Plaka oyunuyla ayda 16 milyon euroluk vurgun!

Bulgaristan, Ukrayna'dan gelen kaçak sigaraları 25 yıldır Avrupa'ya dağıtan çeteyi çökertti. Sınırdaki plaka oyunu polisi bile şaşırttı.

Plaka oyunuyla ayda 16 milyon euroluk vurgun!
Plaka oyunuyla ayda 16 milyon euroluk vurgun!
GİRİŞ 21.04.2015 08:54 GÜNCELLEME 21.04.2015 08:54

Bulgaristan’da geçen Kasım ayınca kurulan yeni hükümet, yolsuzluk ve Kaçakçılığa karşı aldığı önlemler kapsamında, tarihinin en büyük sigara kaçakçılığı şebekesini ortaya çıkardı. Ayda 80 TIR’ın kullanıldığı kaçakçılık şebekesinin liderinin ise Bulgar gizli servisi üyesi olduğu belirlendi. Sınırdaki tampon bölgede plakaları değiştirilen TIR’lar sayesinde aylık 16 milyon euro vurgun yapıldığı ortaya çıkarıldı.

Bulgard 168 Chasa gazetesinin haberine göre şebekenin lideri Nikolay Dmitrov Nikolov, ya da bilinen adıyla sigara kaçakçılığının kralı ‘Pascal’. Pascal’ın Türkiye üzerinden yapılan sigara kaçakçılığını 25 yıldan beri sürdürdüğü ve bu yoldan milyar doların üzerinde kazanç sağladığına dikkat çekildi.

160 TIR sigara gitti

Haberde Türkiye üzerinden kaçakçılık detaylı bir şekilde anlatıldı. Buna göre, Ukrayna’daki fabrikalarda üretilen Çin menşeili sigaralar gemi yoluyla boğazları geçerek Mersin limanına getiriliyor. Buradan Bulgar ve Türk plakalı TIR’lara yüklenen sigaralar, resmi evraklarla Bulgaristan’a yola çıkıyor. Türk topraklarında tüm evraklar yasal olduğu için dokunulamayan sigara yüklü TIR’lar Edirne’ye kadar geldikten sonra Kapıkule Sınırı’ndan Bulgaristan’a giriş yapıyor. Sınırın Bulgar tarafına geçtiğinde ise TIR’ın plakaları Bulgar gümrük yetkilisi tarafından değiştiriliyor. Kameraların olmadığı bölümde yapılan bu plaka değişim operasyonundan sonra TIR, Bulgaristan’a ‘transit’ geçiş için giriyor. Hiç bir kontrolden geçmeyen sigara yüklü TIR’lar daha sonra bir otomobilin eskortluğunda Bulgaristan’a girerek ortadan kayboluyor. Türkiye’den son 1 yıl içinde 150 ila 160 sigara yüklü TIR’ın Bulgaristan’a giriş yaptığı belirlendi. Gazeteye göre, ortadan kaybolan tırlar Bulgaristan’ın Filibe kentine giderek burada yükünü indiriyor.

Memura 5 bin dolar rüşvet

Haberde ayrıca Türk hükümetinin defalarca kaçakçılık yapılan TIR’ların plakalarını Bulgar makamlarına ilettiği, ancak bu uyarı evraklarının, rüşvet alan görevliler tarafından imha edildiği belirtildi. Türk yetkililerin kaçakçılığa yardım eden Bulgar gümrük görevlilerinin fotoğraflarını gönderdikten sonra operasyon için düğmeye basıldığı belirtildi.

Soruşturmayı derinleştiren Bulgar yetkililer, eski istihbarat ajanı Pascal’ın Bulgar gizli servisi içinde ‘ekonomik polis’ olarak görev yaptığı ve kaçakçılıkla ilgili çalışan herkesi maaşla kendisine bağladığı tespit edildi. Pascal’ın ayrıca Bulgar gümrüğünde görevli tüm memurlardan kendisine bir ekip kurduğu ve kaçakçılık faaliyetlerini de bu ekip sayesinde sorunsuz yaptığı ortaya çıktı.

Kaçak sigara yüklü TIR’ların Bulgar sınırına ulaştığında görevlilere ‘Bu bizim TIR’ dediği ve daha sonra da işlem ve kontrol yapılmadan 15 dakika gibi çok kısa süre içinde ülkeye giriş yaptığı belirlenirken, bu işlemleri yapan gümrük görevlisinin de TIR başına 5 bin dolar aldığı ortaya çıkarıldı. Bulgar polisi operasyon kapsamında şebekenin sigara kaçakçılığı için kullandığı Filibe’deki iki depoyu da bastı. Depolarda on milyonlarca euro değerinde kaçak sigaraya el konuldu.

Almanya ve Avusturya ana pazar

Bulgaristan’daki depolardan haftada 4 kaçak sigara yüklü TIR’ın Avusturya ve Almanya’ya gönderildiği, şebekenin tek haftalık seferden 4 milyon euro elde ettiği tespit edildi. Sigaraların bir kısmının da iç pazara ve Yunanistan’a ayrıldığı açıklandı. Yunanistan’a sigara kaçakçılığı için Pascal’ın aylık 1 milyon euro rüşvet verdiği kaydedildi.

6 görevli yakalandı

Türkiye’nin uyarıları üzerine tampon bölgeye konulan gizli kameralar plakaların ambalaj lastiğiyle nasıl değiştirildiğini ortaya çıkardı. Kapıkule’nin karşısındaki Kapitan Andreevo sınırına mart sonunda yapılan baskında 13 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 6’sı tutuklandı. Tutuklananlar arasında bir sınır polisi, biri vardiya amiri 5 gümrük memuru bulunuyor.

Türkiye uydudan takip ediyor

Türkiye üzerinden Bulgaristan aracılığıyla Avrupa’ya yapılan sigara kaçakçılığında 2009 yılından beri büyük bir artış gözleniyor. Türk yetkililer, sigara kaçakçılığının her aşamasını biliyor ama Türk topraklarını kullanan TIR’ların hepsi yasal evrağa sahip olduğu için hiç bir yapamıyor. Sadece Bulgaristan ile ikili anlaşmalar çerçevesinde bu TIR’ların sigara taşıdıklarına dair Bulgar makamlarına bildirimde bulunuyor. Mersin’den hareket eden TIR’lar ise Türk topraklarında uydudan an be an takip ediliyor. Böylece kaçak sigaraların Türkiye’ye girişine izin verilmiyor. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, Kapıkule Mülki İdare Amirliği yetkililerinden ve valiliğin resmi tercümanı Nurettin Karademir, “Kaçak sigara yüklü TIR’ların Türkiye rotaları uydudan takip ediliyor. Sigara taşıdıklarına dair evrakları var. O yüzden müdahale edemiyoruz. Sadece Bulgar tarafına bildirmekle yetiniyoruz. Ama tampon bölgede plaka değiştiriliyor” diye konuştu.

PASCAL KİMDİR?

Türkiye’de bile mülkleri varmış

Sigara Kaçakçılığı şebekesinin başı olan Nikolay Dmitrov Nikolov, yani kısa adıyla Pascal, 1961 doğumlu. Adresi Türklerin yoğun olarak yaşadığı Haskovo kenti. Hükümet yetkililerinden kurduğu rüşvet ağı ile dokunulmazlık kazanan eksi aşan Pascal, vaktinin çoğunu Yunanistan’ın Kavala kentinde bulunan deniz kıyısındaki bir otelde geçiriyor. Pascal ayrıca Bulgaristan’ın ünlü tatil beldelerinden Bansko ve Sofya’da iki tane lüks oteli var. Pascal’ın ayrıca Türkiye’de de mülk satın aldığı söyleniyor.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...