İşte Libya'da saldırıya uğrayan dehşet gemisi

Libya açıklarında karadan ve havadan saldırıya uğrayan gemiyi iki uzman ve olayın tanığı olan bir makinistle incelendi.

İşte Libya'da saldırıya uğrayan dehşet gemisi
İşte Libya'da saldırıya uğrayan dehşet gemisi
GİRİŞ 16.05.2015 09:02 GÜNCELLEME 16.05.2015 09:04

Libya açıklarında karadan ve havadan saldırıya uğrayan Tuna-1 adlı yük gemisinde incelemeler sürüyor. Üçüncü kaptanın öldüğü, 3 kişinin de yaralandığı olaydan sonra Fethiye'ye getirilen ve Şövalye adası açıklarında demirleyen gemide, önce Mavi Marmara gemisinde de inceleme ve araştırma yapan kriminal ekip, Fethiye Cumhuriyet Savcısı gözetiminde inceleme yaptı.

Ardından sigorta şirketi yetkilileri ile diğer yetkililer de inceleme için gemiye girdi. Sabah da gemiyi inceleyen iki kaptan ve olayın tanığı makinistle birlikteydi. Gemideki top mermesi izleri dehşetin boyutunu gözler önüne seriyordu. 3 bin ton alçıpanın bulunduğu geminin ön bölgesinde hasar yoktu, arka taraf ise ağır hasarlıydı.

BOMBARDIMAN 2.5 SAAT SÜRDÜ

Uzmanlara göre bu durum saldırının, direkt geminin yaşam bölümlerinin bulunduğu arka kısmına yapıldığını ve gemi personelinin hedef alındığını gösteriyor. Top mermilerinin açtığı delikler bir insanın kafasının gireceği büyüklükte. Savaştan çıkmış gibi duran geminin arka kısmına düşen şarapnel parçaları, kapılar, filikalar, yangın söndürme vanaları ve diğer aksamları delik deşik etmiş. Açılan ateşte geminin elektrik panosunun da isabet alması sonucu çıkan yangının izleri de görülüyor. Personel, can yeleği almak ve personeli toplamak için dışarıya çıktığı sırada ölen 3. kaptan İlker Büyükdere'nin vurulduğu yere üzüntüden bakamamış bile.

Saldırıya tanık olan 55 yaşındaki Gürcü makinist Iskerov Revas "Önce gemide bir şey patladı zannettim. Makine dairesine koştum. Her şey normal görünüyordu. Dışarıya çıktım. Herkes yerde yatıyordu. Arka taraf duman içindeydi. 3. kaptanımız yaşamını yitirmişti. Bu sırada yangın çıktı ve elektrik kabloları yandı. Bir şey yapamadım. 2.5 saat ateş altında kaldık. Ateş kesildikten sonra yardım için SOS verdik. Bulunduğumuz yerdeki oksijen tankları ve yedek yakıt bölümü de isabet alsaydı, gemiyle birlikte hepimiz havaya uçardık" dedi.

Fethiye Cumhuriyet savcısının izniyle gemiye giren ilk kişi olan Kılavuz Kaptan Bener Artun ise "Saldırıda, geminin yaşam bölümlerinin bulunduğu arka taraf hedef alınmış. Bu kadar bombalamaya rağmen geminin havaya uçmaması mucize" diye konuştu. Fethiyeli kaptan Engin Karakaş da "İlk kez böyle bir saldırıya uğramış gemi gördüm. Geminin yaşam mahalli hedef alınmış. Arka kısmı savaş alanına dönmüş" diye konuştu. Öte yandan TUNA-1 gemisinin silah taşıdığı iddialarına Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Bakanlık sözcüsü Tanju Bilgiç, "Beyana aykırı yük tespit edilmedi. Bazı basın yayın organlarında çıkan geminin başka bir limana gittiği iddiaları da doğru değil" dedi.



YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!