Elektrik kesintileri

Kayseri, Bursa, İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun ve Gaziantep'te metro ve hafif raylı sistemin durması ve birçok ilde trafik ışıklarının devre dışı kalması nedeniyle ulaşımda aksaklıklar yaşandı

Elektrik kesintileri
Elektrik kesintileri
GİRİŞ 31.03.2015 12:35 GÜNCELLEME 31.03.2015 12:35

Elektrik nakil hatlarında yaşanan sorun nedeniyle yurdun birçok bölgesinde elektrik kesintileri yaşandı. Teknik incelemenin başlatıldığı arıza nedeniyle İzmir, Kayseri, Bursa, Adana, Samsun ve Gaziantep'te metro ve hafif raylı sistemin durması ve birçok ilde trafik ışıklarının devre dışı kalması üzerine ulaşımda aksaklıklar yaşandı.

İzmir'deki metro ve hafif raylı ulaşım sistemi İZBAN seferleri kesinti nedeniyle durdu. Yolcular ve kesinti anında istasyonlardaki asansörleri kullanan vatandaşlar, görevlilerce tahliye edildi. İstasyonlar boşaltılarak ve girişe izin verilmeyerek yolcular, otobüslere yönlendirildi.

Elektrik kesintisi karayolu ulaşımında da özellikle büyük kavşak noktalarında trafik lambalarının devre dışı kalması nedeniyle sorun yarattı. Yaşanan sorun, görevlendirilen trafik ekipleriyle aşıldı.

Elektrik kesintisi, İzmir Adliyesini de kısmen etkiledi. Kesinti nedeniyle Ulusal Yargı Ağı Projesi Sistemi (UYAP) çalışmadığı için davalar, devam eden duruşmalarda zabıtlar, daha sonra UYAP'a girilmek üzere dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla kaydedildi.

Soma'da madendeki işçiler tahliye ediliyor

Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madenlerinde elektrik kesintisi sonrası jeneratörler devreye girdi. Buna karşın madendeki işçiler kesintinin uzun sürmesi ihtimaline karşı tahliye edilmeye başlandı.

Kayseri

Talas-Cumhuriyet ve İldem-OSB hatlarında elektrik kesintisi nedeniyle tramvay seferleri durdu. Kesinti sırasında Aydınlıkevler Durağı yakınlarındaki tramvayda mahsur kalan yolcular, yaklaşık 30 dakikalık bekleyişin ardından belediye görevlilerince kapıların açılması üzerine tahliye edildi.

Yolcular, gidecekleri yerlere halk otobüslerini kullanarak ve yaya olarak ulaşmaya çalıştı. Otobüs duraklarında yoğunluk oluştu.

Kentte ayrıca bazı semtlerde trafik ışıklarının çalışmaması nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı.

Bursa

Bursa'da hafif raylı ulaşım sistemi BURSARAY seferleri kesinti nedeniyle durdu. Bu sırada yolcular ve kesinti anında istasyonlardaki asansörleri kullanan vatandaşlar, güvenlik görevlilerce tahliye edildi. İstasyonlar boşaltıldı, giriş çıkışa izin verilmedi.

Öte yandan elektrik kesintisi nedeniyle trafikte kavşak noktalarda yaşanan sorunlar, polis ekiplerince giderilmeye çalışıldı. Hafif raylı sistemde seferlerin durması nedeniyle otobüs duraklarında yoğunluk yaşandı.

Bu arada evlerinde elektrikle çalışan makineye bağlı iki hastanın, ambulanslarla Bursa Devlet Hastanesine getirildiği öğrenildi. Hastanelerdeki jeneratörlerin çalıştığı kaydedildi.

Çanakkale'de elektrik kesintisi nedeniyle oto yıkamacılardaki araçlar köpüklü kaldı. Sabah saatlerinde meydana gelen kesinti ev ve iş yerlerinde hayatı olumsuz etkiledi.

Antalya

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Genel Koordinatörü Erkan Küçük, ülke genelinde TEİAŞ kaynaklı arıza nedeniyle Antalya, Isparta ve Burdur illerinin tamamında elektrik kesintisi yaşandığını bildirdi.

Küçük, yaptığı açıklamada, elektriğin ne zaman geleceği hakkında net bilgilerinin olmadığını ifade ederek, "Türkiye genelini etkileyen TEİAŞ kaynaklı arıza nedeniyle Antalya, Isparta, Burdur illerinin tamamında elektrik kesintisi meydana gelmiştir. Elektriğin verilebileceği saat, Türkiye Elektrik İletim AŞ'den alınacak bilgiye göre kamuoyuna bilgi verilecektir" dedi.

Kesinti nedeniyle bazı bölgelerde trafik ışıklarında aksamalar yaşandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına şu ana kadar herhangi bir ihbarın gelmediği, hastanelerde ise jeneratör sistemlerinin devreye girmesinden dolayı herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı bildirildi.

Gaziantep

Kent genelindeki elektrik kesintisi nedeniyle tramvay seferleri durdu. Yolcuların bir kısmının duraklarda bekleyişi sürerken bazı duraklarda yoğunluk oluştu.

Organize sanayi bölgesindeki bazı fabrikalarda ve küçük sanayi sitesinde, elektriklerin kesilmesi üzerine üretimde aksamaların yaşandığı öğrenildi.

Bu arada, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki Afşin Elbistan Termik Santrali'nde A ve B ünitelerinde de enerji üretimi durdu.

Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta da elektrik kesintisi sebebiyle ulaşım, haberleşme ve üretimde aksaklıklar yaşanıyor.

Adana

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de de elektrik kesintisi yaşandı. Kesinti nedeniyle özellikle trafik ışıklarının yönlendirdiği bölgelerde ulaşımda sıkıntı yaşanıyor. Adana'da metro seferleri yapılamazken, metro güzergahlarına ek otobüs seferleri konuldu, hastanelerde ise jeneratörler devreye girdi.

Asansörlerde mahsur kalan bazı kişiler çevredekilerin yardımıyla kurtarılırken benzeri durumlara karşın ekipler de ihbarları değerlendiriyor.

Erzurum

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum, Iğdır, Ağrı, Bitlis, Muş, Hakkari, Ardahan ve Kars'ta elektrik kesintisi yaşandı.

Enerji kesintisi nedeniyle trafik ışıklarının çalışmadığı kentlerde, zaman zaman ulaşımda aksama oldu. Yaşanan kesintinin ardından hastaneler, kamu binaları ve bazı iş yerlerinde jeneratörlerin devreye girdiği şehirlerde, birçok vatandaş ve esnaf da kesintiden olumsuz etkilendi. Erzurum'da enerjinin verilmesiyle hayat normale döndü.

Edirne

Edirne'de, elektrik kesintisi dolayısıyla bazı iş yerleri ve kamu kurumlarında jeneratörler çalıştırıldı, bazı iş yerlerinde ise aydınlatma için mum yakıldı.

Vatandaşlar, eczanelerde ilaç girişi yapılamaması nedeniyle bir süre ilaç alamadı. Alışveriş merkezlerinde ise fiş kesilemediği için sıkıntı yaşandı. Kimi restoranlardaki masalara da mum yerleştirildiği görüldü.

Kırklareli'nde ise bazı vatandaşlar elektriğin gelmesini dışarıda bekledi. Yüksek binalarda kalanlar cep telefonu ışıklarını kullanarak evlerine ulaştı.

Kasap Hakan Çete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrik kesintisi olduğu için kıyma çekemediğini ve birçok müşteriyi geri çevirmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Benzer manzaraların yaşandığı Tekirdağ'da da trafikte aksaklıklar oluştu, çoğu kurum jeneratörlerini çalıştırdı.

Üç kente de daha sonra elektrik verildi.

Eskişehir

Kesinti nedeniyle tramvay seferleri yapılamıyor. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen acil durum duraklarında bekleyen vatandaşların ulaşımı otobüslerle sağlanıyor. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda üretim durdu.

Kentteki trafik akışının yoğun olduğu bölgelerde polis ekipleri, ulaşımın rahatlıkla sağlanması için çalışma yapıyor.

Öte yandan, Eskişehir Sanayi Odasından üyelerine yönelik yapılan açıklamada, "TEİAŞ arızasının uzun süreceği öngörülmesi nedeniyle OSB'de ada pozisyonunda sadece acil ihtiyaçlar için kısmi olarak enerji verilecektir. Kesinlikle ve kesinlikle üretim yapılmaması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Elektrik kesintisinin Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar, Yalova ve Balıkesir'i de etkilediği bildirildi.

Samsun

Elektrik kesintisiyle seferleri duran tramvaylarda iki durak arasında kalan araçlardaki yolcular, otobüslere yönlendiriliyor, duraklara ulaştırılıyor. Samsun Adliyesi'nde devreye giren jeneratör sistemiyle bir sorun yaşanmadığı bildirildi.

Rize'de elektrik kesintisi nedeniyle ilçelerdeki Ziraat Odaları'nda yaş çay üreticileri işlem yaptıramadı. Kentte, 12.00-13.00 saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü, Valilik ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde jeneratörlerin bir saat tasarruf amaçlı kapatılacağı öğrenildi.

Trabzon'da ise hastaneler ve kamu kuruluşlarında bir sıkıntı yaşanmadığı, jeneratörlerin devrede olduğu kaydedildi.

Çorum'da da elektrik kesintisi sonrası, kesintinin neden kaynaklandığını merak eden vatandaşların araması sonucu 155 ihbar hattının kilitlendiği belirtildi.

Gümüşhane'deki Zigana ve Kirazlık tünelleri başta olmak üzere kentteki diğer tünellerde aydınlatma sistemleri çalışmıyor. Bölgede önlem alan trafik ekipleri sürücüleri dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.

Bayburt'ta, il genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle kentte ulaşımda her hangi bir aksama yaşanmazken tedavileri elektrikli cihazlarla yapılan hastalar ile tedavi için Bayburt Devlet Hastanesi'ne gelen hastalar kısa süreli hizmet alamadı.

Hastaneye jeneratörle elektrik verilinceye kadar acil servise gelen hastalar cep telefonu ve çakmak ışıkları yardımı ile tedavi edilmeye çalışıldı.

Diyarbakır

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) sisteminde oluşan arıza nedeniyle Diyarbakır, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak'ta enerji kesintisi olduğunu bildirdi.

Arıza nedeniyle bölgede Diyarbakır, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak'ta enerji kesintisi yaşandığını aktaran yetkililer, kesintilerin DEDAŞ ile ilgisinin bulunmadığı savundu.

Elektrik kesintisi bölgede yaşamı olumsuz etkiledi. Çok sayıda esnaf iş yerlerindeki enerji ihtiyacını jeneratörlerle karşılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!