Balık gönüllüleri "yumurta" nöbetinde

Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi üyesi 20 kişi, Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde sazanların yumurtlama döneminde, kaçak avlanmaya karşı dönüşümlü nöbet tutuyor

Balık gönüllüleri "yumurta" nöbetinde
Balık gönüllüleri "yumurta" nöbetinde
GİRİŞ 25.04.2015 11:14 GÜNCELLEME 25.04.2015 11:14

MEHMET KUMCAĞIZ - İLYAS GÜN - Samsun'da su ürünleri kooperatifi üyesi 20 kişi, Kızılırmak Deltası'ndaki balık göllerinde sazanların yumurtlama döneminde kaçak avlanmaya karşı gönüllü nöbet tutuyor.

Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, delta içinde bulunan göllerdeki balıkların yumurtlama dönemi olduğunu söyledi.

Göllerde bulunan ve ekonomik değeri yüksek olan balıkların varlığını sürdürmesini önemli gördüklerini anlatan Ergün, ''Balıkların yumurtlama dönemi içinde bulunuyoruz. Bu dönemde balıklar, kıyıya yaklaşıyor ve genellikle de savunmasız oluyorlar. Böyle bir dönemde kaçak ve bilinçsiz avcılar balıkları katlediyor. Bu nedenle Kızılırmak Deltası'ndaki göller bölgesinin etrafında 20 kişilik gönüllü ekip oluşturduk. Ekiplerimiz 24 saat düzenli olarak göllerde denetim yaparak kaçak avcılığın önüne geçmeye çalışıyor" diye konuştu.

Ergün, gönüllü nöbet uygulamasının 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçesi sınırlarında yer alan göllerde başlatıldığını belirterek, "Kaçak avcıları kolluk kuvvetlerine bildirerek gerekli cezai işlemlerin yapılmasını sağlıyoruz" dedi.

Yöreye genellikle dışarıdan avlanmak için gelenler olduğunu dile getiren Ergün, "Eğer av yapmadan önce belirlersek gerekli uyarı ve ikazlarımızı yapıyoruz ancak av yaptıklarını tespit ettiğimizde gerekli işlemleri başlattırıyoruz. Balıklar yumurtlama döneminde görevini yapıyor, biz de onlara karşı insanlık görevimizi yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Göllerde 1 Temmuz'a kadar av yasağının devam edeceğine dikkati çeken Ergün, ''Yörede halk geçimini balıkçılıkla sağlıyor ancak göllerimizdeki balıkları korumak ve sağlıklı büyümesini sağlamak da bizim elimizde. Ekonomik değeri yüksek olan balıklar kaçak avcılar tarafından yok ediliyor. Yumurtlamadan avlanıyorlar. Eğer önlem almazsak göllerimizde balık kalmayacak. İnsanlarımız geçim sıkıntısına düşecek" şeklinde konuştu.

Ergün, deltadaki göllerde avlanan balık türleri arasında sazan, sudak, haskefal, Mersin morinosu, alabalık ve inici balığı olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı