Herkesin Mehmet Efe'yi sorumlu tutmasına tepki

Soma davasının 4’üncü duruşmasında sanıkların hayatını kaybeden başmühendis Mehmet Efe’yi sorumlu tutmasına tepki geldi.

Herkesin Mehmet Efe'yi sorumlu tutmasına tepki
Herkesin Mehmet Efe'yi sorumlu tutmasına tepki
GİRİŞ 18.04.2015 09:13 GÜNCELLEME 18.04.2015 10:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Soma davasının 4. duruşmasında ifade veren tutuklu sanıklar, kaza facia sırasında işçileri kurtarmak için ocağa giren ve hayatını kaybeden başmühendis Mehmet Efe’yi sorumlu tuttu.

"OCAKTA MEHMET EFE'NİN VERDİĞİ TALİMATLARI TAKİP EDERİZ"

İfade veren emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, “Ben 15 yıldır bu şirkette çalışıyorum ve emniyet teknikeriyim. Emniyet birimi, Mehmet Efe’ye bağlı olarak 13 maden mühendisi ve 6 teknisyenden oluşur. 75 de usta vardır. Ocak genelinde Mehmet Efe’nin verdiği talimatları, emniyet kurallarını takip ederiz” dedi.

Ancak 5. gün olay yerine gidebildiğini aktaran Çelik, “Tüm ülkenin gözü buradaydı ve yukarıdaki sayıyla elimizdeki cesetler tutmuyordu. Bakmadığımız bir tek yangınının çıktığı yer kalmıştı. Bizler de tüm riski göze alıp oradaki arkadaşlarımızı çıkardık” dedi.

"TEK SORUMLU MEHMET EFE Mİ?"

Mehmet Ali Günay Çelik, ifadesinde sık sık aksaklıklardan sorumlu olduğunu söylediği Mehmet Efe’ye, giden hiçbir sorunun geri dönmediğini, eksikliklerin yapılmadığını da anlattı. Bu sırada arkada oturan işçi yakınları, “Mehmet Efe ölmeseydi ne yapacaktınız?” diye sordu. Hâkimin dinamit patlatma kayıt defterini sorması üzerineyse yine işçi yakınları, “Mehmet Efe’dedir o defter” diye cevap verdi.

Habertürk'ün haberine göre Mahkeme Başkanı 34 yaşındaki Aytaç Ballı, “Mehmet Efe yaşasaydı ‘Tek sorumlu benimdiye söyleyecek miydi, Mehmet Efe mi tek sorumlu?” dedi. Mehmet Ali Günay Çelik de Mehmet Efe’nin verdiği talimatları yerine getirdiklerini belirtti.

VARDİYA MÜHENDİSİ DE "MEHMET EFE" DEDİ

Çelik’ten sonra ifade veren vardiya mühendisi Yasin Kurnaz, kazadan 3 gün önce izne çıktığını ve kazanın olduğu gün de yolda olduğunu kaydetti. Yasin Kurnaz ifadesinde, sensör sayısı, havalandırma konusunda ise yetkilinin kendisi değil, Mehmet Efe olduğunu dile getirdi. Mahkeme Başkanı Ballı’nın, Kurnaz’a çeşitli konularda “Sorumlu kimdi?” sorusu üzerine salondakiler “Mehmet Efe” diye yanıt vererek tepki gösterdi.

11 AY SONRA ÇARK ETTİ

Soruşturmanın başında Soma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Genel Müdür Ramazan Doğru birbirine girmişti. Savcılıktaki ifadesinde Doğru’yu suçlayan ve “sorumluluk ondaydı” diyen Gürkan’ın, savcılıktaki 'tek yetkili odur' ifadesinin aksine mahkemede, “Genel Müdürüm” diyerek Doğru’ya yetki suçlamasında bulunmadı.

TEMMUZ'DA YARGILANACAK

Gürkan’ın ifade değiştirmesinin altındaki şifrenin; “kriminal raporlarda sahte çıkan yetki belgesindeki imza ve hakkında açılan özel belgede sahtecilik davası” olduğu ortaya çıktı.

GÜRKAN, 'YETKİ ONA AİT' DEMİŞTİ

Akhisar’da başlayan ve 24 Nisan’a kadar süreceği belirtilen duruşmada 8 tutuklu sanık arasında en önemli iki ifade Soma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru’nun savunmalarıydı. Bundan 11 ay önce savcılıkta alınan ilk ifadelerde Gürkan ve Doğru birbirini suçlamıştı. Gürkan, “Tüm yetki ona ait” diyerek Ramazan Doğru’yu suçlamış ve yetkinin Doğru’ya ait olduğu bir belgeyi savcılığa sunmuştu. Bu belge üzerine Gürkan önce Adli Kontrol Şartı’yla serbest kalmış, Doğru ise gözaltına alınmıştı. Doğru da savcılık ifadesinde Gürkan’ın sunduğu belgedeki imzanın sahte söylemiş, bunun üzerine serbest bırakılan Can Gürkan da tutuklanmıştı.

Can Gürkan savcılıkta verdiği ve Doğru’nun tutuklanmasına neden olan “Ocağın yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak tek yetkilisi Ramazan Doğru”dur ifadesini değiştirmiş oldu.

YORUMLAR 1
  • mühendis 9 yıl önce Şikayet Et
    sorumlu mühendis alınması gereken tedbirleri tesbit edip söylediyse bile işveren maliyeti ve üretimi durdurmama gerekçesi ile uygulamamıştır. Bunu özel sektörde çalışan bir sorumlu olarak ifade ediyorum.şuan o mühendis kendisini savunabilecek durumda olsaydı eminim işverene yazılı olarak bildirdiği eksikler vardı.ama o belgeler yada yazışmalar nerdedir o mühendisin ve işverinin bildiği birşey. Mühendisimize Allah tan rahmet ailesine sabır diliyorum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı