Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı

Çanakkale'de Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü için tören düzenlendi.

GİRİŞ 24.04.2015 16:09 GÜNCELLEME 24.04.2015 16:45
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılan Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü törenine, 21 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90’a yakın ülkeden üst düzey konuk katıldı.

BİRLİKTE CUMA NAMAZI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve törenlere katılan Müslüman siyasetçiler, Yahya Çavuş Şehitler Camii’nde cuma namazı kıldı.

BOĞAZ TURU

Müslüman olmayan siyasetçiler cuma namazı programına katılmadı. Aralarında İngiltere Veliaht Prensi Charles, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vujanovic, Makedonya Devlet Başanı Gjorge İvanov ile Avustralya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya Başbakanları'nın olduğu Müslüman olmayan lider ve siyasetçiler için ise, Savarona yatı ile bir boğaz turu programı hazırlandı.

ÇANAKKALE'DE 100'ÜNCÜ YIL ALARMI

Kent genelinde yaşanan coşkunun yanı sıra alınan büyük güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları ve Şehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduğu iskele bölgesinde adeta kuş uçurtulmadı.

BARZANİ DE ÇANAKKALE'DE

Tören için gelen dünya liderleri arasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani de yer aldı.

İLK TÖREN MEHMETÇİK ANITI'NDA

Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diğer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı.

ERDOĞAN İLE PRENS CHARLES ÇELENK KOYDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Charles Mehmetçik Anıtı'na çelenk koydu.

SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI

Çelengin ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Tören kapsamında Çanakkale Cephesi’nde mücadele eden ülkelerin bayrakları göndere çekildi.

MEHMETÇİK ANITI'NDA ŞEHİTLER İÇİN DUA

Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diğer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Mehmetçik Anıtı'ndaki törende şehitler için dua okunuyor.

PRENS CHARLES KÜRSÜDE

"Modern savaşın geri getirdiği yıkıcı silahlar ölümleri artırdı. Yaz sıcağı hastalıkların artmasına neden oldu sonrasında gelen kış ölümleri artırdı. Savaşın 100. yılında burada sergilenen kahramanlığı her zaman takdir etmeliyiz. Buradakiler korkunç bir savaşta yer aldılar çok sayıda kişi sevdiklerini bir daha asla göremedi. Burada büyük bir savaş verildi. Sadece farklı uluslardan askerler savaştığı için dünya savaşı değildi etkileri de küresel oldu. İmparatrluklar dağıldı. Anzakların kahramanlığı ortaya çıktı. Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların kendileriyle gurur duymalarını sağladıklar.

Üzüntüyle ifade ediyoruz ki iki dünya savaşı geçmiş olmasına rağmen bugün dünyamızda hala çatışmalar yaşanıyor. Hepimiz ortak bir sorumluluk paylaşıyoruz fakat liderler olarak bu hoşgörüsüzlüğün üstünden gelmek için savaşları aşmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KÜRSÜDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmasına dünya liderlerini selamlayarak başladı.

''100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Hepsini saygıyla hürmetle yad ediyorum. Bu savaştan dolaylı olarak etkilenen ülkelerin temsilcileri de aynı şekilde aramızda yer alıyoru. Burada verilen barış mesajları çok önemli. Bu mesajı güçlü bir şekilde dünyaya duyurmamıza katkı sağladığınız için şükranlarımı sunuyorum. Bugün Çanakkaleli oldunuz bizlerle oldunuz. Çanakkale hem zafer, hem hüzündür. Yeni savaşlar yaşanmaması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. 

Bu topraklarda yatan her genç, artık bizim misafirimiz değil, adeta evladımızdır. Bugün burada, sadece şu veya bu milletin kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür.

Bu küçük yarımadada burada yatan yüzbinlerce gencin aziz hatırası önünde, hepimizin adına, barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Şafak Ayini'ne 10 bini aşkın yabancı katılacak bizim gençler asgari 35 bin genç katılacak. Terörizmin, ırkçılığın çaresi burada.''

 

YORUMLAR 44
  • chingiz abdullaev 8 yıl önce Şikayet Et
    tum turkleri kutluyorum.canakkale buyuk bir zaferdir
    Cevapla
  • hlt 8 yıl önce Şikayet Et
    adam olanın yanında herkes durur! davetine icabet eder! Barzaniye şuna buna terörist yaftası yapıştırmayı bırakın ya ezeli düşmanlık zihniyeti asla kimseye fayda getirmez
    Cevapla
  • Celalettin 8 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu Büyük Devlet olmak büyük düşünmek.Dünyayı Tarihin yazıldığı yerde toplamak..Çanakkale'ye Yüreği dolu olanlar gelirdi...
    Cevapla
  • Genç osmanlı. 8 yıl önce Şikayet Et
    Barzani'nin ne işi var??? Terörün başı Çanakkale de olmamalıydı...
    Cevapla
  • can mert 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah akıl dağıtırken sen nerdeydin barzaniyi ne kadar tanıyorsun senden daha iyi müslüman
    Cevapla
  • hakkı 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim hdp terörist barzani müslüman anlayın şunu 2023 bekliyoruz musul kerkük katılcak....
    Cevapla
  • osman öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    Kraliçeli İNGİLİZ aklını iyi okumak lazım. Kıbrıs'ta bizi savaştırdılar daha sonra birtek kurşun atmadan Güney Kıbrıs Rum Kesimini Büyük Britanyaya bağladılar daha bu en masumuydu varın gerisini siz düşünün artık!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki