Kakava-Hıdırellez Şenlikleri

Edirne'de Romanlar, gün ağarmadan Tunca Nehri kenarında bir araya geldi

Kakava-Hıdırellez Şenlikleri
Kakava-Hıdırellez Şenlikleri
GİRİŞ 06.05.2015 07:12 GÜNCELLEME 06.05.2015 07:12

Edirne'de Romanlar, Kakava-Hıdırellez Şenlikleri kapsamında adetleri gereği şafak sökmeden Tunca Nehri kenarında buluştu.

Kakava ateşinin dün Sarayiçi adasında yanmasıyla kutlamalara başlanan Kakava-Hıdırellez Şenlikleri sabaha karşı Tunca Nehri kenarında devam etti.

Romanlar, gelinlik giyen genç kızların başı çektiği gruplar halinde dans ederek nehir kenarına geldi. Davul zurna eşliğinde dans eden Romanlara kent sakinleri ve turistler de eşlik etti.

Romanlar, "arınma ve sağlıklı olma" inanışları gereği nehirde yüzlerini yıkadı, evlerinin kapılarına astıkları ve bereket getirdiğine inandıkları, ağaçlardan dal kopardı.

Şenliği izlemek için gelen yüzlerce yerli ve yabancı turist, dilek ağacına kurdele bağladı, dilek mumlarını nehre bıraktı.

Edirne Belediyesi'nin düzenlediği törenlerde ise belediye tiyatrosu oyuncuları Romanların hayatını anlatan oyunlar sergiledi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Roman geleneği Kakava'nın bin yıldır Edirne'de kutlandığını söyledi.

Kakava'nın uluslararası bir şenliğe dönüştüğünü ifade eden Gürkan, "Bundan yıllar önce sabah kutlamalarına 50-100 kişi gelirdi, bugün 4 bine yakın insanı ağırlıyoruz. Kakava UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor, inanıyorum ki bu etkinliklerden sonra UNESCO bunu görecek, asıl listeye alacak" dedi.

Şenlik, çeşitli etkinliklerle akşama kadar sürecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak