Cem Vakfı Genel Başkanı Doğan:

"Cem evlerinin ibadethane statüsü bugün kabul edilmiş durumdadır. Hukuken yalnız Türkiye'de değil dünyada nerede olursa olsun cem evi varsa orası o cem evi ibadethane statüsündedir ve uluslararası hukukun himayesi altındadır"

Cem Vakfı Genel Başkanı Doğan:
Cem Vakfı Genel Başkanı Doğan:
GİRİŞ 24.05.2015 21:11 GÜNCELLEME 24.05.2015 21:11

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, "Cem evlerinin ibadethane statüsü bugün kabul edilmiş durumdadır. Hukuken yalnız Türkiye'de değil dünyada nerede olursa olsun cem evi varsa orası o cem evi ibadethane statüsündedir ve uluslararası hukukun himayesi altındadır" dedi.

Doğan, Yalova Cem Evi ve Kültür Merkezinin açılışındaki konuşmasında, Türkiye'de, Diyanet İşleri Başkanlığının ifadesine göre bin 158 cem evi bulunduğunu ama kendilerine göre ise 2 bin 500'ün üzerinde cem evi olduğunu söyledi.

Yalova'da temeli atılan cem evinin yapım düşüncesinin ve uygulamaya başlamasının 20 yılı bulduğunu belirten Doğan, mecburi din dersi konusunda ve cem evlerinin ibadethane sayılması için yaptıkları çalışmaları anlatarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki iç hukuk yollarını tükettik. Oradan da yine Türkiye'nin imzaladığı anlaşmalardan doğan bir hakkı kullanarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine olayı götürdük. Birinci dava kazanıldı. Yani Türkiye'de inanç özgürlüğünün uygulanması kısmında, bugün din derslerinin içerik olarak müfredatının yurttaşlar arasında barış ve sevgiyi artırmaktan, pekiştirmekten öteye tam tersine taraflı ve yanlı olarak düzenlendiği hükmünü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi verdi. 'Din derslerinin müfredatının gözden geçirilerek yansız ve tarafsız olmadıkça mecburi bir şekilde din dersleri okutulamaz' hükmünü verdi ve bu hüküm bugün kesinleşmiş durumdadır."

Mahkemenin ikinci dava olarak cem evlerinin statüsü ile ilgili de kararını açıkladığını ifade eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz biliyorduk ki devletin bu konularda takdir hakkı yoktur. 'Vatandaşlar nereyi ibadet olarak seçerler, ibadetlerini nasıl yaparlar, ne şekilde yaparlar, hangi içerikle yaparlar bu konuda devletin takdir hakkı yoktur" diyordu divan. Ne zaman diyordu? Moldova, Yunanistan ve Bulgaristan ile ilgili verdiği bir kararda diyordu. Verdiği çok açık net kararda 'devletin bir kişinin nerede ibadetini yapacağı, ibadethanesinin ne olacağı, içeriğini ne olacağı konusunda devletin takdir hakkı yoktur. Başkalarının haklarını ihlal etmemek şartıyla sağlık ve ahlak kurallarına aykırı olmamak şartıyla bir kişi dilediği yerde, dilediği mekanda, yalnız başına veya birlikte ibadetini özgürce yapabilir ve devletin görevi burada o yurttaşların ibadetlerini yapmalarını sağlamak ve varsa önünde engeller o engelleri kaldırmaktan ibarettir' demiştir. Sonuç, cem evleri Aleviler için ibadethanedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi diyor ki 'Cem evlerinde ibadete ayrılmış bir yer vardır.' Cem evlerinin ibadethane statüsü bugün kabul edilmiş durumdadır. Hukuken yalnız Türkiye'de değil dünyada nerede olursa olsun cem evi varsa orası o cem evi ibadethane statüsündedir ve uluslararası hukukun himayesi altındadır."

Törene, Yalova Vali Vekili Atilla Selami Abban, AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törenin ardından Sabahat Akkiraz, konser verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!