Müzenin en kıymetli emaneti

Avustralya’nın Melbourne kentinde sergilenen eşyalar arasında en kıymetli eseri bir Osmanlı bayrağı oluşturuyor.

Müzenin en kıymetli emaneti
Müzenin en kıymetli emaneti
GİRİŞ 17.04.2015 16:04 GÜNCELLEME 17.04.2015 16:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Asıl mesleği nalbantlık olan Avustralyalı Bernie Dingle tarafından kurulan Hafif Süvari ve Topçu Müzesi’nde I. ve II. dünya savaşlarında kullanılan, top, kılıç, miğfer, tüfek, tabanca, maskeler, atlı ambulans arabaları, orijinal savaş kıyafetleri gibi bir çok eşya sergileniyor.

Dingle, AA'ya yaptığı açıklamada müzede sergilenen savaş malzemelerinden bir kısmını satın aldığını, bir kısmının da bağışlandığını belirtti. Müzede savaştan kalma çok sayıda orijinal eser bulunduğunu kaydeden Dingle, Gelibolu’dan gelen parçaların çok daha özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Dingle "Büyük bir tarihi eser koleksiyonumuz var. Bu eserlerden bazıları, bizim için daha özel ber yere sahip. Bunlar, Gelibolu’dan gelen eserler. Bunlardan biri, üzerinde üç hilalle yıldızların bulunduğu Osmanlı bayrağı" dedi.

'Bayrak, savaşta yaşanan acıları simgeliyor'

Avustralya'ya kim tarafından, nasıl getirildiği bilinmeyen bayrağın müzeye bağışlandığını belirten Dingle, el yapımı bayrağı çam ağacından yaptığı 140 yıllık bir çerçevede sergilediğini söyledi. Dingle, bezin çürümemesi için çerçevenin arkasına üç kat özel kağıt yerleştirdiğini kaydetti. 

Bayrağı müzedeki en kıymetli tarihi eser olarak tanımlayan Dingle, "Gerçekten çok önemli bir parça. Bayrak, sadece Türklerin değil, İtilaf ülkelerinin ve onlara destek veren Doğu ülkelerinin de yaşadıkları acıyı simgeliyor. Bu yıl Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü olması, bayrağın önemini daha da artırıyor" ifadelerini kullandı. 

Dingle, bayrağın özel alarm sistemleriyle korunan müzede kilitli bir camekanda muhafaza edildiğini kaydetti. 

Yaklaşık 30 yıl önce kurulan müzede bulunan binlerce tarihi eser arasında Gelibolu’da gelen süngü, bayrak amblemli kemer tokası, amblemli düğmeler ve Türk kılıçları da bulunuyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • emre 58 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen öyle neden türkiyede bunun gibi değerli eşyalar yok osmanlı devletinin en önemli simgessi bayrak bile orda ama yine de güzel bir şey oradada anılarımızı yaşatıyoruz nice turistler geliyor hayran kalıyorlar osmanlı devletine biz osmanlı torunu çılgın türkleriz biz hep bereber türkiyeyiz tek vatan tek millet tek bayrak tek devlet ilkesi hiç bir zaman şaşmayacak bunu da düşmünlar böyle bilsin
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    ben şunu anlamıyorum neden osmanlının kıymetli eşyaları hep dış ülkelerde bulunuyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak