Zeki Alasya kimdir? Zeki Alasya Mason muydu?

Tiyatro ve sinema sanatçısı Zeki Alasya hayatını kaybetti. Peki Zeki Alasya kimdir? Zeki Alasya Mason muydu?

Zeki Alasya kimdir? Zeki Alasya Mason muydu?
Zeki Alasya kimdir? Zeki Alasya Mason muydu?
GİRİŞ 13.05.2015 11:00 GÜNCELLEME 13.05.2015 10:59
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Zeki Alasya'nın hastalığı neydi? Zeki Alasya, tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında vefat etti. Zeki Alasya son dakika haberleri ve gelişmeleri haber7.com'da

Zeki Alasya son yolculuğuna uğurlandı

Karaciğer rahatsızlığı nedeniyle 8 Mayıs sabahı hayatını kaybeden Zeki Alasya, bugün son yolculuğuna uğurlandı. 

Karaciğer rahatsızlığı nedeniyle 22 Nisan'dan bu yana tedavi gördüğü hastanede 8 Mayıs sabahı hayatını kaybeden Zeki Alasya, bugün son yolculuğuna uğurlanıyor.

18 Nisan 1943 doğumlu olan Alasya 72 yaşındaydı.Robert Koleji'den mezun olan Zeki Alasya tiyatroya Milli Türk Talebe Birliği Tiyatrosu'nda amatör olarak başladı. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer alan Alasya 1973'te filmlerde oynamaya başladı ve Metin Akpınar ile bir ikili oluşturdular. 1998'de Devlet Sanatçısı unvanı alan Alasya, bir çok sinema filminin yanı sıra çok sayıda televizyon dizisinde de oynamıştı.



TÖREN DÜZENLENİYOR

Alasya, için bugün Levent Camii'nde cenaze töreni düzenliyor. Cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığına defnedilecek.





Abdullah Şahin

"Zeki abi gerçekten tiyatronun ustasıydı. Başı sıkışan herkes ona koşardı. Kendisini çok severdim. Hep arardım her konuda akıl verirdi. Zeki Alasya, para biriktirmedi insan biriktirdi. Çok değerli bir insandı. Hep ‘önce insan olmak’ derdi. Öyle de oldu."

Suat Sungur

"Benim ustamdı. Ben öğrenciyken onun yanına geldim.  Her şeyimdi benim, çok üzgünüm o yüzden herkesi kavrardı. Çok da söylenecek bir şey yok. Çok büyük bir değer kaybettik. Telefonla görüştüm rahatsızlığının bu derece olduğunu bilmiyordum. Kendisi de bilmiyordu galiba. Atlatacağına inanıyorduk.  Yaşam dolu, sevgi dolu bir insandı. "

Edip Akbayram

"Zeki abi benim yıllardır saygı duyduğum dostumdu.  Onunla güzel anılarımız vardı. İnsan olarak çok büyük bir insandı. Benim için unutulmaz bir isimdir. Herkesin başı sağ olsun. Halkın içinden gelen bir insandı özde bir insandı sahteciliği ikiyüzlülüğü yoktu. Adam gibi bir adamdı Zeki abi. Saygı ve sevgiyle anıyorum toprağı bol olsun."

Zeki Alasya mason olduğunu itiraf etmişti 

Zeki Alasya ile yapılan röportajın din ve masonluk kısmınde sorulan sorulara usta sanatçı hayli ilginç cevaplar vermişti. İşte o röportajın ilgili bölümü...

Masonlukla bir ilginiz var mı?

Ben Masonum.

Masonların dünyayı yönettiği söyleniyor. Siz de yönetiyor musunuz?

Hayır, dünyayı yönetmiyorum. Masonluk bir ahlak ve kardeşlik sistemidir. Bir din değildir kesinlikle. İnsanların kardeş olması gerektiğini öne çıkaran bir yapıdır. Çok kötü tanınıyor. Ben Mason olmaya kalktığım günlerde ailem dehşete kapıldı.

Ne zaman Masonluğa geçtiniz?

15 sene oldu. Metin Akpınar 'Zeki bana Mason olmayı önerdi, kabul etmedim' diye bir açıklama yapmıştı. Öyle mi sahiden? E tabii, ben Mason olunca, Metin'in de Mason olmasını istedim. Fakat yanaşmadı.

Kimler Mason oluyor?

Mesleğinde ileri gitmiş kişiler kabul ediliyor. Zenginlerin toplandığı bir yer değildir. Ben Mason olduğumda kiralarımı ödemekte zorluk çekiyordum.

Kaç Mason var?

Dünyada 6 milyon, Türkiye'de de 15 bin. Masonluk ulusal bir kuruluştur. Sanıldığı gibi kökü dışarıda, Siyonist filan değildir. Ateistseniz Mason olamazsınız.

Hangi dinden olmak gerekiyor?

Belli bir dinden ziyade, Yaratıcıya inanmak gerekir. Yaratıcı'ya 'Evrenin Ulu Mimarı' diyoruz. Bence çok güzel bir tabir. Masonluğu vahşi ve aşağılık bir şey olarak anlatan kitaplar okumuştum. Halbuki ahilik, Bektaşilik, Mevlevilik gibi bir oluşum.

Masonluk size çok şey kattı mı?

Çok. Sabırlıydım, sabrım arttı. Paylaşmayı severdim, paylaşımcılığım arttı. Üç-beş kişi bir araya gelip saçma sapan şeyler konuşuyorduk. Futbol, para, kadınlar, dedikodu... Bir arayışa girmiştim. Masonlukta karar kıldım. Çok memnunum.

Çok ilginç... Masonlar genellikle Masonluklarını gizler.

Evet. Başlarına bir şey gelecek diye korkuyorlar. Mesela Devlet Tiyatrosu'nda çok Mason var, söylese işinden olacak.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı üstadım?

Bu üstat lafını çok severim, biz Masonlar çok kullanırız... Hayatta her şey olur, para gelir, şöhret gelir, bilgi gelir... Hepsinden önemlisi iyi insan olmaktır.

Zeki Alasya: Pişmanım, din düşmanı değilim

CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu "5N 1K" programına konuk olan Zeki Alasya 30. uluslararası İstanbul Film Festivalinde büyük tepki çeken konuşmalarına açıklık getirdi. Alasya namaz kılmanın gerekli ve kutsal bir ibadet olduğuna inanan biri olduğuna kimsenin görmesi için yapılan bir ibadet olmadığını ifade etti.

Talebeler Sahnede Toplu Namaz Kıldı

1967 yılında Milli Talebeler Birliğini dinci örgencilerin ele geçirdiğini oyun oynanan sahnede toplu şekilde namaz kılındığını sahneyi mescide dönüştürüldüğünü amaçları ise birilerine bir şeyler gönderme olduğundan dolayı tepki gösterdiğini belirtti.

Pişmanım - Ben de İbadet Ederim

Namaz kılmanın kutsallığına inan biri olduğunu ve söylediği sözlerden dolayı pişman olduğunu ifade eden Alasya, din düşmanı olmadığını, temiz bir müslüman olduğunu ve kendisinin de ibadet eden biri olduğunu söyledi.

 

 

 

Koç Üniversitesi Hastanesi'nden Zeki Alasya açıklaması

Koç Üniversitesi Hastanesi'nden yapılan açıklamada, "Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan 2015 tarihinden beri  tedavisi devam etmekte olan Zeki Alasya bugün saat 10:32'de vefat etmiştir" denildi.

Zeki Alasya'dan kötü haber 2 hafta önce gelmişti

Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Zeki Alasya (72) geçen hafta rahatsızlanmıştı. Zeki Alasya müşaade altında tutuluyordu. Şekeri yükselen Alasya, Topkapı Koç Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

Metin Akpınar acısını böyle anlattı

Zeki Alasya'nın vefatıyla adeta yıkılan Metin Akpınar, "benim yarımdı, canım gitti" dedi.

İkisini birlikte tanıdığımız, neredeyse her filmde Zeki Alasya'nın partneri olan Metin Akpınar acı haber sonrası ilk duygularını dile getirdi. 

"Yani Zeki benim yarımdı. Büyük kayıp.Her ölüm erkendir ama Zeki erken öldü. Beklemediğimiz bir hastalıkla öldü. Karaciğerde olumsuzluk vardı. İflas etti. Yapacak bir şey yoktu. Doktorlar çok uğraştı. Hoş tutmaya çalışıyoruk. 15 gündür çok kötüydü.

"SEVDİĞİ YEMEĞİ YAPTIM GÖTÜRECEKTİM..."

Bugün sevdiği yemeği yapmıştım. Onu götürecektim. Olmadı.

"İLK DEFA ŞİMDİ AYRILDIK"

1962'de tanıştık. Ondan önce de kader bizi birleştirmişti. Babalarımız aynı yerde çalışırdı. Kader bizi birleştirdi. Annelerimizin imamları bile aynıydı. Ölüme kadar da ayrılmadık. Bir sürü saçma sapan şey denildi ama şimdi ilk defa ayrıldık. Bazıları kına yakabilir. Çok yetenekliydi terziliği bile vardı."

Ünlülerden Zeki Alasya mesajı

Ölümü ile sevenlerini yasa boğan usta oyuncu için ünlü isimler sosyal medyada duygularını böyle paylaştı.

Özge Ulusoy:
Bizi biz yapan sanatçılardan biri daha gitti aramızdan...Çocukluğumdan bir parça daha yitirdim...Mekanın cennet olsun Zeki Alasya...

Güçlü Mete
Bütün ajans ve bültenlerde var ama ben inanmak istemiyorum; Zeki Alasya'yı kaybettik.. Zeki Alasya ölmez, daima yaşar

Mehmet Aslan
? Ah be Zeki abi keske saka desen!!! Zeki Alasya ustayi kaybettik!! Ruhu sad mekani cennet olsun...,

Bengü 
O kadar üzüldüm ki! Çocukluğum elimden kayıp gitmiş gibi...Nasıl bi hüzün!Nurlar yağsın üstüne #ZekiAlasya

Yeliz Şar Güleç
Zeki Alasya inanamıyorum..neden???

Kaya Çilingiroğlu
Zeki Alasya vefat etmiş Allah Rahmet eylesin

Armağan Çağlayan
Ulan çok üzüldüm ya! Etimden et koptu sanki.

Yağmur Tanrısevsin
Bir ustayı daha kaybettik..Nur içinde uyu..?? #Zekialasya

Meltem Cumbul
#ZekiAlasya Cok üzüldüm...Basimiz sagolsun.

Hamdi Alkan
Ah Zeki abi ...kahroldum

Nilgün Belgün
Ah ah şimdi duydum ah çok üzüldüm canım Zeki Alasya:(

Emre Karayel
O kadar üzüldüm ki ... Allah gani gani rahmet eylesin .... #zekialasya

Demet Akalın
Zeki Alasya Allah rahmet eylesin, ailesine sabır diliyorum.. Çok üzüldüm..

HİMMET AĞABEY ROLÜ İLE HAFIZALARA KAZINDI

Metin Akpınar ile eküri olan Zeki Alasya, Türk sinemasının önemli isimlerindendi. Özellikle komedi filmleriyle tanınan Alasya'nın "Köyden İndim Şehre" filmindeki altın sayma sahnesi unutulmazlar arasında. Alasya, filmde Himmet Ağabey rolüyle hafızalara kazınmıştı.

 

Zeki Alasya kimdir?

Tiyatro ve sinema sanatçısı Zeki Alasya nereli ve Zeki Alasya kaç yaşında. İşte Ünlü oyuncu Zeki Alasya filmleri, yaşamı hakkında tüm merak ettikleriniz.

Tiyatro, Sinema ve yönetmen olan Zeki Alasya, tam adıyla Zeki Şenol Alasya, 18 Nisan 1943 yılında İstanbul Şehzadebaşı'da dünyaya geldi. Aslen Kıbrıslıdır. Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın yeğenidir. Robert Koleji'nin orta bölümünden mezun olan sanatçı, Okul döneminde bir yandan tabelacılık yapıyordu.

Sanat hayatına 1959'da MTTB (Millî Türk Talebe Birliği) tiyatrosunda amatör olarak başladı. Bir süre dekoratörlük ve rehberlik yaptı. 1964 yılında, Arena Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuğa başladı. Mister Nato, Kargalar Okulu, Şampanya ve Viski gibi oyunlarda rol aldı. 1965'te Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra 1967'de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Bu topluluğun tüm oyunlarında oyuncu, yazar, yönetmen olarak çalıştı.

Film çevirmeye 1973'ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. 37 yıl boyunca birçok filmde beraber yer aldılar. 1977'de de yönetmenlik yapmaya başladı. Yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu olarak yer aldı. Sinemaya uzun süre ara verdikten sonra son filmi olan "Güle Güle"de oynadı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

2010 Yılında Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.
 
Zeki Alasya Kiminle Evli? İşte Zeki Alasya Evlilikleri 

Zeki Alasya ilk eşi olan Oya Alasya Zeynep adında bir kız çocuğuna sahip oldu. Bu evlilik, 1987 yılında sonlandıktan sonra Zeki Alasya 1983'te Türkiye 2. Güzeli seçilen Sema Yunak ile 13 yıl boyunca hayat arkadaşlığı yaşadı. 2008'de kendinden 30 yaş küçük olan Jülide Atak ile yeniden dünya evine giren Zeki Alasya'nın bu evliliği sürüyor.

Zeki Alasya evliliğini anlattı

Sürpriz bir kararla kendisinden 35 yaş küçük Jülide Adak'la evlenen usta oyuncu Zeki Alasya evliliğiyle ilgili samimi açıklamalarda bulundu.
 
Jülide ile evlenmemiz için bir sürü nedenimiz vardı. En önemlisi bana katlanmak çok zordur ama o katlandı. 4,5 yıl flört ettik...
 
Bir balık lokantasında onun yaş gününü kutluyorduk. Çıkarıp bir yüzük verdim ve "Benimle evlenir misin?" dedim. Yanımızda kızım da vardı. En yakın arkadaşlarıma bile söylemeden nikah masasına oturduk.
 
Evlenmeden önce çocuk olayını da konuştuk. Jülide de çocuk istemiyor. Düşünsenize çocuğumuz 20 yaşında olduğunda ben 98-100 yaşında olurum. Jülide durumumuz gereği bunu istememesi gerektiğini de biliyor. Dünyaya kazık çakacak değilim.
 
Jülide"yi güldürürüm. Müthiş kalender bir adamım. O bakımdan benimle olan kadınlar hep avantajlıdır. Yok terliğimi getir falan demem.
 
Şu anda oturduğumuz ev kira. Bunun tek nedeni benim finansı iyi yönetemeyen bir adam olmamdan kaynaklanıyor. Bir lokanta işine girdim 1 milyon dolarım gitti. Bir gemi merakım vardı. Son yaptırdığım gemiyle bugün bir sitede 10 tane ev alırdım herhalde. Toplamda 5 milyon dolar kaybetmişimdir. Metin “Zeki yapma, bak ben ne güzel biriktiriyorum sen de biraz istifle” demişti.
 
Bir evim var. Salonumda 1100 tane Buda heykeli bulunuyor. Evimin alt katında ise tren dünyam var. Bunlar benim en büyük zenginliğim.
 

Zeki Alasya Filmleri

Karaoğlan Geliyor, Sev Kardeşim, Tarkan Altın Madalyon Tatlı Dillim (1972)

Hamsi Nuri, Kaynanam Kudurdu, Yalancı Yarim (1973)

Beş Tavuk Bir Horoz, Köyden İndim Şehire, Mavi Boncuk, Mirasyediler, Salak Milyoner, İmparator, Şenlik Var / Bal Kız (1974)

Beş Milyoncuk Borç Verir Misin, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereden Çıktı Bu Velet (1975)

Hasip İle Nasip, Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Nereye Bakıyor Bu Adamlar (1976)
 
Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar (1977)
 
Cafer'in Çilesi, Petrol Kralları (1978)
 
Doktor, Garibin Çilesi Ölünce Biter, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler (1979)
 
Şaka Yapma, Baş Belası (1982)
 
Davetsiz Misafir, Dönme Dolap (1983)
 
Gülümseyen Dünya (1984)
 
Yanlış Numara, Patron Duymasın (1985)
 
Namus Düşmanı (1986)
 
Güler Misin Ağlar Mısın (1988)
 
Biz Bize Benzeriz, Zeki Metince (1992)
 
Hastane (1993)
 
Yerim Seni (1998)
 
Güle Güle (1999)
 
Adada Bir Sonbahar, Oyunbozan (2000)
 
Dedem, Gofret ve Ben (2001)
 
Anne Babamla Evlensene, Rus Gelin (2002)
 
Hababam Sınıfı Merhaba, Ömerçip (2003)
 
Cennet Mahallesi, Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de, Kalbin Zamanı, Pardon, Yabancı Damat, Şans Kapıyı Kırınca (2004)
 
Can (2006)
 
Hayattan Korkma, Oyun Bitti (2007)
 
Akasya Durağı, Görgüsüzler (2008)
 
Aşk Geliyorum Demez (2009)
 
Bizim Okul, Arka Sokaklar (2013)
 
Küçük Ağa (2014)

YORUMLAR 11
  • hasan aslan 8 yıl önce Şikayet Et
    Zeki abi allah rahmet etsin topragin bol mekanin cennet olsun amin.
    Cevapla
  • halidi 8 yıl önce Şikayet Et
    Necip Fazıl üstada gazeteciler Cemal Gürsel'in ölümünden sonra ne diyeceksiniz diye sorar. Üstad biz tüm müminler için Allah cc dan rahmet niyaz ederiz nasibi var ise gelsin alsın buyurur.
    Cevapla
  • ASIL 8 yıl önce Şikayet Et
    Masonlarin Dini Nedir.? Eger Cenazeleri Cami´lerden kalkacak olursa. Bunlarin Mason Biraderleri Namaz kiliyorlarmi. Benimki sadece soru.
    Cevapla
  • herhangi biri 7 yıl önce Şikayet Et
    Her dinden kisi mason olur. Sadece ateist mason olamaz. Mason ateist de vardır tabi ki ancak belli etmezler. Kendi aralarında din ve siyaset konuşmazlar Her türlü felsefe üzerine derin bilgi birikimleri vardır bu bilgileri ilgisi olmayan insanlarla oturup konuşamadıkları için kendileri özgürce konuşarak tartışırlar. Masonluk temelde budur. Bunlar da ağır bilgiler olduğu için sıradan vatandaş veza sonradan görme bir zengin bu konuşmaya dahil olamayacağı için masonluk içinde yer bulamaz
    Cevapla
  • Erhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamın masonluğu ve dinsizliği beni ilgilendirmez. Bu adam komedyendi ve ben bu adamın filmleri ile güle güle büyüdüm. Kaldı ki şeytan bile ölen adamdan elini çekermiş, bizlere ne oluyor ki bizler kişileri şuydu buydu diye itham ederek fişliyoruz? bir yanlışı varsa o yanlışın hesabı kendisi ile yaradanı arasındadır...
    Cevapla
  • MİSAFİR 8 yıl önce Şikayet Et
    komedyenliğine bişey demiyoruzda ruhuna fatiha okudunmu bari
    Cevapla
  • Merhabalar 8 yıl önce Şikayet Et
    kendisi zaten zamanında mason olduğunu açıklamıştı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık