Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı

Tatbikatın senaryo gereği kayıp dağcıların kurtarıldığı kara safhası tamamlandı

Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı
Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı
GİRİŞ 07.05.2015 12:38 GÜNCELLEME 07.05.2015 12:38

Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın, senaryo gereği kayıp dağcıların kurtarıldığı kara safhası tamamlandı.

Deniz safhası Sakız ve Midilli adaları arasında dün icra edilen tatbikatın kara safhası, İzmir'in Menemen ilçesindeki Dumanlı Dağı mevkisinde gerçekleştirildi.

İcra koordinatörlüğünü Hava Eğitim Komutanlığının yaptığı tatbikatta senaryo gereği, Dumanlı Dağı mevkisinde tırmanış yaparken kaybolan dağcılar, İlçe Jandarma Komutanlığından yardım istedi. Karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yardım istendi. Bunun üzerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezini koordinatör olarak görevlendirilerek, müşterek arama kurtarma harekatı başlatıldı.

Hava Kuvvetlerinin arama kurtarma uçağı dağcıların yerlerini belirlemek için bölgede keşif uçuşu yaptı. Uçak, arama kurtarma helikopterleri arasında da irtibatı ve koordinasyonu sağladı.

Jandarma Arama Kurtarma timleri karadan yaptığı çalışmalarla kayalık alanda yaralı 3 dağcının yerini belirledi. Yaralılara ilk sağlık müdahalesi de bu ekip tarafından yapıldı. Bölgeye gelen helikopter, alanın kayalık olması nedeniyle iniş yapamadığı için kurtarma çalışmaları sırasında hover pozisyonunda (havada belli yükseklikte sabit kalarak) bekledi. Helikopterden inen arama kurtarma personeli iki yaralıyı sedye ve hamut yardımıyla helikoptere taşıdı. Helikopter, yaralıları en yakın hastaneye götürdü.

Durumu ağır olan yaralı ise helikopterin iniş yapabileceği alana havai hat kullanılarak taşındı. Yaralıları bıraktıktan sonra bölgeye dönen helikopter, uygun alana iniş yaparak ağır yaralı dağcıyı hastaneye sevk etti.

Hava Kuvvetlerinin keşif uçağınca yerleri belirlenen öteki dağcılar da diğer helikopterlerle hastaneye taşındı.

Kara safhasının yapılmasıyla tatbikatın fiili bölümleri tamamlandı. Tatbikat yarın sona erecek.

"Başarıyla tamamlandı"

Tatbikatı yabancı gözlemcilerle birlikte alanda izleyen Hava Eğitim Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Çetin, tatbikatın fiili safhasına Kara Kuvvetlerinden 1 helikopter, Deniz Kuvvetlerinden 1 fırkateyn, Hava Kuvvetlerinden 1 uçak, 2 helikopter, sahil güvenlikten 2 helikopter, 2 gemi, 6 sahil güvenlik botu, jandarmadan 1 helikopter ile dağcılık timinin katıldığını belirtti.

"Tatbikatın tüm unsurlar arasındaki koordinasyon ve muharebe imkanlarının denenmesi, Türk arama kurtarma bölgesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından her türlü arama kurtarma faaliyetinin etkinlikle icra edilebileceğinin gösterilmesi, Türk arama kurtarma teşkilatının denenmesi, arama kurtarma usülleri ve sistemleri konularındaki farkındalığın artırılması açısından faydalı olduğunu" vurgulayan Çetin, "Tatbikat, Türk arama kurtarma teşkilatının hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarıyla tamamlanmıştır" dedi.

Çetin, uygun hava şartlarında izlenen tatbikatta icra edilen tüm faaliyetlerin gerçek arama kurtarma anında kuvvetli rüzgar, yağmur, kar ve yoğun sis gibi olumsuz hava şartlarında icra edildiğini bildirdi.

Korgeneral Çetin, şunları kaydetti:

"Bu durum, teknolojik gelişmelere rağmen kaza yerinin bulunması ve kazazedelerin kurtarılmasını zorlaştırmaktadır. Denizde ve karada tehlikede bulunan şahısların yardım çağrılarına etkinlikle, süratle reaksiyon gösterilmesi arama kurtarma faaliyetleri açısından hayati bir bileşendir. Zamana karşı yapılan yarışın kazanılması amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurları gelişmiş yetenekleri ve sistemleri sayesinde, Türk arama kurtarma bölgesinde ve ihtiyaç bölgesinde her yerde, denizde ve karada, zorlu hava şartlarında, gece, gündüz arama kurtarma ihtiyaçlarını karşılamak için daima hazırdır."

Daha sonra yabancı gözlemciler, tatbikata davet edilmeleri nedeniyle Korgeneral Çetin'e şilt verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu