BAGEV Başkanı Çandır:

"Tüketici harcamalarının dörtte birini oluşturan gıda grubu fiyatlarındaki söz konusu yüksek seyir, uzmanlar tarafından enflasyonun gevşemesi önündeki en büyük engel olarak görülmekte"

BAGEV Başkanı Çandır:
BAGEV Başkanı Çandır:
GİRİŞ 04.05.2015 17:47 GÜNCELLEME 04.05.2015 17:47

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, gıda grubu fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyonun gevşemesinin önündeki en büyük engel olarak görüldüğünü bildirdi.

Çandır, yaptığı açıklamada, nisan ayı enflasyonun beklentinin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Merkez Bankasının fiyat artışlarının uzun vadede süreceğini tahmin ederek yıl sonu hedefini güncellediğini anlatan Çandır, ilk üç ayda yüzde 3'ü bulan fiyat artışlarının yıl sonu hedefinin gerçekleşmesinin çok güç olacağını ortaya çıkardığını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz bölgesinde de nisan ayı tüketici fiyatlarında artış görüldüğünü ifade eden Çandır, "Tüketici fiyatları 1, 99 olarak gerçekleşti. Bu artış göz önüne alındığında ürünlerin nispeten bollaşması beklendiği nisan ayında Batı Akdeniz bölgesinin Türkiye ortalamalarının üzerinde bir enflasyona sahip olduğu, aylık bazda ikinci en pahalı alt bölgede yer aldığı söylenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Üreticilerin nisanda yaşanan ani hava değişimleriyle ortaya çıkan arz kayıplarını ve maliyet artışlarını ürün fiyatlarına yansıttığını, bu durumun da tarım ürünlerinin fiyatta ilk sıralarda yer almasına neden olduğunu vurgulayan Çandır, şöyle devam etti:

"Her ne kadar var olan fiyat şişkinliğinin sorumluluğu aracıların üzerine yıkılmak istense de önlenemez artışla mücadelenin en önemli silahı tarımda uygulanacak yapısal dönüşüm politikalarıdır. Tarladan çıkan ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar 3-4 kez el değiştirmesi elbette fiyatları etkilemekte ancak gün itibariyle tezgahlara yeni gelen ve bollaşan meyve-sebzeler bile el yakmakta. Zorunlu ihtiyaç olan tarım gıda fiyatlarındaki bu artış tüketicilerin aleyhine işlemekte. Bu nedenle tüketici harcamalarının dörtte birini oluşturan gıda grubu fiyatlarındaki söz konusu yüksek seyir, uzmanlar tarafından enflasyonun gevşemesi önündeki en büyük engel olarak görülmekte."

Gıda maddelerinin arzına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Çandır, doların yükselişi, mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi girdiği fiyatlarının artmasının üretiye ek maliyet getirdiğini bildirdi. Çandır, üreticinin faaliyetlerinin sürdürebilmesi için önlem paketinin ele alınması gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi