Soma faciasında acı itiraf: Yetemedim

Soma Davası'nda dinlenen mühendis Fuat Ünal Aydın, ''10 km’lik hava koridoruna bir ben bakıyordum yetemedim'' dedi.

Soma faciasında acı itiraf: Yetemedim
Soma faciasında acı itiraf: Yetemedim
GİRİŞ 21.04.2015 07:59 GÜNCELLEME 21.04.2015 08:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Soma’da 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın dünkü duruşmasında tutuksuz sanıkların bir bölümü ifade verdi.

Duruşmaya sanıkların itirafları damga vurdu. Tek havalandırma sorumlusunun ocağa yetmeye çalıştığı, maskelerin 5 yılda bir kez bakımının yapıldığı, tek dinamit patlatıcı olduğu, havalandırma defterinde oynama yapıldığı ortaya çıktı.

Aksihar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Nisan Pazartesi günü görülmeye başlanan davanın 5’inci duruşmasına tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, teknik müdür İsmail Adalı, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik ile tutuksuz 37 sanıktan 31’i, mağdur aileleri ve tarafların avukatları geldi. Duruşmanın dünkü oturumuna, önceki oturumlarda görev yapan Duruşma Savcısı Oğuz Köktan’ın yerine Koray Keskin katıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Aytaç Ballı, duruşmada önce tutuksuz sanıklardan havalandırma mühendisi Fuat Ünal Aydın’ı dinledi.

DİĞER VARDİYALARDA YETKİLİ MÜHENDİS YOKTU

Mühendis Aydın, “Ocak 10 km uzunluğunda bir hava koridordan ibaret. Buranın bütün havalandırmasından ben sorumluyum. Madene kişi başı bir metreküp hava verilmesi gerekirken, 50 kişinin çalıştığı bölümlere ortalama 180 metreküp hava veriyorduk. Havayı madende bir tek ben ölçüyordum. Madende başka havalandırma mühendisi yoktu. Gündüz vardiyasında çalışıyordum. Diğer vardiyalarda yetkili mühendis yoktu” dedi.

HAVALANDIRMA DEFTERİNE SADECE İMZA ATTIM

Aydın, Mahkeme Başkanı’nın “Peki yeterli miydin, tek başına yetiyor muydun” sorusuna ise “Hayır değildim. Bir panoya gidene kadar zaten mesai bitiyordu” yanıtını verdi. Mahkeme Başkanı Ballı’nın, “İddianamede havalandırma defterinde tutarsızlıklar tespit edildiği yazıyor. Değerler bir gün önceki değerler kopyalanarak yazılmış gibi görünüyormuş. Buna ne diyeceksin?” sorusu üzerine Fuat Ünal Aydın şu itirafta bulundu: “111 sayfalık defterin sadece 19 sayfası bana ait. Olay günü 30 Nisan 2014 tarihli sayfayı Harun Yıldırım doldurdu. Ben sadece imza attım. Bu sayfayı kabul etmiyorum.

RİSKLERİ BİLSEYDİM MADENDE ÇALIŞMAZDIM

Görevimi haftanın 6 günü tek başıma yerin altına girerek yaptım. Aynı risklere ben de maruz kaldım. Beni ilk olarak işe alan kişi Süleyman Sarı. Üniversite raporunu iddianamede öğrendim. Süleyman Sarı riskin farkındaysa beni neden işe aldı? Bu raporu ve riskleri bilseydim bu madende çalışmazdım.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • boşverin 8 yıl önce Şikayet Et
    1 günlük dava ama bakın kaç gün sürecek.işin sorumlusu bu işte karar verici olandır.Yani yönetimin başıdır. çünkü çalışanları belirleyen herşeyi belirleyendir.İşin ehline vermeze ucuz olsund diye o ehil olmayanı işe alınca onun yaptığı hatadan kim sorumludur?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak