Geleceğin sanatçıları "Baksı Müzesi"'nden yetişecek

Baksı Müzesi Bayburt 3. Öğrenci ve Sanat Şenliği bir haftalık atölye çalışmasının ardından sona erdi

Geleceğin sanatçıları "Baksı Müzesi"'nden yetişecek
Geleceğin sanatçıları "Baksı Müzesi"'nden yetişecek
GİRİŞ 24.05.2015 13:49 GÜNCELLEME 24.05.2015 13:49

Baksı Kültür ve Sanat Vakfı tarafından, sanata yeteneği olan öğrencileri keşfetmek ve eğitimlerine destek vermek amacıyla organize edilen " Baksı Müzesi 3. Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği, sona erdi.

İki bin başvurudan seçilen 30 öğrenci, bir haftalık atölye çalışmasının ardından hem 1 yıllık burs almaya kazandı hem de katılım belgelerine kavuştu.

Şenliğin sona ermesi nedeniyle düzenlenen programda konuşan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın Baksı Müzesi'ni kurmakla Bayburt'a çok büyük hizmet sunduğunu ifade etti.

Koçan'a hizmetleri için teşekkür eden Odabaş, "Eğer Bayburtlu'nun her biri Hüsamettin Koçan hocam gibi özverili olursa, Bayburt için özverili çalışır, gayret eder ve hizmet sunarsa sanırım ki Bayburt ülkenin en gelişmiş yeri olur. Ben bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Baksı Müzesi'nin bölgeye adanmış bir proje olduğunu vurguladı.

Projenin arkasında kar fikri olmadığını manevi kar hesabı olduğunu ifade eden Koçan, "Toplumun geleceğine katkıda bulunmak, toplumun geçmişiyle üretken ilişkiler kurabilmek bizim açımızdan son derece önemli. Bizim bölgemiz göç veriyor, sosyal ve kültürel erozyon yaşıyor. Baksı Müzesi bu göçün önüne geçebilmek için bir öneridir, çabadır, samimiyettir. Kültürel geleneklerimizin yok olmasına karşı bir direnç oluşturmamız lazım. Bütün bunlar yetmeyeceği için bir gelecek hayali üretmeyi öneren de bir müzedir. O açıdan Baksı Müzesi'nin taşıdığı bu samimi içerik bütün dünya tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor ve takdir görüyor. Bu nedenle Avrupa Konseyi bize yılın müzesi ödülünü verdi. Ben bütün bu törenlerde, bütün dünya müzelerinin Baksı'ya yönelik büyük bir sempatisini görüyorum. Bu sempati de bence bizim taşıdığımız samimiyet ve içerikten geliyor" dedi.

Çocuklarla bir gelecek tasarlamayı düşündüklerini ifade eden Prof. Dr. Koçan, sözlerine şöyle devam etti:

"Onlarla bir gelecek tasarlamayı düşünüyoruz. Düşünüyoruz ki bu çocuk şenliği nedeniyle 20 yıl sonra bu bölgeden önemli sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar ve modacılar çıkacak ve onlarla gurur duyacağız. O nedenle çocuk etkinliğimizin 3. yılına girerken uzun soluklu bir etkinlik olmasını planlıyoruz Onun için önümüzdeki yıl Baksı Akademi diye bir kavrama doğru gideceğiz. Bu yarışma bağlamında ilk ve ortaokul içerecek ama destekleme açısında lise hatta üniversite düzeyinde dosyalar alıp yetenekli insanları desteklemiş olacağız. Bu açıdan bizim bu etkinliğimiz gelecek umududur. Gelecekte bu çocukların bu kürsüye hepsinin çıkacağını düşünüyorum. Ve onların bu ülkeye çok yararlı projeler üreteceğini düşünüyorum."

"Kültürün bekçisi kadınlarımız "

"Kadın üzerinde yeni bir iş alanı ve istihdam yaratmak istiyoruz. Çünkü bizim kültürümüzü koruyan kadınlarımızdır" diyen Koçan, "Kültürün bekçisi kadınlarımızdır. Kadınlarımız çok da öğrenme eğilimliler. Onun için bir kadın istihdam merkeziyle yeni bir perspektif gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu daha önce dostlarımıza da anlattık. Bunun temellerini de Kaleardı Mahallesi'nde atacağız" ifadesinde bulundu.

AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ise sergiyi gezdiğini ve Bayburtlu çocukların eserlerine hayran kaldığını söyledi.

Özbek, "Hüsamettin Koçan hocamız Bayburt'a çok büyük bir değer katmıştır. Bugün sergimizi gezdik. Fırsat verilince bizim çocuklarımızın neler yaptığını gördük ve hayran kaldık. Hepsinin gözlerinden öpüyorum. Ben sergide sevgi gördüm, kadının ne kadar önemli olduğunu gördüm, doğanın ne kadar önemli ve korunması gerektiğini gördüm. Baksı Müzesi ile Bayburt Avrupa'da ismi geçen bir il olmuştur. Bu sene Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onur ödülü alan bir müzemiz olmuştur. Bizi gururlandırmıştır. Buraya emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım" diye konuştu.

Programda şenliğe katkı sunan Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak'a teşekkür belgesi verildi.

Baksı Kültür ve Sanat Vakfı'ndan 1 eğitim yılı burs kazanan öğrencilerin de açıklandığı program şenliğe katılan öğrencilere başarı belgelerinin verilmesi ile son buldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!