6 bin büyükbaşın gübresi elektrik olacak

Aydın'da kurulan, günde 6 bin büyükbaş hayvanın gübresinin işleneceği 2,4 megavat kapasiteli biyogaz santrali, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın katıldığı törenle açıldı

6 bin büyükbaşın gübresi elektrik olacak
6 bin büyükbaşın gübresi elektrik olacak
GİRİŞ 22.05.2015 17:33 GÜNCELLEME 22.05.2015 17:33

İncirliova ilçesine kurulan, günde 6 bin büyükbaş hayvanın gübresinin işleneceği 2,4 megavat kapasiteli Senkron Efeler Biyogaz Santrali, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı törenle açıldı.

Taner Yıldız, törendeki konuşmasında, geçen cuma gününden bu yana açtıkları enerji santrallerinin bedelinin, 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.

"Daha rahat yaşanabilir ülke için enerji politikalarını çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapıyoruz" ifadesini kullanan Yıldız, Türkiye'nin kurulu gücünün, 70 bin megavatları aştığına dikkati çekti.

Yıldız, açılacak tesisin kapasitesinin kurulu güce göre az gözükse de çevre hassasiyetleriyle ön plana çıktığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu, bizi çok heyecanlandıran proje. Dünya genelinde biyogaz tesislerinin yüzde 80'i Çin, yüzde 10'u Hindistan, Nepal gibi ülkelerde. Avrupa'da ise Almanya ve İtalya ön planda. Almanya, 2 bin 200 tesise ulaştı. Hayvansal atıklardan 1 yılda üretilebilecek enerji miktarı, 1,4 milyon ton eş değer petrole denk geliyor. Türkiye'nin 125-130 milyon ton eş değer petrollük enerji yapılanması olduğunu düşünürsek, bunun ciddi rakam olduğunu hep beraber görürüz."

Türkiye için kazanç

Türkiye'de bir yılda hayvansal atıklardan biriken miktarın, 127 milyon ton civarında olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

"Güneş, jeotermal, rüzgar gibi kaynaklarımızda önem verdiğimiz yatırımların, mutlaka biyokütlede de oluşması lazım. Enerji kaynağı olan organik atıkların yenilenebilir enerji prosesleriyle değerlendirilmesi, ülkemiz için kazançtır. Ülkemizde, hemen tamamına yakını bitki, çöp ve gübre atıklarından 200 megavatlık tesise ulaştık. Bunun daha da hızlanacağına inanıyoruz. Bu atıklardan oluşan gazın, tabiata vereceği hasarın azaltılması ve bunun karşılığında alacağımız doğal gazı önlemek açısından çok önemli katkısı var. Her bin metreküplük doğal gaz için 300-400 dolar veriyoruz. Hem ithalatın azaltılması hem çevre hassasiyetinin oluşturulması için bu yapının gelişmesini sağlamamız lazım."

Yıldız, tesisin örnek olması dileğinde bulunarak, "Bu tesisin yatırımcılarını, başta Kayseri'de bulunan daha büyük çiftliğin yanı olmak üzere, birçok yere aynı yatırımı yapmaya davet ediyorum. Yatırımınızın, diğer girişimcilere de örnek olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

"Hiç atığımız yok"

Alternatif Power Genel Müdürü Cevat Evliyaoğlu ise tesislerde, çiftliklerin sorunlarından biri olarak gösterdiği ölen hayvanların da işlenip gaza dönüştürülebildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"ÇED engelini önümüzden çekin, çünkü hiç atığımız yok. İşlevini yitiren meralara, bu tesis kurulabilir. Bu tesisleri, destekle, kısa sürede tüm Türkiye geneline yayabiliriz."

Senkron Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Yaşar da üretimin önemine değinerek, tesisle enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin ikinci büyük süt çiftliği olduğu bildirilen Söktaş Efeler Çiftliği'ne kurulan santralde, günde 6 bin büyükbaşın gübresi işlenecek.

Türkiye'nin ilk yüzde 100 hayvan gübresiyle çalışacak santrali olduğu belirtilen tesise gelen gübrenin yüzde 95'i gaza dönüşüyor, yüzde 5'i ise sıvı ve katı gübre olarak işleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi