"Kakava-Hıdrellez Şenlikleri" başladı

Edirne'de her yıl düzenlenen "Kakava-Hıdrellez Şenlikleri", Kakava ateşinin yakılmasıyla başladı.

"Kakava-Hıdrellez Şenlikleri" başladı
"Kakava-Hıdrellez Şenlikleri" başladı
GİRİŞ 05.05.2015 20:17 GÜNCELLEME 05.05.2015 20:17

Tarihi Sarayiçi'ndeki şenlikler, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada, Kakava ile baharın karşılandığını söyledi.

Bugün toprağa atılan yeni tohumların yeşereceğini belirten Gürkan, "Bugün yeni filizlere 'Hoşgeldin', 'Merhaba' diyoruz. Bugün insanlık adına bahar ile birlikte yeni bir döneme, yeni bir sezona, yeni bir mevsime 'merhaba' diyoruz. Hepinize merhaba" diye konuştu.

Geçen yıl 30 Mart'ta yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Roman vatandaş Erkan Makas'ı belediye meclis üyeliğine getirdiklerini hatırlatan Gürkan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl Kakava'da dedik ki, 'Kakava bir Roman geleneğidir. Bu geleneğin ateşini bin yıldır hiçbir Roman yetkili yakmadı. Bir Roman yaksın' dedik. Geçen yıl 5 Mayıs'ta izne ayrıldım, Erkan Makas kardeşimizi belediye başkanı vekili olarak bıraktık ve geçtiğimiz yıl Kakava ateşini bin yıldan sonra ilk kez bir roman kardeşimiz yakmıştır.

Bu yıl da 'Aynı geleneği devam ettirelim' dedik. Bugün ben yine izinliyim ve Erkan Makas kardeşim belediye başkanı vekili. Erkan Makas'a temsil ettiği tüm halkı için Türk toplumu için kocaman bir alkış istiyorum. Edirne için kocaman bir alkış istiyorum."

Gürkan, Edirne'nin kurulduğundan bu yana bütün etnik kökenlere, inançlara ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Konuşmanın ardından Edirne Belediyesi halk dansları topluluğu gösterilerini sundu. Daha sonra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Belediye Başkanı Vekili Makas ve milletvekilleri adaylarıyla protokol üyeleri Kakava ateşini yaktı.

Ateşin etrafında oynayan Roman kızlar, gazetecilere ve fotoğraf sanatçılarına poz verdi. Kutlamalara katılan yerli ve yabancı turistler, renkli kıyafetleriyle gösteri sunan Romanlara eşlik etti.

Bu arada 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal da tören alanında şenlikleri aracından inmeden izledi.

Şenlikler, sabaha karşı Tunca Nehri'nde yüz yıkama ve nehre dilek bırakma ritüeliyle devam edecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında