bu önemli. Yoksa aşırı sağ, borsa gibidir. Bir yükselir, bir iner" diyor.

Peki Charlie Hebdo saldırısı hakkında ne düşünüyor? "Hayat hakkına ve insan hakkına tecavüzdür" diye cevaplıyor.

Ancak ekliyor: "Bundan İslamiyeti sorumlu tutmamak lâzım. Bu gençler yaşadıkları ekonomik ve psikolojik sıkıntıları, Batılı toplum içinde yaşadıkları uyumsuzluğu ve bundan doğan kinlerini bastırmak için İslam'ı örtü olarak kullanıyorlar."

İSLAM DÜNYASININ REFORMA İHTİYACI VAR

Peki İslam'ın reform yaşaması gerektiğine inanıyor mu? "İslam'ın değil, İslam dünyasının reforma ihtiyacı var. Dini siyasete alet ediyorlar. Oysaki dini, ulvi bir yere koymak lazım" diyor. 

TARİHİ UZLAŞMA ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Son olarak: İhsanoğlu Aralık 2013'te Vatikan'da Papa'yı ziyaret etmişti. Bu, iki kurum için bir ilkti. Ve iki din arasında "tarihi uzlaşma" çağrısında bulunmuştu.

İhsanoğlu hâlâ bu önerisinin arkasında. Ancak siyaseti dışında tutuyor: "Siyaset dahil olursa, ilk günden başarısız olur."

YORUMLAR 9
  • TR34 9 yıl önce Şikayet Et
    bi bitmediniz lan
    Cevapla
  • Muammer 9 yıl önce Şikayet Et
    innet dine indallahil İslam. bunlar hangi dine mensuplarki birbirlerine köprü kuruyorlar.
    Cevapla
  • Menat 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne böyle beylik laflarıyla yaptığın cihat, tebliğ olur ne de bu şekilde sırtını dönerek dinini anlatamazsın. Allah bunun hesabını sorar.
    Cevapla
  • metin 9 yıl önce Şikayet Et
    Parelel ve diğer siyasiler boşuna çatı aday göstermemişler. Bundan daha iyisini bulamazlarmış. Gün geçtikçe inşallah daha iyi anlaşılacaktır. Erdoğan en azından yerli ya bunlar kiminle ne ilişkileri var bilinmiyor.
    Cevapla
  • M DEMİR 9 yıl önce Şikayet Et
    İslam Dünyasının reforma ihtiyacı yok. Temiz İslam ALimlerine ihtiyacı var. Günümüzde İslam Alimleri birbirine düştü. Kimin iyi kimin yanlış olduğu anlaşılamıyor.
    Cevapla
  • FSM 9 yıl önce Şikayet Et
    Bana bunlar Ödül vermek isteseler kendimden şüphe eder Ve hemen Tövbe ederdim. Bunlar böyle herkeze Ödül vermezler sadece kendilerine hizmet edenlere verirler...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?