CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya Hakkari'de:

"Yüzde 10 barajı dahil olmak üzere, toplumsal barışın tesis edildiği, özgürlüklerin bu ülkede bir daha geri dönmemek üzere yerleştiği, herkesin katılacağı, destekleyeceği ve kabul edeceği bir anayasayı, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hayata geçireceğiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya Hakkari'de:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya Hakkari'de:
GİRİŞ 15.05.2015 16:09 GÜNCELLEME 15.05.2015 16:09

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Yüzde 10 barajı dahil olmak üzere, toplumsal barışın tesis edildiği, özgürlüklerin bu ülkede bir daha geri dönmemek üzere yerleştiği, herkesin katılacağı, destekleyeceği ve kabul edeceği bir anayasayı, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hayata geçireceğiz" dedi.

CHP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Yaşar ile seçim çalışmaları kapsamında Hakkari'ye gelen Akkaya, partililer tarafından kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Depin mevkisinde karşılandı.

Beraberindekilerle CHP İl Başkanlığına geçen Akkaya, burada yaptığı açıklamada, CHP olarak Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan işsizliğin çözümüne yönelik önemli projelerinin bulunduğunu kaydetti.

Hakkari'nin işsizlikte Türkiye birincisi olduğunu belirten Akkaya, "Yatırım yok. Çiftçilik ve hayvancılık ölmüş, köylü ise perişan. Buna göre yatırımlar yapılmamış. Bu sadece bu bölgede değil, Türkiye'nin birçok coğrafyasında ne yazık ki işsizlik birinci sırada. Yaptığımız araştırmalarda ve vatandaşlarımıza sorduğumuzda birinci sırada işsizlik geliyor. Bu bölge bir maden yatağı. Ama yeterli yatırım olmadığı için işletilmiyor. Bunu teşvik edeceğiz. Şu anki teşvik sistemi buraların kalkınmasına yeterli değil. Bu nedenle hiçbir özel teşebbüs buraya yatırım yapmıyor" diye konuştu.

Bu bölgenin en önemli problemlerinden birini demokrasi, özgürlük ve açılım olarak değerlendiren Akkaya, bunların yıllardır siyaset malzemesi yapıldığını iddia etti.

Yakup Akkaya, "Hakkari'den söylüyorum, bunu siyaset malzemesi yapıyorlar. Halbuki demokrasi; özgürlükler, eşit insan olma ve fırsat eşitliği yaratmadır. Demokrasi ve özgürlüklere sahip olmak bütün yurttaşlarımızın hakkıdır. Ama her seçim öncesi bir parmak bal çalarak sanki 'bir şey yaptık' diye kamuoyunu kandırmaya çalışıyorlar" dedi.

Ailelerin, bu bölgede yaşanan faili meçhul cinayetlerden dolayı çocuğunun akıbetini öğrenmek istediğini aktaran Akkaya, ''Bu ailelerin en doğal hakkı ve her şeyden önce bir insanlık görevidir'' diye konuştu.

Akkaya, faili meçhul cinayetlerin araştırılması için komisyon kurulmasını teklif ettiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Meclis'e yasa tasarısı verdik. Ama AKP tarafından kabul edilmedi. Çözüm süreciyle ilgili mecliste her siyasi partinin eşit bir şekilde yer alacağı akil insanlar komisyonu kurulsun istedik. Ancak yine mecliste AKP tarafından kabul edilmedi. Diyarbakır cezaevinde bir insanlık dramı yaşanmış. Cezaevi müze olsun ve ibreti alem için herkes orada neler yaşandığını görsün ve öğrensin istedik. 'Bir daha bu acılar yaşanmasın' dedik. Ancak bu da AKP tarafından kabul edilmedi ve reddedildi. Dili, dini, kimliği, nereye bakıyor, ne yiyor ve ne içiyor bizi ilgilendirmiyor. Önemli olan biz insan sevgisiyle yaklaşıyoruz."

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacının bulunduğunu anlatan Yakup Akkaya, 12 Eylül antidemokratik uygulamasının hüküm sürdüğünü belirterek, malum zihniyetin işine böyle geldiği için anayasayı değiştirmediğini kaydetti.

Akkaya, "10 barajı da dahil olmak üzere, toplumsal barışın tesis edildiği, özgürlüklerin bu ülkede bir daha geri dönmemek üzere yerleştiği ve herkesin katılacağı, destekleyeceği ve kabul edeceği bir anayasayı, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hayata geçireceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu ve şüphesi olmasın" diye konuştu.

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "CHP Hakkari'de bayrak sallamıyor" şeklindeki eleştirisinin hatırlatılması üzerine Akkaya, muhataplarının Cumhurbaşkanı değil, AK Parti olduğunu, Erdoğan'ın bunları söylerken tarafsız olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, "Biz karşımızda bir siyasi partiyle mücadele etmiyoruz. Sadece Cumhurbaşkanı değil, devletin bütün organlarıyla mücadele ediyoruz. Devletin valileri, kaymakamları, polisleri ve emniyet müdürleri. Bunlar sanki AK Parti'nin birer temsilcisiymiş gibi hareket ediyorlar. Bu çok adil bir seçim değil. Bu şartlara rağmen, parti olarak Türkiye'nin 81 ilinde ve yaklaşık 940 ilçede seçimde elinden geleni yapmaya çalışıyor" yanıtını verdi.

Seçim barajının düşürülmesi için Meclis'e yasa teklifi verdiklerini ancak AK Parti'nin bunu reddettiğini ifade eden Akkaya, HDP yüzde 10 seçim barajını aşar mı sorusunu da şu yanıtı verdi:

"Bu tartışmaları yaşamayan bir ülke olsaydık. Yani seçim barajlarının tartışılmadığı bir ülke olsaydık. Seçim barajı yorumunun dışında seçime giren bütün partilerin aldıkları oy oranlarına göre, mecliste temsil edilmesini arzu ediyorum. HDP'nin de Büyük Birlik Partisi ile beraber işbirliği yapan Saddet Partisi'nin yani hangi parti varsa, onlarında aldıkları oy oranında mecliste temsil edilmelerini istiyorum."

Açıklamasının ardından partililerle basına kapalı toplantı yapan Akkaya, daha sonra Durankaya Bağımsız Belediye Başkanı Fatih Keskin ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş'ı ziyaret etti.

Ziyaretlerin ardından Akkaya, verilen yemeğe katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı