Özel güvenlikçiler polis olacak mı?

Özel güvenlikçiler polis olacak mı? Erdoğan'a sunulan taslakta özel güvenlikçiler için iki teklif yer alıyor;

Özel güvenlikçiler polis olacak mı?
Özel güvenlikçiler polis olacak mı?
GİRİŞ 04.05.2015 09:41 GÜNCELLEME 04.05.2015 09:40

Özel güvenlikçiler polis olacak mı? Özel güvenlikçilerin 'koruma memuru' statüsüne alınması ve sektörün baştan düzenlenmesi bekleniyor. 

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasında şehit edilmesinin ardından başlayan özel güvenlik sektörü tartışması devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bu konuda bir rapor hazırlattı. Alınan bilgilere göre, yeni düzenlemeye ilişkin 'taslak' niteliği taşıyan raporda iki teklif yer alıyor. İlki özel güvenlikçilerin 'koruma memuru' statüsüne alınarak adliye ve diğer yüksek güvenlik riski taşıyan kurumlarda görevlendirilmesi, diğeri ise sektörünün tamamen yeni baştan düzenlenmesi.

RAPOR ERDOĞAN'A SUNULDU

Rapor, son Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da sunuldu.

Rapora göre, mevcut özel güvenlik personelleri arasında yaş ve eğitim durumu uygun olanlar 'koruma memuru' sıfatıyla göreve başlayacak.

Daha önce de gündeme gelen polisle bekçi arasında bir statü olarak değerlendirilen 'koruma memuru' eğitimleri için özel bir müfredat belirlenecek ve polis okullarının altyapısı bu eğitimler için kullanılacak.

YÜZDE 94'Ü YETERSİZ

Rapora göre Türkiye'de özel güvenlik eğitimi alan kişi sayısı 1 milyon 774 bin. 286 bin kişi ise fiilen çalışıyor. Bunların yüzde 30'u 26-30 yaş aralığında ve yüzde 94'ü polislik için yetersiz. Kamu kurumlarında çalışan özel güvenlik sayısı da yaklaşık 180 bin.
Raporun Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Hizmetleri Daire Başkanlığı uzmanlarınca sektör uzmanlarının herhangi bir katkısı olmadan hazırlandığı öğrenildi. Sektör temsilcilerinin görüşlarinin de alınmasının ardından yeni düzenlemenin nasıl olacağı tam olarak netlik kazanacak.

NİTELİKLİ ÖZEL GÜVENLİK

Diğer alternatif ise 'nitelikli özel güvenlik' sistminin hayata geçirilmesi. Bu düzenlemeye göre de en az 5 yıl sektörde çalışmış personelin özlük hakları ve eğitimleri düzenlenerek adliye, lojman ve stadyum gibi yerlerin korumasını devralacak. Eğlence yerlerindeki 'fedai' tipi uygulamaların yerini de bu güvenlik personeli alacak.

Sektör uzmanlarına göre, bu düzenleme özel güvenlik sektörünün tamamen ortadan kalkması anlamına gelmiyor. Düzenleme hayata geçerse stadyum, adliye ve diğer kamu kurumlarında özel güvenlik yerine koruma memurları görev yapacak. Özel güvenlikler ise diğer alanlarda devam edecek.

CSG Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk de bu uygulamanın küçük firmalar yerine büyük kurumsal yapıları öne çıkaracağını ve sektörün nitelikli hale gelmesine yardımcı olacağını söyledi. 

Özel güvenlikçiler işsiz mi kalacak?

Özel güvenlikçiler işsiz mi kalacak sorusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanıtladı. 

Özel güvenlikçiler işsiz mi kalacak ? Erdoğan yanıtladı. Savcının şehit edilmesinin ardından özel güvenliklerin kaldırılması fikrini ortaya atan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Özel güvenlikçiler işsiz mi kalacak?" sorusunu kamuya geçebilirler şeklinde yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel güvenlik personellerinden şartları uygun olanların emniyet teşkilatına alınabileceğini söyledi. İran dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı, avukatların aranması, İran ile ilişkiler ve Fenerbahçe kafilesine düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili de konuştu.

"KAMUYA GEÇEBİLİRLER"

İstanbul Çağlayan'daki saldırılarının ardından özel güvenliklerin kaldırılması fikrini ortaya atan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Özel güvenlikçiler işsiz mi kalacak?" sorusuna yanıt verdi.

Erdoğan, "Burada çalışanlardan emekli olanlar var. Ancak gençlerle ilgili bir çalışma yapılabilir. Emniyet teşkilatı ihtiyaçlar doğrultusunda personel alıyor. Özel güvenlikçilerden de kapasitesi olanları teşkilata rahatlıkla dahil edebilir" dedi.

"HAZIRLIK YAPILABİLİR"

Özel güvenliklerin ilk etapta kamu kuruluşlarından kaldırılacağını belirten Erdoğan, özel sektörden talep gelmesi halinde hazırlık yapılabileceğini de söyledi.

"AVUKATLARI GÖLGELEMEK NİYETİMİZ OLAMAZ"

Cumhurbaşkanı, adliye girişlerinde avukatların aranması konusundaki tavrı nedeniyle barolara eleştirisini sürdürdü:

"Çantamızı aratmayız, yok üstümüzü aratmayız' demek doğru bir yaklaşım olamaz. Vaka ortada. Bu gerçekten bir avukat da olabilirdi. Bizim tüm avukatları gölgelemek gibi bir niyetimiz asla olamaz. Ama yaşananların unutulması da doğru olmaz. Türkiye'yi eğer Barolar Birliği idare etmek istiyorsa, hodri meydan çıksınlar siyaset meydanına. Üstelik barolar olarak siz, yargının tamamı da değilsiniz, 3 ayağından birisisiniz. Kalkıp da Türkiye'de bir jüristokrasi mi oluşturmak istiyorsunuz..."

"LİGLERİN ERTELENMESİNİ DESTEKLEDİM"

Erdoğan'a, Fenerbahçe kafilesine yönelik saldırı da soruldu. Cumhurbaşkanı, Kulüpler Birliği ve federasyonun kendisi ile irtibata geçtiğini söyledi, maçların 1 hafta ertelenmesi fikrine destek verdiğini belirtti. Erdoğan, saldırının ardından Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, teknik direktör İsmail Kartal ve kaptan Emre Belezoğlu ile de telefon görüşmeleri yaptığını ifade etti.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler