İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısı

Cumhuriyet Savcısı Kiraz'ın şehit edilmesi Diyarbakır, Bingöl, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak'ta kınandı

İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısı
İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısı
GİRİŞ 01.04.2015 16:30 GÜNCELLEME 01.04.2015 16:30

İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi Diyarbakır, Bingöl, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak'ta kınandı.

Diyarbakır Adliyesi'ndeki törende hakim, savcı, avukat ve adliye çalışanları bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yaptığı konuşmada, Kiraz'ın görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini anımsattı.

"Savcının şehit düştüğü haberi yüreklerimize bir kor gibi düşmüştür" diyen Solmaz, şunları kaydetti:

"Menfur saldırı, şehit savcımızın şahsında Türkiye'de hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye inanan tüm insanları sindirme, onlara gözdağı verme girişimidir. Bu menfur saldırının arkasındaki zihniyet emellerine asla kavuşamayacak, milli birlik ve beraberliğimize zarar veremeyecektir. Bir insanlık suçu olan terörle ulaşılmak istenen kaos ve kargaşa ortamının önündeki engel her zaman olduğu gibi yine hukuk olacaktır."

Bu tarz saldırıların yargı mensuplarını çıktıkları yolda yürümekten alıkoyamayacağını ve yıldıramayacağını belirten Solmaz, "Saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu'ndan yapılan açıklamada ise saldırının hukuka ve hukukla hak aramayı amaç edinen herkese yönelik olduğu savunuldu.

Olayla ilgili avukatlara haksız ithamlar yapıldığı ifade edilen açıklamada, "Olayın faillerinin avukatlıkla veya avukatlık mesleği ile bir alakalarının olmadığı ortadadır. Dolayısıyla bu müessif olaydan dolayı avukatların hedef seçilmesi hiçbir şekilde tarafımızdan kabul edilemez" denildi.

"Saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyoruz"

Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Şırnak Adliyesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, saldırıdan büyük üzüntü duyduklarını kaydetti.

"Bugün yüreklerimiz yanıyor, acımız çok büyük" diyen Dönertaş, şöyle konuştu:

" Adalet yolunda hizmet veren yargı şehidimizin şerefle taşıyarak geride kalan bizlere emanet ettiği yargı meşalesi, hukukun üstünlüğüne inanmış, gönül vermiş ve bu hususta gerektiğinde canımız dahil olmak üzere her türlü fedakarlığa hazır biz meslektaşları tarafından taşınacaktır. Vazife şehidi bir babanın evladı olarak ben gerektiğinde vatanım için canımı seve seve vermeye hazırım. Yeter ki ülkemiz ve milletimiz daima ilelebet payidar olsun. Saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyoruz."

"Terörist zihniyet bu menfur saldırıyla amacına ulaşamamıştır"

Hakim Mehmet Demir ise Kiraz'ın görevi başında alçakça şehit edildiğini belirterek," Bilinmelidir ki, milli birlik ve beraberliğimize cennet vatanımızın bölünmez bütünlüğüne kast eden terörist zihniyet bu menfur saldırıyla amacına ulaşamamıştır. Bilmelidirler ki, Mehmet Selim Kiraz ölmemiştir. Ben, Mehmet Selim Kiraz'ım" dedi.

İl Müftüsü Ahmet Özkan da şehit savcı için dua okudu.

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi yaptığı açıklamada saldırıdan büyük üzüntü duyduklarını dile getirerek, "Üzücü bir olay, hiçbir şekilde kabul etmek mümkün değil. Olayın ön yargısız, detaylı bir şekilde araştırılması gerekiyor. Birilerinin cübbe giyerek, adliyeye girmiş olması avukatların haklarının kısıtlanmasına bahane gösterilmemeli" diye konuştu.

Bingöl

Bingöl'de bir grup avukat, adliye binası önünde toplanarak saldırıyı kınadı. Baro Başkanı Abdullah Alakuş yaptığı konuşmada, savcı Kiraz'ın şehit edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bu saldırı yaşam hakkına yapılan bir saldırıdır. Ailemizden, arkadaşlarımızdan birisini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Umarız bu saldırı, yargı camiasına yapılan son saldırı olur. Şehit savcımıza yapılan saldırıyı kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Mardin

Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım, İstanbul Adliyesi'nde savcı Mehmet Emin Kiraz'a yönelik saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için tüm siyasi çevrelerin yargıdan elini çekmesi gerektiğini savunan Yıldırım, "Yargı bir bütündür. Avukat, hakim, savcı bütünün bir parçasıdır. Herhangi birine yapılan saldırı bütün meslektaşlarımıza yapılmıştır" dedi.

Siirt

Siirt Baro Başkanı Cemal Acar, Siirt Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, şiddete başvurulmasının insani, hukuki, vicdani ve ahlaki gerekçelerle açıklanmasının mümkün olmadığını vurguladı.

"Yaşanmış acı tecrübelerimize rağmen, başkalarının acıları üzerine yeni acılar üretilerek adaletin tesisi mümkün değildir" diyen Acar, toplumun şiddete teslim olmayacağını söyledi.

Batman

Batman Barosu'ndan yapılan açıklamada ise adalet taleplerinin adalet kanalları vasıtasıyla yapılması gerektiği kaydedilerek, "Vefat eden savcımıza başsağlığı diler, herkesin yargı camiası ile ilgili söylemlerinde daha dikkatli bir dil kullanmasının önemini bir kez daha vurgulamak isteriz" denildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor