Kayıp kişilerin bulunması ve faillerin yargılanması talebi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube üyeleri, gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan kişilerin bulunması ve faillerin yargılanmasını istedi.

Kayıp kişilerin bulunması ve faillerin yargılanması talebi
Kayıp kişilerin bulunması ve faillerin yargılanması talebi
GİRİŞ 23.05.2015 17:13 GÜNCELLEME 23.05.2015 17:13

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen grup adına açıklama yapan İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal, İHD verilerine göre 940 civarında kişinin 12 Eylül 1980 darbe sürecinden bu yana gözaltında kaybedildiği, bunlardan yaklaşık yarısının cenazesine ulaşıldığı, diğer yarısının ise hala akıbetinin belli olmadığını ileri sürdü.

Türkiye’de 2004 tarihinden sonra gözaltında kayıp vakalarına rastlanmadığını dile getiren Uysal, şöyle konuştu:

"Ancak siyasal iktidar gözaltında kayıpların akıbetinin bulunabilmesi amacı ile bugüne kadar sembolik bir iki girişim dışında esaslı hiçbir adım atmamıştır. 2009 yılında Başbakan'ın kayıp yakını anneler ve İHD İstanbul Şube yöneticileri ile yaptığı toplantıda vermiş olduğu sözler yerine getirilmemiştir. Sadece Cemil Kırbayır ve Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetlerinin bulunabilmesi amacı ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde 2 ayrı alt komisyon oluşturulmuş, bu komisyonların hazırlamış olduğu raporlara uygun olarak hala Cemil Kırbayır ve Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetleri ortaya çıkarılamamıştır."

Uysal, Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının gözaltında kaybedilen yakınları ile ilgili umut dolu bekleyişlerinin umutsuzluğa dönüşmeye başladığını ve bu durumun kayıp yakınlarına her gün ayrı bir sıkıntı yaşattığını söyledi.

Basın açıklamasının ardından gurup, sessizce dağıldı.

İHD'nin basın açıklamasına, Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri, DBP, HDP, Şırnak Belediyesi, KESK, DİSK, Zahide Kadın Dayanışma Merkezi, Şırnak Barosu üyeleri destek verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!