Muş'taki silahlı kavga davası

Muş'ta, iki aile arasında çıkan ve 7 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin haklarında dava açılan 28 sanığın yargılanmasına Trabzon'da devam edildi

Muş'taki silahlı kavga davası
Muş'taki silahlı kavga davası
GİRİŞ 05.05.2015 17:10 GÜNCELLEME 05.05.2015 17:10

Muş'un Bulanık ilçesinde önceki yıl iki aile arasında çıkan ve 7 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin haklarında dava açılan 28 sanığın yargılanmasına Trabzon'da devam edildi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Çetin, Halit, Ergin, Yıldırım ve Remzi Kundo ile tutuksuz sanıklardan Aydın, Zeki, Mehmet ve Necmettin Kundo'nun yanı sıra Ekrem Taşkale ve kardeşi Abdulcabbar Taşkale ile tarafların avukatları hazır bulundu.

Rize'deki cezaevinde tutuklu sanıklar Fethullah, Faysal, Mehmet ve Talha Dost ise duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmayı, bazı tanıklar ile Dost ve Kundo ailelerinin üyeleri de izledi.

İfadesi alınan sanıklardan Ekrem Taşkale, olay günü evinde olduğunu ve mezrada karşılaşan Dost ve Kundo aileleri arasında gerginlik yaşandığını duyunca kardeşi İskan Taşkale ile taraflar arasında olay çıkmaması için otomobiliyle mezraya gittiklerini ifade etti.

Dost ve Kundo aileleri arasında söz konusu mezradaki bir çayır alanının kullanımı konusunda 60 yıllık anlaşmazlık bulunduğunu belirten Taşkale, şunları söyledi:

"Olay günü mezrada çayır biçen Dost ailesinin üyeleri evlerine dönüyordu. Kundo ailesi de 3 grup halinde Dost ailesini sardı. Kundo'lardan bir grup dost ailesini ön, bir bölümü arka, diğer bölümü de yan taraftan sardı. Ellerinde kaleşnikof ve av tüfekleri vardı. Dost ailesi üyelerinden de Nusrettin Dost da ruhsatlı kaleşnikof, 3 gencin elinde de av tüfeği vardı. Çatışma çıkmaması için ben Kundo ailesini yönlendiren Sinan Kundo'nun yanına, kardeşim İskan Taşkale ise Dost ailesinin yanına gitti. Hatta Kutbettin Kundo da olayı yatıştırmaya çalıştı."

Taşkale, tarafların birbirlerine yaklaşık 40 metre yaklaştığını ve tüm çabalarına rağmen Kundo'ların Dost ailesinin evine gitmesine izin vermediğini savunarak, "İlk ateşi Kundo'lar açtı ve taraflar arasında çıkan çatışma yaklaşık 15 dakika sürdü. Bende silah yoktu, yere yattım. Kimin kimi vurduğunu görmedim. Bana da ateş açılmadı ama kardeşim İskan Taşkale yaralandı" diye konuştu.

Çatışmadan kısa süre sonra köydeki kadınların ve askerlerin olay yerine geldiğini ve yaralıları hastaneye götürdüğünü anlatan Taşkale, "Suçsuzum, beraatımı istiyorum" ifadesini kullandı.

Sanık Abdulcabbar Taşkale de evde uyurken, çocuklarının çatışmayı kendisine haber vermesi üzerine otomobiliyle olay yerine gidip bazı yaralıları aracıyla hastaneye götürdüğünü belirterek, olayla ilgisi olmadığını iddia etti.

Taraflar arasında mezradaki çayırın kullanımı konusunda anlaşmazlık olduğunu anlatan Taşkale, "Dost ve Kundo aileleri mezradaki çayırın kullanımı konusunda anlaşamıyordu. Ama bildiğim kadarı ile o çayır Dost ailesinindi" dedi.

Sanık Çetin Kundo ise olay günü mezraya kendilerine ait tarlada buğday biçmek için gittiklerini, Dost ailesinin biçtiği çayırın ise tarlalarının yakınında olduğunu belirterek, Dost ailesine pusu kurmadıklarını ifade etti.

Haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini dile getiren Kundo, beraat talebinde bulundu. Kundo ailesinden bazı sanıklar da çatışma günü başka şehir ya da ilçede olduklarını ve haklarında dava açılması için isimlerinin bazı sanıklarca bilinçli verildiğini savundu.

SEGBİS aracılığıyla savunma yaptılar

Tutuklu sanıklardan Fethullah, Faysal, Mehmet ve Talha Dost'un ifadesi, SEGBİS aracılığıyla bulundukları Rize'deki cezaevinden alındı.

Faysal Dost, ifadesinde, mahkeme başkanına hitaben "Biz kimseyi öldürmedik, Kundo ailesi bize pusu kurdu. Biz mağduruz. Bu işten bir şey anlamadım. Onları önce Allah'a, sonra size havale ediyorum" dedi.

Kundo ailesiyle aralarında ihtilafa neden olan arazinin dedelerinden kendilerine kaldığını öne süren Dost ailesindeki diğer sanıklar da suçlamaları reddetti.

Kundo ailesinin avukatları ise olaya konu olan çayırlık arazinin mahkemece mera olarak belirlendiğini ifade ederek, müvekkillerinin tutuklu kaldıkları süre göz önünde tutularak tahliyesini istedi. Dost ailesi avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduklarını öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti ise tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, olay yerine ilk giden askeri personelin tanık olarak ifadelerinin alınabilmesi ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

Yaklaşık 3,5 saat süren duruşma sebebiyle Dost ve Kundo aileleri arasında gerginlik yaşanmaması için polis ve askerlerce duruşma salonu, adliye içi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.

Olayın geçmişi

Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Eskiyol köyü Aşağı ve Yukarı Bayramlı mezralarında yaşayan akraba iki aile arasında, 60 yıldır süren arazi anlaşmazlığı sebebiyle önceki yıl çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu Bahattin, Nusrettin, Barış, İbrahim ve Yakup Dost ile Fehim ve Kiyasettin Kundo hayatını kaybetmiş, 3'ü ağır 9 kişi de yaralanmıştı.

Olayın ardından aralarında iki ailenin üyelerinin de bulunduğu 28 sanık hakkında "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "yaralama" suçlarından açılan davanın, güvenlik gerekçesiyle Trabzon'da görülmesi kararlaştırılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'ın misillemesi sonrası Putin'den uyarı geldi: Feci sonuçları olur!
Jakuzi yalanı çürüdü: Fonlu medyanın 'Sancaktepe' yayınına Nevşin Mengü bile inanmadı