Suriyeli sığınmacılara Japon ziyaretçi

Milletvekili ve Suriyeli Mültecileri Destekleme Konseyi Başkanı Koike: "Bu çocuklar buraya mülteci olarak geldi. Eğitim almazlarsa sürekli mülteci olarak kalmaları gerekecek"

Suriyeli sığınmacılara Japon ziyaretçi
Suriyeli sığınmacılara Japon ziyaretçi
GİRİŞ 04.05.2015 15:44 GÜNCELLEME 04.05.2015 15:44

Japon Milletvekili ve Suriyeli Mültecileri Destekleme Konseyi Başkanı Yuriko Koike, Hatay'daki Suriyeli öğrencileri ziyaretinde, "Bu çocuklar buraya mülteci olarak geldi. Eğitim almazlarsa sürekli mülteci olarak kalmaları gerekecek" dedi.

Japonya'da daha önce Savunma Bakanı olarak da görev yapan Yuriko Koike, Yayladağı ilçesindeki evlerde kalan Suriyeliler için Japon halkının desteğiyle kurulan Sakura Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti. Suriyeli Mültecileri Destekleme Konseyi Genel Sekreteri Makeshima Karen ve Türk yetkililerin de yer aldığı ziyarette, Koike çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Yuriko Koike gazetecilere, Suriyeli Mültecileri Destekleme Konseyi Başkanı olarak Ürdün ve Kilis'teki kamplara ziyaretlerde bulunduğunu, burada en çok çocukların savaştan etkilendiğini gördüğünü, bu yüzden okul açma fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

Okulun açılışında kendilerine destek veren Türk yetkililere teşekkür eden Koike, şöyle konuştu:

"Suriyeli çocukların burada Arapça eğitim görmeleri bizim için en önemli şeydi, bunu başarmış olduk. Bu çocuklar buraya mülteci olarak geldi. Eğitim almazlarsa sürekli mülteci olarak kalmaları gerekecek. Fakat eğitim almaları, onlar adına ilerisi için ışık oldu. Eğitim, bizim için en önemli şey. Onun için bu projeye baştan beri destek veriyoruz."

Japonya hükümeti olarak Suriyelilere yardımda bulunduklarını, ancak okulun ülkesindeki hayırseverlerin katkısıyla açıldığını vurgulayan Koike, yardımları internet aracılığıyla topladıklarını kaydetti.

Koike bir gazetecinin, "Suriyeli mültecilere dünya genelinde yapılan yardımları yeterli buluyor musunuz?" sorusuna, "Suriye'deki problemin ne zaman biteceği belli olmadığı için, ülkeler yardımlarını ne zamana kadar devam ettireceklerini bilmiyor. Tabii belli başlı yardımlar yapılıyor ama problemin ne zaman biteceğinin belli olmaması, olayı güçleştiriyor. Ülkelerin yardımda bulunabileceğini düşünüyorum" yanıtını verdi.

Koike ve beraberindekiler, okul bahçesine Japonya'dan getirilen kiraz (sakura) fidanı dikti.

Geçen yıl faaliyete giren, yaklaşık 200 öğrenci kapasiteli okulda ilk ve ortaokul çağındaki Suriyelilere eğitim veriliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor