KPSS A Grubu Öğretmenlik başvurusu osym.gov.tr'de

KPPS başvuru yapma işlemleri devam ediyor. KPSS A Grubu Öğretmenlik başvurusu osym.gov.tr'de

KPSS A Grubu Öğretmenlik başvurusu osym.gov.tr'de
KPSS A Grubu Öğretmenlik başvurusu osym.gov.tr'de
GİRİŞ 25.05.2015 09:46 GÜNCELLEME 25.05.2015 09:47

KPSS Kamu Personel Seçme Sınavı başvuruları 6-21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. ÖSYM'nin açıklamalara göre sınava kimler nereden başvurabilecek? 2015 KPSS tarihleri ne zaman saat kaçta? sınav ücretleri ne kadar? İşte KPSS başvuruları ile ilgili tüm detaylar burada.

ÖSYM'nin internet sayfasındaki sınav takvimine göre, KPSS (A Grubu ve Öğretmenlik) 4-5 Temmuz'da, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ise 12 Temmuz'da gerçekleştirilecek. 

KPSS BAŞVURU YAPMAK VE BAŞVURU FORMU ALMAK İÇİN TIKLA

KPSS'ye, lisans mezunları ile bir lisans programından mezun olabilecek durumdaki adaylar başvurabilecek. ÖABT dahil KPSS'ye başvuru işlemleri 6 Mayıs'ta başlayacak, 21 Mayıs'ta sona erecek. 

Başvurular, ÖSYM merkezleri ve "www.osym.gov.tr" internet adresinden yapılabilecek.

KPSS BAŞVURU SÜRESİ: 

6-21 Mayıs 2015
 

KPSS SINAV TARİHİ :

4-5 Temmuz 2015
 

KPSS SINAV SAATİ: 

Sabah oturumları 09.30,
Öğleden sonra oturumları 14.00
 

KPSS SINAV ÜCRETİ:

Sadece Cumartesi Sabah oturumuna girecek adaylar 50,00 TL;
                                         
(Her oturum için 50 TL Cumartesi Sabah + diğer üç oturumdan herhangi birine de ücret yatırılacaktır.) girecek adaylar 100,00 TL; Cumartesi Sabah + diğer üç oturumdan herhangi ikisine de girecek adaylar 150,00 TL; tüm oturumlara girecek adaylar 200,00 TL.
 

ÖABT TARİHİ, SAATİ VE SINAV ÜCRETİ : 

12 Temmuz 2015, 09.30, 50,00 TL

(ÖABT’ye katılmak isteyen adayların, KPSS Cumartesi Sabah (Genel Yetenek-Genel Kültür) ve KPSS Cumartesi Öğleden Sonra (Eğitim Bilimleri) oturumlarına da katılmaları zorunlu olduğundan, en az 150,00 TL sınav ücreti yatırmaları gerekmektedir.)

Peki 2015 yılının ilk merkezi atamasında süreç nasıl işleyecek ve kadroların belirlenmesi nasıl olacak?

İlk olarak kurumlar almak istediği personel sayısını DPB'ye bildirecek Atama sürecinin ilk aşamasında tüm kamu kurum ve kuruluşları 2015 yılı için belirlenen kadro sayıları çerçevesinde ihtiyacı olan personel sayısını Devlet Personel Başkanlığı'na bildirecek. DPB tüm kuruluşlardan personel taleplerini toplayacak. Bu talepler 09 Mart- 15 Mayıs 2015 tarihleri arasında alınacak. Taleplere Göre Oluşan Tercih Kılavuzu ÖSYM'ye gönderilecek Devlet Personel Başkanlığı, kurumlardan gelen personel taleplerini belirledikten sonra Haziran ataması için kadrolara göre tercih kılavuzunu hazırlayıp yayımlanması için 01 Haziran 2015 tarihinde ÖSYM'ye gönderecek.

ÖSYM Kılavuzu Yayımlayarak Adaylardan Tercih Alacak DPB tarafından gönderilen kadrolar ve tercih kılavuzu ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlandıktan sonra adaylardan 22 Haziran-01 Temmuz 2015 tarihleri arasında tercihler alınacak.

Atama Yapılacak Kadro Sayısı ve Eğitim Seviyelerine Göre Kontenjanlar Ne Zaman Açıklanır?

KPSS-2015/1 atamalarına ilişkin kamuya kaç memur alınacağı ve ayrılan kontenjanların dağılımı tercih kılavuzu yayımlanmadan 7-8 gün önce DPB tarafından açıklanacaktır.

Neden Merkezi Atama?

Hiç şüphesiz bu soruya verilecek tek cevap adaletli, kimsenin hakkının yenmediği bir sistem olduğu gerçeğidir. Yüksek puan alanın atandığı sadece tek koşul olarak puan sıralamasının yapıldığı Merkezi Atamalar kamuda adam kayırma, torpil gibi tüm istisnaların önüne geçmekte ve tam anlamıyla olması gereken sistemi yaratmaktadır. Aday sayısı sürekli artıyor, alımlar ise düşüyor KPSS'ye her yıl başvuran ve sınava giren sayısı hızla artarken kamuya merkezi atamalarla alınan personel sayısıda tam tersine azalmaktadır. Açıktan atamayla bazı kadrolara alımların yapılması KPSS şartının olmadığı istisnai alımlar vicdanları yaralamakta ve gençlerin ileriye dönük umutlarını yıkmaktadır.

2015 yılının ilk memur atamasında adaylar son yılların aksine açıklanacak sayıyla alım yapılacak personel sayısının dişe dokunur olmasını bekliyor.

Yıllar geçtikçe personel alımlarında yaşanan azalma Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanan rakamlara yansımıştır.

İlgili haberimize ulaşmak için tıklayınız Kontenjanlar hayal kırıklığı yaşatmamalıdır Haziran ayında yapılacak merkezi atamada beklentiler kadro sayısının yüksek tutulmasıdır. Özellikle atamalarda büyük önem taşıyan 2001, 3001 ve 4001 kadrolarına yüksek kontenjanlar ayrılması bölümlerinden yeterince alım olmayan adaylar için çok önemlidir.

KPSS Nedir? Kimler Başvurabilir? KPSS’nin Tarihçesi 

Kamu personeli seçme sınavı adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabilirz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.

Örn: KPSS-A KPSS-B

Bu sınav genel yetenek,genel kültür,istatistik,kamu yönetimi,anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

KPSS A-B ve C Grubu Kadrolar:

A grubu kadrolar meslkelerinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A grubu kadro;

Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B ve C Grubu Kadrolar:

A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69

ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testelerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS Tarihçesi

Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir.

Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır.Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci.Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti. Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı. O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde Kpss A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav Kpss 1 ve Kpss 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na: 1 buçuk milyarlık malı İstanbullulardan niye sakladın?