"Marmara'daki o patlamalar uyarıdır!"

Prof. Dr. Oya Okay, Marmara Denizi'nde son yıllarda sıklaşan fitoplankton patlamalarının uyarı olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

"Marmara'daki o patlamalar uyarıdır!"
"Marmara'daki o patlamalar uyarıdır!"
GİRİŞ 25.05.2015 14:21 GÜNCELLEME 25.05.2015 14:21

stanbul Teknik Üniversitesi Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Okay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz kirliliğinin birçok nedeninin olduğunu belirtti.

Karasal alanların, deniz kirliliğinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Okay, şunları anlattı: 

"Karasal kaynaklar, denize kıyıdan ulaşırlar. Deniz kirliliği atmosfer kaynaklı da olabilir. Gemilerin, otomobillerin egzoz gazları, havaya karıştıktan sonra denize çöker. Kimyasal ve biyolojik atıklar da önemli deniz kirleticileridir. Tarımsal alanlarda kullanılan ilaçlar, gemilerde kullanılan boyalar... Evsel atıklar ise diğer kirleticilere göre biraz daha masum ama onların da denize çok yoğun girişi, yoğun besin elementlerinin oluşumuna yol açıyor."

Okay, tüm bu kirleticilerin denize yoğun girişinin plankton patlamalarına neden olduğuna dikkati çekti.

Planktonların deniz, göl gibi alanlarda görülmesinin normal olduğunu dile getiren Okay, şöyle devam etti:

"Fitoplanktonlar da bialk ya da mikro alk dediğimiz bu canlılar aslında bitkisel canlılar. Bunlar azot ve fosforla beslenir ve ürerler. Bu ekosistemin doğal bir döngüsünün ilk basamağıdır ancak gereğinden fazla besin elementinin ortama girmesi bunların da aşırı çoğalmasına yol açıyor. Bunların aşırı çoğalması sonucunda yoğun ölümleri de görülür. 15- 20 günlük ömrü olan canlılar. Öldükten sonra her canlı gibi onlar da çürürler. Ortamda çürürken, oksijeni kullanırlar. Oksijenin doğal deniz ortamındaki seviyesi çok önemli. Oksijenin çok düşük seviyeye düşmesi ortamın kokuşmasına yol açar."

"Deniz, fitoplanktonların rengini alır"

Okay, denizdeki planktonların gözle değil mikroskopla görüldüğünü, yoğun oldukları dönemde denizin de onlarla aynı rengi aldığını söyledi.

Türkiye'de plankton patlamalarının zaman zaman görülebileceğini ifade eden Okay, şöyle konuştu:

"Bu patlamaların sıklık derecesi son yıllarda arttı. Marmara Denizi'nin doğal bir yapısı var. Marmara kapalı bir deniz ve dünyada Marmara gibi bir örnek yok. Çünkü üst suyu Karadeniz'den geldiği için farklı bir tuzlulukta, Akdeniz'den gelen suyu faklı bir tuzlulukta. İki tane su tabakası üst üste duruyor. Marmara özel bir deniz. Marmara dikkatle ihtimam gösterilmesi gereken bir alan. Dip tabakada oksijeni az. Dip tabakaya artık daha fazla müdahale etmemek lazım."

Okay, Karadeniz'e kuzeybatıdan bir takım nehirlerin aktığını, bu nehirlerin kirli atık sularını getirdiğini aktardı.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar