Diyanet'ten Suriye başmüftüsüne sert tepki

Diyanet İşleri, rejimin sivil bölgeleri bombalaması yönünde fetva veren Suriye Başmüftüsü Hassun'a sert tepki gösterdi.

Diyanet'ten Suriye başmüftüsüne sert tepki
Diyanet'ten Suriye başmüftüsüne sert tepki
GİRİŞ 22.04.2015 11:51 GÜNCELLEME 22.04.2015 11:51
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Ahmet Yaman, Suriye Başmüftüsü Ahmet Bedrettin Hassun'un, rejimin sivil yerleşim yerlerine saldırması yönündeki fetvasına ilişkin, "Bu haber doğruysa, İslami öğreti açısından asla kabul edilecek bir fetva değildir" dedi.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de 5. yılına giren savaşın vicdanları kanatmaya devam ettiğini söyledi.

Bu savaşta şu ana kadar on binlerce Suriyelinin hayatını kaybettiğini, yüz binlercesinin yaralandığını anımsatan Yaman, "Milyonlarca kardeşimiz ise yerinden yurdundan oldu. Aslında iç savaş görünümünde, uluslararası güçlerin de içinde olduğu bir savaş" diye konuştu.

Bu savaşta milyonlarca sivilin zarar gördüğüne işaret eden Yaman, bu zulmün ve sivil katliamının arkasında, dini referansların bulunmasının daha da üzücü olduğunu vurguladı.

''İSLAM TARİHİNDE ÖRNEĞİ YOK''

"Gelen haberlere göre, resmi müftülük makamını işgal edenler, Suriye rejimine, 'muhaliflerin bulunduğu bölgelerde yaşayan sivil halkın hiçbir ayrım gözetmeksizin öldürülebileceği" fetvasını vermişlerdir" ifadesini kullanan Yaman, şunları kaydetti:

"Bu haber doğruysa, İslami öğreti açısından asla tasvip edilebilecek ve kabul edilecek bir fetva değildir. İslam'ın rahmet temelli mesajını, insan hayatına verdiği değeri azıcık bilenlerin bile hemen reddedeceği ve kınayacağı bir fetvadır. İslam'ın rahmet temelli ve insan hayatını esas alan yaklaşımına göre, Kur'an-ı Kerim'de haksız yere bir cana kasteden, tüm insanlığı öldürmüş gibi ifade ediliyor. Kur'an-ı Kerim aynı şekilde, bir kişiye hayat bahşedeni de sanki bütün insanlığa hayat bahşetmiş gibi telakki ediyor."

Suriyeli müftülerin "sivillerin öldürülebileceğine" yönelik fetvasının İslam tarihinde örneği bulunmadığına dikkati çeken Yaman, "Geçmişte, İslam geleneğinde hiçbir örneği yoktur. Aksine, Müslümanların başkalarıyla zorunlu yaptığı savaşlarda bile, 'savaşa katılmayan sivil kesimin zarar görmemesine' ilişkin çok duyarlı bir hükmü vardır" diye konuştu.

YORUMLAR 3
  • asıl yeri 9 yıl önce Şikayet Et
    ertuğrul daki Nasır a benziyi, titusa benziyi
    Cevapla
  • Hasan KARA 9 yıl önce Şikayet Et
    İlim İle Amel Etmeyen Alimlerin VAYY Haline VAYY.
    Cevapla
  • Başbuğ Erdoğan 9 yıl önce Şikayet Et
    Suriyedeki baas rejimi %10 azınlık nusayri ve dürüzilerce yönetilir ve 50yıldır batının da destegi ile %90a zulm etmektedir. alevilikle alakaları yoktur lakin alevi geçinirler. hz. Aliye ve Esed e Allah diye taparlar. Hatay da nusayriler mevcutur ve hepsi de kemalisttir !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!