'Ermeni doktoru 40 Türk askerini zehirlemiş'

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde "Ermeni doktorun zehirli iğneyle 40 askeri şehit ettiği" ortaya çıktı.

'Ermeni doktoru 40 Türk askerini zehirlemiş'
'Ermeni doktoru 40 Türk askerini zehirlemiş'
GİRİŞ 30.04.2015 14:33 GÜNCELLEME 30.04.2015 14:33

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde yaşayan 93 yaşındaki Ahmet Koca, "Ermeni bir doktorun, 1915-1916 yıllarında zehirli iğneyle yaklaşık 40 askeri şehit ettiği" dönemi, büyüklerinden dinledikleriyle tuttuğu eski notlarından anlattı.

Genelkurmay Başkanlığınca yaptırılan Hafik Çınarlı Şehitliği'nin bulunduğu köyde yaşayan Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yaşından beri not tutmayı sürdürdüğünü söyledi.

İlçesinde "Ermeni bir doktorun, 1915-1916 yıllarında zehirli iğneyle şehit ettiği yaklaşık 40 asker" anısına şehitlik bulunduğuna dikkati çeken Koca, o dönemde askerlerin nasıl şehit edildiğini babası, dedeleri ve diğer büyüklerinin anlattığı şekilde not aldığını kaydetti.

Notlarına göre, olayın "1915-1916 yıllarında Merzifon'dan Erzurum tarafına giderken bir tabur askerin yoğun kış nedeniyle köylerinde konaklaması sırasında" meydana geldiğini belirten Koca, şöyle devam etti:

"Taburda hastalanan askerler, hastaneye girince sağ çıkmıyorlarmış. Bunun farkına varmışlar. Ermeni doktor, hastalara zehirli ilaç yaparmış. Doktoru sorguya çekip söyletmişler. Ermeni doktor 'Ben çok askerinizi öldürdüm siz de bana ne yapıyorsanız yapın' demiş."

Koca, şehit askerlerin defnedildiği mezarlığa halk arasında "Garipler Mezarlığı" denildiğini bildirdi.

Köy muhtarı Adem Özmen (61) de büyüklerinin anlattığına göre bu şekilde 70 askerin şehit edildiğini belirterek, kayıtlı sayının ise 40 olduğunu söyledi.

Hafik Çınarlı Şehitliği 

Genelkurmay Başkanlığınca 7 Temmuz 2007'de yapılan Hafik Çınarlı Şehitliği yanına konulan levhada ise şu bilgiler yer alıyor:

"1915-1916 yıllarında 915. Merzifon Taburu, 1. Dünya Harbi sırasında doğu cephesine sevkıyatlarının kış mevsimine rastlaması nedeniyle, 6-7 ay Çınarlı köyünde konaklamak zorunda kalmıştır ve bu konaklama esnasında hastalanan askerlerin viziteye çıktıkları Ermeni asıllı olan doktorun zehirli iğne yaparak yaklaşık 40 askeri öldürdüğü ve ölen askerlerin buraya defnedildiği rivayet edilmektedir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası