Büyükada'ya yeni camide geri sayım

Büyükada İskelesi'nin yakınında 465 metrekarelik alana proje yarışmasının ardından yapılacak Çarşı Camisi' gelecek yıl ibadete açılacak.

Büyükada'ya yeni camide geri sayım
Büyükada'ya yeni camide geri sayım
GİRİŞ 05.05.2015 12:32 GÜNCELLEME 05.05.2015 12:32

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami projesinin ihtiyaçtan doğduğunu söyledi.

Büyükada'da şu anda 3 cami ve mescit bulunduğunu belirten Yaran, "Çarşı" olarak adlandırılan bölgede ada sakinlerinin cami ihtiyacı olduğunu anlattı. Yaran, ada sakinlerinin yanı sıra özellikle Müslüman ülkelerden gelen turistlerin de bu bölgede cami olmamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirlediklerini dile getirdi.

Çarşı bölgesinde yer alan mescit ölçeğindeki Hacı Havva Özden Camisi'nin yeterli olmadığına işaret eden Yaran, şunları söyledi:

"Bu mescidin giriş katı ticari maksatla kullanılmakta. 3 katlı binanın 2 katında ibadet ediliyor. 3 katın toplamı 130 metrekare. Adeta minare çıkar gibi çıkarsınız. Merdivenlerden iki kişinin geçmesi zor. Dolayısıyla vatandaşlar burada bir ihtiyaç olduğunu Adalar Müftülüğümüze bildirmişlerdir. İstanbul Müftülüğü'ne de bu konuda talepler olmuştur. Bu talepler doğrultusunda 2013'te Büyükada Çarşı Camisi Derneği kurulmuş. Tamamen bir sivil inisiyatif. Yer olarak da daha önce TEDAŞ'ın bulunduğu arsa Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilmiş. Bürokratik aşamalar da Büyükada Çarşı Camisi Derneği yöneticileri tarafından takip edildi."

Dernek yöneticileri tarafından caminin Büyükada'nın mimari yapısına uygun olması için toplantılar düzenlendiğini ifade eden Rahmi Yaran, bunlardan ikisine katıldığını da aktardı.

"CAMİYE KARŞI ÇIKANLARI İNSAFA DAVET EDİYORUM"

Bu toplantılarda caminin mimarisine ilişkin yarışma düzenlenmesine karar verildiğini belirten Yaran, şunları kaydetti:

"Büyükada'ya yapılacak camiyle ilgili düzenlenen Büyükada Çarşı Camisi Mimari Fikir Projesi Yarışması önümüzdeki günlerde sona erecek. Projeler, haziranda Büyükada'da sergilenecek. İmar açısından engeller de kaldırıldığı için artık inşaata başlama süreci başlayacak. İnsanların ibadet ihtiyacını karşılayacak güzel bir eserin meydana gelmesini arzu ediyoruz. Namaz kılan bir insan gerçekten Büyükada'ya gitse Çarşı bölgesinde bir cami arasa, bunun ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu görür. Buradaki bir cami, ada sakinleri ve dışarıdan gelenler için büyük bir ihtiyaç. İnsanların ihtiyaçlarını görmezden gelmek doğru değildir. Farklı mülahazalarla camiye karşı çıkma durumunda olanlar varsa onları da biraz insaflı olmaya davet ediyorum."

"ÇARŞI CAMİSİ'NDEN CENAZE KALDIRILMAYACAK"

Büyükada Çarşı Camisi Derneği Başkanı Veysel Karani Pekdemir de Adalar'da 7 cami, 18 kilise ve 2 sinagog bulunduğunu söyledi. Pekdemir, Büyükada'daki 4 camiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"En eskisi 1895'te yapılmış olan Büyükada Hamidiye Camisi'dir. 1967 'de Nizam Camisi, 1985'te ise Kumsal Camisi yapılmıştır. En son ibadete açılan ve bir hayırsever tarafından 1986'da Çarşı içindeki bir apartmanın dönüştürülmesiyle cami olarak kullanılmaya başlanan Hacı Havva Özden Camisi ise fiziki bakımdan yetersizdir ve ihtiyaca cevap vermemektedir. Yıllar içinde Çarşı'nın kalabalıklaşması sonucu, Hacı Havva Özden Camisi'ne ibadete gelen Ada halkı, esnaf, yerli-yabancı ziyaretçilerden oluşan cemaat, zaman zaman yola taşmak durumunda kalmaktadır."

Pekdemir, Çarşı içinde başka bir caminin yapılması zaruretinin doğduğunu ifade ederek, ihtiyaca cevap verecek, silüete uygun, çevreci teknolojilerden ve mühendislik çözümlerinden yararlanan, Ada'nın mimari ve doğal dokusuyla bütünleşebilecek bir caminin Adalılar tarafından talep edildiğini kaydetti.

Veysel Karani Pekdemir, Büyükada Çarşı Camisi Mimari Fikir Projesi Yarışması'nın amacının, Büyükada'nın sosyal, kültürel, mimari dokusunu bütünleyecek, özgün çizgilerde günümüz koşullarında bir proje elde edilmesi olduğunu ifade etti.

Yarışmaya katılanların 1 Haziran'a kadar projelerini teslim etmesi gerektiğini, projelerin 13 Haziran'da sergileneceğini ve birinci olan eserin sahibiyle sözleşme imzalanacağını belirten Pekdemir, "Yarışmaya 44 proje başvurdu. 3 aylık süre verdik. Ada özel bir yer, burada yapılacak eserin adaya obje olarak katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Yapılacak eserin uzun ömürlü ve kalıcı olmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni yapılacak camide musalla taşı olmayacağını ve cenazelerin buradan kaldırılmayacağını vurgulayan Pekdemir, cenazelerin Büyükada'daki Hamidiye Camisi'nden kaldırılacağını bildirdi.

Pekdemir, caminin gelecek yıl Ramazan Bayramı'nda ibadete açılmasını planladıklarını söyledi.

"YENİ CAMİ ELZEMDİR"

Büyükada esnafından Cevdet Çiftçioğlu da Çarşı'da yazın büyük kalabalıkların oluştuğunu, cemaatin sığmadığını belirterek, "Bu açıdan bölgeye bir cami olması elzem ve farzdır" dedi.

Esnaf Mehmet Akçan da caminin yapılmasını istediklerini ifade ederek, "Tertemiz bir cami olmasını istiyoruz. Mevcut mescit cuma namazlarında yetmiyor" diye konuştu.

Kamu görevlisi Yakup Yenici de 11 yıldır burada yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Çarşı'daki bu mescit yetmiyor. İskele'ye yakın olduğu için buraya vatandaşların ilgisi büyük oluyor. Burada bir caminin olması turizm açısından da önemli. Yabancılar sahile yakın olduğu için mevcut mescidi tercih ediyor. Diğer camiler uzak olduğu için yararlanamıyorlar."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!