Google Doodle Inge Lehmann kimdir ne keşfetti?

Google, dünyanın iç çekirdeğini keşfeden deprem bilimci Inge Lehmann'ın 127. doğum gününe özel bir Doodle hazırladı.

Google Doodle Inge Lehmann kimdir ne keşfetti?
Google Doodle Inge Lehmann kimdir ne keşfetti?
GİRİŞ 13.05.2015 17:21 GÜNCELLEME 13.05.2015 17:21

Google Inge Lehmann kimdir? başlığı ile bir Doodle yayınladı. Inge Lehmann doğum gününde unutulmadı ve Doodle yapıldı. Peki Inge Lehmann kimdir? Yaptığı çalışmalar deprem bilimi için yol gösterici olmuştur. Inge Lehmann adını depremlerden sonra sıkça duyduğumuz sismik dalgayı keşfeden kişidir.

Google'a bugün doodle olan Inge Lehmann kimdir diye merak edenlere hemen söyleyelim, Inge Lehmann aslında deprem bilimcidir ve Doodle olmasının sebebi ise 127'inci doğum günü olmasıdır.

Inge Lehmann hakkında kısaca bilgi verecek olursak; 13 Mayıs 1888 yılında Kopenhag’da Osterbro bölgesinde dünyaya gözlerini açmış ve Dünyanın iç çekirdeğini keşfeden bir sismologdur. En önemli keşiflerinden birisi de P dalgası yani Sismik dalga olmuştur.

Inge Lehmann'ın 3 farklı ülkede adını taşıyan köprüler de mevcut. Inge Lehmann 104 yaşındayken yani 21 Şubat 1993 yılında yaşama veda etmiştir.

INGE LEHMANN KİMDİR?

Google'ın yeni doodle olan Inge Lehmann deprem bilimcidir. Hayatı ve biyografisi hakkında kısaca ansiklopedik bilgiler şöyle: Inge Lehmann 13 Mayıs 1888 yılında Kopenhag'da Osterbro bölgesinde dünyaya geldi. Dünyanın iç çekirdeğini keşfeden bir sismologdur. En önemli keşiflerinden biri de P dalgası (Sismik dalga) olmuştur.

Wikipedia'da P dalgası hakkında şu bilgilere yer verilmektedir.. "Levha Tektoniği prensipleri ile yerkabuğunun rijit(katı) kısmında meydana gelen gerilmeler, bu enerjilerini fay hareketleri ile(yanal atılımlı, düşey atılımlı, çapraz atılımlı vb.), ya da bilinen ismi depremlerle ortaya çıkarırlar. Deprem oluştuğu anda yeryüzüne sırası ile, iki çeşit hareket dalgası ulaşır: P-dalgası (Primary-wave,öncül dalga) öncül dalgadır ve yer yüzeyine paralel doğrultudaki titreşimlerdir. P-dalgası yıkıcı özellik içermeyip, buna rağmen yayılımı paralel olduğu için, ilk olarak yeryüzüne varan titreşimdir.

S-dalgası ise(Secondary-wave, ikincil) yeryüzeyine göre dik yönde hareket eder.

P ve S dalgaları içinden geçtikleri ortama göre 5 ile 15 km/saniye de ilerler. S-dalgaları ilerleme hızı P-dalgalarına göre yarı yarıyadır. Deprem dalgalarının hızı, içinden geçtikleri ortamın yoğunluğuna bağlıdır. P ve S dalgaları yerkabuğunun derinliklerinde, yertabakalarının türüne bağlı olarak (kömür katmanı, çamur, petrol, kayaç gibi), bir kayaç türünden diğerine geçerken kırılırlar. Yerbilimciler, dalgaların kırılma şekillerini inceleyerek yerkürenin derinliklerinin bir modelini yaratabilirler."

Aldığı bazı ödüller şunlardır:

Harry Oscar Wood Award (1960)

Emil Wiechert Medal (1964)

Gold Medal of the Danish Royal Society of Science and Letters (1965)

Tagea Brandt Rejselegat (1938 and 1967)

Fellow of the Royal Society (1969)

William Bowie Medal (1971, ödülü ilk defa bir kadın almıştır)

Medal of the Seismological Society of America (1977)

Ayrıca adını taşıyan 3 farklı ülkede köprü de bulunmaktadır.Inge Lehmann 21 Şubat 1993 yılında 104 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

GOOGLE DOODLE EKRANI NEDİR?


Gündeme göre değişiklik gösteren ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören bu hizmetin detaylarını sizler için araştırdık. İnternet ortamında dünyanın en çok ziyaret edilen sayfası sizin de bildiğiniz üzere tartışmasız Google ana sayfasıdır. Google , internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketidir. 1998 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Google'ın en bilindik çalışmalarından biri olan Doodle ziyaretçileri sürprizleriyle şaşırtıyor. Günün anlam ve önemini belirtmek için Inge Lehmann kimdir kelimesinde olduğu gibi sürekli değişen sözcüklerle kullanıcı karşısına çıkan Doodle ziyaretçilerine bu alanda çok faydalı bir hizmet sunmuş oluyor. Yoğun iş temposundan gündeme dair gelişmelerden uzak kalan internet kullanıcıları Inge Lehmann kimdir gibi popüler kelimelerinden Doodle sayesinde haberdar olup, önemli ve özel günlerden de geri kalmamış oluyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Valilik açıkladı! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: Çok sayıda kişi tahliye edildi
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar