Anadolu Yıldızı-2015'te nefes kesti

Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ilk gün senaryosu, Ege Denizi'nde uluslararası sularda gerçekleştirildi.

Anadolu Yıldızı-2015'te nefes kesti
Anadolu Yıldızı-2015'te nefes kesti
GİRİŞ 06.05.2015 17:00 GÜNCELLEME 06.05.2015 17:02

Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurlarının geniş çaplı katılımının sağlanacağı müşterek bir senaryo içinde düzenlenen Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ilk gün senaryosu, Ege Denizi'nde Sakız ve Midilli adaları arasında uluslararası sularda gerçekleştirildi. Aralarında ABD, Katar, Ürdün ve Kuveyt'in de bulunduğu 10 ülkeden 21 gözlemcinin katıldığı tatbikatta, senaryo gereği batmakta olan kuru yük gemisindeki kaçaklar kurtarıldı.

Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ilk bölümünü izleyecek, gözlemci ve basın mensupları, saat 06.30'da Alsancak Limanı'ndaki TCSG Umut gemisine kabul edildi. Burada Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in de bulunduğu gruba, geminin 2'nci Kaptanı Binbaşı Kerim Demirköy, tatbikat programı, senaryo ve tatbikata katılacak gemilerle ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra konuşan Hava Eğitim Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Çetin, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının geniş çaplı katılımının planlandığı senaryoya uygun olarak müşterek arama kurtarma harekatı icra edebilme yeteneklerinin geliştirilmesi, arama kurtarma komuta kontrol sistemlerinin denenmesi ve tatbikatlarda gelişen hususların uygulama usullerine dahil edilmesi olduğunu aktardı.

Tatbikatın Hava Eğitim Komutanlığı koordinesinde, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin katılımıyla, uluslararası uydu yardımlı arama kurtarma sistemi kullanılarak icra edileceğini belirten Korgeneral Çetin, "Tatbikat ile Türk Silahlı Kuvvetleri etkin teşkilatı, arama kurtarma unsurlarının gelişmiş yetenek ve sistemleri sayesinde ihtiyaç duyulan her yerde, karada, denizde, zorlu hava şartlarında, gece, gündüz görev yapabilecek imkan ve kabiliyetlerini artıracak, artan arama kurtarma ihtiyacını karşılamak için her zaman hazır olduğunu gösterecektir" dedi.

GERÇEĞİ ARATMADI

Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği batmakta olan kuru yük gemisinin, Sakız ve Midilli adaları arasında batmaya başladığı yönünde yardım çağrısı yapıldı. Ayrıca gemide çok sayıda kaçağın olduğu da belirtildi. Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ve Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AKKM) tarafından durum Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne (TSK AKKM) bildirildi. Vakit kaybetmeden, Deniz AKKM tarafından arama kurtarma faaliyeti başlatıldı. Mevcut imkanların yeterli olmaması nedeniyle TSK AKKM'den yardım talep edildi. Harekete geçen TSK AKKM, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ana Arama Kurtarma merkezlerini görevlendirerek, arama kurtarma harekatı başlatıldı. İlk olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama kurtarma uçağı kazazedelerin yerini belirledi. İşaret fişekleriyle iz bırakılan bölgeye uçaktan bir bot atıldı. Ayrıca 5 arama kurtarma personeli de aynı yere atladı. Paraşütlerle denize inen personel, botu kullanıma hazırladı. Sonrasında da kazazedelere ilk müdahaleyi yaptı.

HELİKOPTERLE KURTARILDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopterindeki personel, çadır biçimindeki can salında bulunan bir kazazedeyi kurtarıp, TCSG Güven gemisine bıraktı. TCSG'nin botuyla denizdeki üç kazazede de kurtarıldı. Kara Kuvvetleri'nin arama kurtarma helikopteriyle ise denizdeki bir kazazede kurtarma sepetiyle çıkartıldı. Denizdeki başka bir kazazede ise yüzücü kurtarıcı personel tarafından Sahil Güvenlik botuna taşındı. Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik arama kurtarma helikopteri de tek tek kazazedeleri kurtardı.

TATBİKATTA GÖREV ALANLAR

Hava Eğitim Komutanlığı koordinesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından icra edilen tatbikatta, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 1 helikopter, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 1 uçak, 1 helikopter, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 1 gemi, 6 bot ve 2 helikopter görev yaptı.

GÖRKEMLİ TÖREN GEÇİŞİ

Tatbikatta görev alan gemi ve helikopterler, verilen tüm görevleri başarıyla tamamladıktan sonra, TCSG Umut'u selamladı. Bu gemide bulunan üst düzey komutanlar da askerleri selamladı.

ÜSTEM TEŞEKKÜR ETTİ

Tatbikatın deniz safhasının başarıyla icra edildiğini belirten Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Korgeneral Çetin'e, yabancı gözlemcilere ve katılımcılara şilt takdim etti. Tatbikatın kara safhası ise İzmir'in Menemen ilçesinde yapılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!