Muş'ta "toplu mezar kazısı" talebi

Muş Valiliği Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu'nun raporunda, Bağlar köyünde Ermeni çeteleri tarafından katledilen Türklere ait toplu mezar olduğunun sanıldığı belirtildi.

Muş'ta "toplu mezar kazısı" talebi
Muş'ta "toplu mezar kazısı" talebi
GİRİŞ 21.04.2015 17:18 GÜNCELLEME 21.04.2015 17:18

Tarihçi yazar Güven Aykan, düzenlediği basın toplantısında, herkesin Ermeni tehciri ile ilgilendiğini ancak 1914 olayları hakkında kimsenin konuşmadığını söyledi.

Aykan, bu tarihlerde Van'da Ermeni çetelerinin toplu katliamlar yaptığını, bunlardan hiç bahsedilmediğini belirtti.

Muş Valiliği Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu'nun 22 Eylül 2005 tarihli raporunda, 1. Dünya Savaşı'nda Bağlar köyünde Ermeni çeteleri tarafından katledilen Türklere ait ve köyde cami mevkisinde bulunan toplu mezarın son durumu hakkında yapılan incelemenin sonuçlarına yer verildiğini ifade eden Aykan, şunları söyledi:

"İncelemede, 'Söz konusu alana kadastro olarak herhangi bir parsel numarası verilmediği, üzerinde hiçbir yapı bulunmadığı, köylüler tarafından şehitlik olarak bilindiği, bu nedenle herhangi bir tarımsal faaliyet yapılmadığı, yine köylüler tarafından etrafı dikenli tellerle çevrilerek yetersiz de olsa koruma altına alındığı, etrafı taşla çevrili bir kuyu bulunduğu, köy sakinlerinin beyanlarına göre toprakla dolmuş halde görünmeyen 4 kuyu daha olduğu, alanda bugüne kadar herhangi bir arkeoloji veya kemik araştırma çalışması yapılmadığı, o günleri yaşamış insanlar ve yakın akrabaları ile yapılan birebir görüşmelerde de alanda Ermeni çeteler tarafından katledilen Türklere ait toplu mezar olduğu kanaatine varılmaktadır' ifadelerine yer verilmektedir."

Aykan, raporda, asılsız Ermeni propagandalarının bertaraf edilmesi ve Türklerin yaşadığı insanlık dışı katliamların dünya kamuoyuna duyurulması için alanda gerekli arkeolojik kazıların yapılmasının yerinde olacağı görüşüne yer verildiğini kaydetti.

Muşlu olduğunu bildiren Aykan, "Bu toplu mezarın yeri belli, bizim köyün hemen yakınında. Oradaki tespitlerimize göre, 3 bin Türk vatandaşının şehit edildikten sonra kafalarının kesilerek belli yerlere atıldığını, gövdelerinin ise kuyulara gömüldüğünü ifade ediyoruz. Bugüne kadar o bölgede neden kazı çalışması yapılmadı? Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, arkeologlar vasıtasıyla orada resmi kazı çalışması yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MKE Ankaragücü - Beşiktaş! CANLI
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı