Denizkurdu 2015 Tatbikatı

Denizkurdu 2015 Tatbikatı kapsamında düzenlenen "Seçkin Gözlemci Günü"nün ilk bölümünde, SAT ve SAS timlerinin harekatları gerçekleştirildi.

Denizkurdu 2015 Tatbikatı
Denizkurdu 2015 Tatbikatı
GİRİŞ 23.05.2015 11:37 GÜNCELLEME 23.05.2015 11:37

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının planladığı Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin sevk ve idaresinde gerçekleştirilen tatbikatın "Seçkin Gözlemci Günü" sancak gemisi TCG Salihreis Fırkateyni'nin Aksaz Deniz Üs Komutanlığı rıhtımından ayrılmasıyla başladı.

Genelkurmay Başkanı Vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Donanma Komutanı Koramiral Kösele'nin geminin üst güvertesinde yerlerini almalarının ardından, tatbikat kapsamındaki harekatlara geçildi.

Komutanlar, Donanma Komutanlığı logolu, arkasında soyad ve rütbelerinin yazdığı şapkaları takarak, denizci montu giydi.

Tatbikatın ilk bölümünde SAT ve SAS timlerinin harekatları yapıldı. Bu kapsamda, denizde sürüklenen mayınlar SAS timlerince, kıyıdaki hedefler ise SAT timleri tarafından imha edildi.

Harekatta SAT timleri, görev botlarından ayrılan lastik botlarla kıyıdaki hedeflere makineli tüfek ve roketatarla atış yaptı. Su üzerindeki bazı hedefler ise helikopterdeki SAT komandolarının açtığı ateşle yok edildi.

SAS timlerinin su altındaki hedefleri imha ettiği harekatta, SAT komandolarının bir bölümü paraşütle, başka bir bölümü ise helikopterden halatla bir adaya indi. Burada yapılan atışlarla, SAT timlerinin adanın kontrolünü ele geçirmesi harekatı gerçekleştirildi. Harekatın başarıyla tamamlanmasının ardından, timler adada Türk Bayrağı açtı.

Deniz haydutluğuyla mücadele

Daha sonra mayın avlama gemisi tarafından tespit edilen bir demirli mayın imha edildi. Bu harekatın da başarıyla tamamlanmasının ardından, deniz haydutlarınca ele geçirilmiş bir geminin, SAT timlerince havadan ve denizden yapılan operasyonla kurtarılmasına yönelik harekat icra edildi. Timler, helikopter destekli harekatın sonunda geminin kontrolünü alarak rehineleri kurtardı, deniz haydutlarını da yakaladı.

Milli gemiler görev aldı

Tatbikat kapsamında, denizaltıdan helikopterle personel transferi ile seyir sırasında gemiler arasında malzeme transferi gerçekleştirilmesine yönelik harekat da gerçekleştirildi. Gemiler arasındaki malzeme transferi sırasında, milli gemilerdenTCG Heybeliada ve TCG Büyükada görev aldı.

Bu sırada, TCG Büyükada'nın güvertesinde Donanma Komutanlığı Bandosu tarafından küçük bir konser düzenlendi. Konser, tatbikatın sancak gemisi TCG Salihreis'teki komutanlar tarafından da ilgiyle izlendi. Konserin ardından Orgeneral Akar, TCG Büyükada personelini ve bandoyu selamladı.

Komutanlar zaman zaman dürbünle harekatları yakından takip etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tatbikatın "Seçkin Gözlemci Günü"ne öğle saatlerinde katılması bekleniyor. Erdoğan, tatbikatın sancak gemisi olan TCG Salihreis'e, seyir halindeyken helikopterle gelecek.

Tatbikata katılan unsurlar

Tatbikata 11 fırkateyn, 6 korvet, 21 hücumbot, 8 denizaltı, 4 mayın avlama gemisi, 15 yardımcı sınıf gemi, 6 karakol gemisi, 8 SAT, 4 SAS timi, 4 deniz karakol uçağı ve 16 helikopter ile 1 sahil güvenlik arama kurtarma gemisi, 20 sahil güvenlik botu, 4 sahil güvenlik helikopteri ile sahil güvenlik deniz karakol uçağı katılıyor.

Tatbikatta Hava Kuvvetleri Komutalığının unsurları ile havadan ihbar ve kontrol uçağı da yer alıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!