Elma bahçesi "dolusavar"la korunuyor

Kahramanmaraşlı elma üreticisi, ürünlerini "dolusavar" diye tabir edilen file yöntemi kullanarak korumaya çalışıyor

Elma bahçesi "dolusavar"la korunuyor
Elma bahçesi "dolusavar"la korunuyor
GİRİŞ 03.05.2015 13:39 GÜNCELLEME 03.05.2015 13:39

Andırın ilçesinde bir elma üreticisi, ürünlerini doludan korumak için devlet desteğiyle kurulan ve "dolusavar" diye tabir edilen file yöntemini kullanıyor.

İlçeye bağlı Pınarbaşı Mahallesi'ndeki elma bahçesinde dolu nedeniyle geçen yıl ürün alamayan üretici, bu yıl devlet desteğiyle elma bahçesinin üzerine kapladığı file sayesinde ağaçlarını dolu yağışlarına karşı koruma altına aldı. Meyve zamanına kadar fileleri çıkartmayı düşünmeyen üretici, bu sayede meyveleri don, güneş yanığı ve zararlı canlılardan korumayı amaçlıyor.

Üretici Ömer Kayıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 hektarlık elma bahçesini "dolusavar" adı verilen file yöntemiyle koruduğunu söyledi.

Yaklaşık 7 yıl önce kurduğu elma bahçesinden dolu nedeniyle son 3 yıldır ürün alamadığını dile getiren Kayıran, şöyle devam etti:

"İlk zamanlarda bahçeden güzel ürün alıyordum. Fakat 3 yıl dolu nedeniyle mağdur olunca Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşerek, file sistemini tesis ettik. Sistem doluya karşı bu yıl güzel sonuç verdi. İki kez yaşanan don olayında da ağaçlarımı korumama katkısı oldu. Geçen yıl dolu mağduru oldum. Bu yıl file sayesinde kurtuldum."

Kayıran, 20 bin lirası hibe 40 bin liraya kurulan sistemi, 10-12 yıl rahatlıkla kullanabileceğini vurguladı.

Çiçeklerin tozlaşma döneminin de önemine işaret eden Kayıran, getirdikleri arı kovanları sayesinde çiçeklerin döllenmesini sağladıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi