Liselilerden asansör kazalarına çözüm

Bayburt Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen projeyle asansör kazalarında yaşanan can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor

Liselilerden asansör kazalarına çözüm
Liselilerden asansör kazalarına çözüm
GİRİŞ 01.04.2015 10:55 GÜNCELLEME 01.04.2015 10:55

ZEHRA MELEK ÇAT - Bayburt Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, geliştirdikleri "Mekpro" adlı projeyle asansör kazalarında yaşanan can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyorlar.

Öğrencilerden Zahid Emre Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asansör kazalarını engellemek amacıyla bu projeyi sınıf arkadaşı Sedat Yalçın Taş ile tasarladıklarını söyledi.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması için hazırladıkları projede manyetik alanın etkisiyle asansör kazalarında yaşanan ölümleri en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kazalarda yaşanan can kayıplarından etkilenerek bu çalışmayı yapmaya karar verdiklerini anlatan Türkoğlu, "Mekpro 'Manyetizma ile eylemsizliğe karşı koyma' adını verdiğimiz proje kapsamında yaptığımız deney ve gözlemler sonucunda mıknatısın oluşturduğu manyetik alan etkisine göre ivmeli hareketin azaldığını gözlemledik" dedi.

Asansörlerin, binalarda insan veya yükleri kapalı bir kabin içinde bir duraktan diğerine düşey doğrultuda taşıyan elektromekanik sistemler olduğunu ifade eden Türkoğlu, asansörlerin çok katlı binaların vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Türkoğlu, projede "güvenli çekimin etkisindesiniz" sloganıyla yola çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Asansör kazalarında yaşanan can kayıplarından etkilenerek Mekpro adlı projeyi geliştirdik. Projeyle can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Asansör kabininin altına ve asansör boşluğunun zeminine aynı kutuplu mıknatıslar yerleştiriyoruz. Olası bir düşme durumunda aynı kutupların birbirini itme prensibi asansör kabininin hızla çakılmasını engelliyor, düşüşü yavaşlatıyor. Mıknatısları asansör boşluğunun yanlarında da kullanarak güvenliği arttırabiliriz."

Projelerini TÜBİTAK'ın Erzurum Bölge Sergisine gönderdiklerini anımsatan Türkoğlu, asansör kazalarında yaşanan can kayıplarını önlemeyi hedeflediklerini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...