TEMA Vakfı Başkanı Ataç:

"Tabii ki ülkemizin ihtiyacı olabilir ama Türkiye'nin geleceği, doğanın korunması açısından enerji tercihlerinin çok daha dikkatli yapılması gerektiğini düşünüyoruz"

TEMA Vakfı Başkanı Ataç:
TEMA Vakfı Başkanı Ataç:
GİRİŞ 18.04.2015 15:14 GÜNCELLEME 18.04.2015 15:14

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Tabii ki ülkemizin ihtiyacı olabilir ama Türkiye'nin geleceği, doğanın korunması açısından enerji tercihlerinin çok daha dikkatli yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Ataç, 26 Haziran Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu'ndaki TEMA Tokat Bölgesel Gönüllü Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de kurulması planlanan nükleer enerji santrallerine ilişkin soru üzerine Ataç, nükleer enerjinin yanında olamayacaklarını söyledi.

Yenilenebilir enerjiden yana olduklarını belirten Ataç, "Türkiye'nin iki konuda çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Bir, yenilenebilir enerji, iki, enerji tasarrufu. Yeteri kadar enerji tasarrufu yapmadan hemen en kolay çözümle, bu sorunun çözülmesinin ülkenin geleceği açısından doğru olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla nükleer enerji santralleri, gittikçe riski artan ve bütün dünya tarafından artık terk edilmeye başlanan teknolojiler. Atıkları da ayrı problem" dedi.

Deniz Ataç, yüksek enerji kullanan, çevreyi kirleten sektörler bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu sektörlerin gerçekten Türkiye için ne kadar önemli olduğunu ve bu sektörleri Türkiye'de yaşatmak için büyük riskler almamızın doğru olup olmadığının devlet ve hükümet tarafından incelenmesinin çok doğru, faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bunlar ne diye sorarsanız, demir çelik, seramik ve çimento. Üç sektörün enerji kullanımı çok yüksek. Tabii ki ülkemizin ihtiyacı olabilir ama Türkiye'nin geleceği, doğanın korunması açısından enerji tercihlerinin çok daha dikkatli yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Mesela, şu anda Türkiye'nin enerji fazlası var. Biz bir taraftan geleceğe doğru yatırım yaparken Türkiye şu anda enerji fazlasıyla karşılaşmış durumda, rakamlar onu gösteriyor. Biz nükleer kararının bir daha düşünülmesi gerektiğini samimiyetle öneriyoruz."

Ataç, hidroelektrik santrallerine (HES) ilişkin de prensipte, doğru fizibilite yapılması ve şartların doğru kullanılması şartıyla bunlara karşı olmadıklarını belirtti.

Türkiye'de son 3-4 yıldır HES kurulumuna, yeteri kadar incelenmeden hızlı bir şekilde girildiğini vurgulayan Ataç, "Bu haliyle HES'leri kesinlikle onaylamıyoruz. Bu tip projelerin, çevre etki değerlendirme raporlarının, yapılmış olmak için değil gerçekten, HES'lerin yapıldığı yerdeki halkın da onayını alarak devam etmesi lazım. Ben inatlaşarak, birbirimizi kırıp dökerek hiç bir yere varabileceğimizi düşünmüyorum. Bu ülke hepimizin. Kalkınmayı yaparken doğamızı yok ederek yapmamak zorundayız" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek