DHKP-C nedir? DHKP-C'nin amacı geçmişi

Önceki gün Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden, dünde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne saldıran DHKP-C kimdir nedir? İşte cevabı

DHKP-C nedir? DHKP-C'nin amacı geçmişi
DHKP-C nedir? DHKP-C'nin amacı geçmişi
GİRİŞ 05.04.2015 09:35 GÜNCELLEME 05.04.2015 09:35
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kurucusu Dursun Karataş'ın hayatını kaybetmesiyle dağılma noktasına gelen DHKP-C'nin tarihi kanlı suikastlerle dolu. Nihat Erim ( Türkiye Cumhuriyeti tarihinde öldürülen tek Başbakan) Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak, Sakıp Sabancı'nın kardeşi Özdemir Sabancı. Tüm bunların arkasında yer alan DHKP-C nedir? DHKP-C örgütü hakkında tüm detaylar haber7.com'da

DHKP-C'NİN KÖKENLERİ MAHİR ÇAYAN'A DAYANIYOR

1970'de Mahir Çayan'ın öncülüğünde kurulan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) Türkiye'de örgütlü ve sistemli hareket eden ve şiddeti esas alan temel yapı görünümündeydi. Çayan ve arkadaşlarının kurduğu bu yapı; örgütlenme, hiyerarşi ve eylem stratejilerinde Latin Amerika'daki sol örgütleri esas almıştır. THKP-C ve türevlerinin hedefi, devlet sistemini ortadan kaldırarak yerine işçi sınıfının önderliğinde Marksist ve Leninist bir yapı kurmaktır. Bu bakış açısı Kürtçü-Sol gruplarında da hissediliyor. Devrimin şehirlerde başlayıp daha sonrasında kırsal kesime yayılacağını savunan THKP-C kendisinde sonra gelen birçok sol terör grubunu yakından etkilemiştir. tıpkı DHKP-C gibi...

KIBRIS ÇIKARMASINDA RUM'DAN YANA OLDULAR

1974 yılında Kıbrıs'ta EOKA'nın estirdiği terör üzerine adadaki Türkleri korumak için çıkarma yapan Türk Silahlı Kuvvetleri, dönemin THKP-C kadroları ve Dursun Karataş gibi isimler olayı protesto edip, duvarlara "Bağımsız Birleşik Kıbrıs" yazıları yazdılar. Bu yazılar sonrasında Karataş gözaltına alındı ve bir süre sonra serbest bırakıldı.  

DHKP-C'NİN AÇILIMI NEDİR?

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (kısaca DHKP-C), 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Marksist-Leninist partidir.

Parti siyasal faaliyetler ve propagandadan sorumluyken ve Cephe askeri örgütlenmeden ve silahlı eylemlerden sorumludur. DHKP-C nihai amacını Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yürüttüğünü öne sürdüğü silahlı öncü savaş ile yıkarak Marksist-Leninist ilkelere dayalı Devrimci Halk İktidarı'nı kurmak olarak açıklamaktadır.

Türkiye'de iktidarın uzun süreli bir halk savaşı ile ele geçirilmesini ve yürütülecek şehir gerillası mücadelesi ve silahlı propoganda eylemlerinin gerekliliğini savununan Mahir Çayan tarafından teorize edilmiş Politikleşmiş Askeri Savaş Stratejisini Türkiye'de devrimin stratejisi olarak temel alan örgüt, şehirlerde hücre evleri şeklinde örgütlenmekte ve oluşturduğu Silahlı Propoganda Birlikleri ile çeşitli eylemler düzenlenmektedir.

DHKP-C 1994 YILINDA KURULDU

1994'te kuruluşunda bugüne kadar çeşitli sansasyonel eylemleri üstlenen örgüt, ismini özellikle Özdemir Sabancı suikasti, Gazi Mahallesi olayları, F Tipi cezaevlerine karşı gerçekleştirdikleri ölüm oruçları ile duyurmuştur.

DHKP-C LİDERLERİ YURT DIŞINDA YAŞIYOR

Günümüzde, DHKP-C yöneticilerinin önemli bir kısmı İtalya, Almanya, Belçika, Hollanda ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde yaşamaktadır. 2008 yılında örgütün kurucu lideri Dursun Karataş'ın ölümünün ardından, örgütte liderlik sorunu ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar birçok isim öne atıldıysa da, 2014 yılında Yunanistan'da yakalanan Hüseyin Fevzi Tekin örgütün bugünkü kilit ismi ve lideri olarak görülmektedir.

DHKP-C Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri,İngiltere[ ve Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde bulunmaktadır. ABD 2014 yılında örgütün üç önemli ismi Musa Asoğlu, Zerrin Sarı ve Seher Demir Şen'in bulunmasını sağlayacak bilgileri veren kişilere 3'er milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştır.

YUNANİSTAN'DA KAMPLARI VAR

Örgütün Yunanistan'da Lavrion, Kinesa ve Dileysi'de, Lübnan ve Suriye'de kampları bulunduğu, örgüt militanlarının buralarda eğitim gördükleri öne sürülmektedir. Fakat örgüt, Suriye rejimi ile bir ilişkisi olduğunu, militanlarının Suriye İç Savaşı'nda hükümet güçleriyle birlikte savaştığını ve burada eğitim kampları bulunduğunu yaptığı açıklamalarla reddetmiştir.

Yasal olarak faaliyet gösteren Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD), Gençlik Federasyonu, Haklar ve Özgürlükler Cephesi ve Halk Cephesi gibi dernek ve oluşumların DHKP-C ile ilişkisi olduğu, alt örgütlenmeleri gibi çalıştıkları çeşitli yetkili makamlarca iddia edilmektedir.

DHKP-C KURUCU LİDERİ DURSUN KARATAŞ KİMDİR?

Dursun Karataş, 25 Mart 1952’de Elâzığ'ın Cevizdere köyünde doğdu. Ailesi, bir Zaza ailesiydi. Devrimci düşünceye 1970 öncesinde sempati duymaya başladı. Gençlik yıllarında Dev-Genç örgütü ve Devrimci Yol hareketinde yer aldı.

1978'de Devrimci Yol'dan ayrılarak Devrimci Sol'u kurdu. Dursun Karataş, 12 Kasım 1981'den önce bulunduğu yasadışı faaliyetler sebebiyle 26 Kasım 1983'te askeri mahkemece tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı. Daha sonra cezası müebbete çevrildi. Dokuz yıl sonra İstanbul Bayrampaşa cezaevinden kaçtı. 1994 yılında Devrimci Sol'u DHKP-C'ye dönüştürdü. Aynı yıl Fransa'da yakalanan Dursun Karataş 1995'te tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra kansere yakalanan Dursun Karataş, Aerssenstraat 24 etten-leur/hollanda adresinde 11 Ağustos 2008'de kanser yüzünden hayatını kaybetti. Ölmeden önce interpol tarafından 17 ülkede yaklaşık 1500 ayrı suçtan aranıyordu. Örgüt içerisinde ve halk arasında "Dayı" lakabıyla da tanınır (DHKP/C, yaşamını yitirmesi üzerine verdiği DHKP/C 49 Sayılı Açıklamasının başlığında, "Komutanımız, Önderimiz, Dayımızı Yitirdik." demiştir.) Gazi Mahallesi'ndeki cenazesine 2000 kişi katılmıştır

Dursun Karataş, 37 devlet yöneticisi ve siyasetçinin ölümünden sorumlu tutuluyordu.

Bunlardan En Önemlileri;

Eski başbakan ve CHP milletvekili Nihat Erim
MHP Gümrük Bakanı Gün Sazak
Emekli generaller Kemal Kayacan ve Adnan Ersöz
Emekli MİT Müşteşar Yardımcısı Hiram Abas
DGM savcısı Yaşar Günaydın
Milli İstihbarat Teşkilatı MİT görevlisi Engin Kaya

YORUMLAR 10
  • istanbuldan 9 yıl önce Şikayet Et
    Tum dunyadaki teror orgutleri istihbarat orgutlerinin yan kurulusudur. Kendilerinin yapamadiklarini boyle para ile satilik taseron orgutlere yaptirirlar.
    Cevapla
  • Tamer 9 yıl önce Şikayet Et
    Asala bitti bunlar başladı.
    Cevapla
  • kutalmış sümer 9 yıl önce Şikayet Et
    ulan kripto dhkpc -liler. solculuk molculuk oynamayı bırakında hayatınızda bir kere delikanlı olun gerçekleri açıklayın. sizi pers - iyon kırmaları.. hesabınız sorulacaktır..
    Cevapla
  • kutalmış sümer 9 yıl önce Şikayet Et
    halkım soruyor; dhkp-c ne istiyor diyor.. ey türk iyi dinle; bu adamlar senin toprağını istiyor. yani sümerlerden truvalılardan sana miras olan bu toprakları istiyor..
    Cevapla
  • Ihsan 9 yıl önce Şikayet Et
    MHP Gümrük Bakanı Gün Sazak öldürüldüğünde, biz o zamanın ülkücü gençliği "bir ölür bin diriliriz" diye slogan atardık. Bugünün MHP genel başkanı şu an rahmetli Gün Sazak'ı katledenlerle birlikte koalisyon halinde çalışıyor. Vay bee,,,nereden nereye.
    Cevapla
  • ihsana cevap 9 yıl önce Şikayet Et
    Dhkpc nin azılı savunucusu Celalettin can AKP'nin akiladamiydi bunuda soylesene ihsan gardaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi