Ordu'da çöp sorunu çözüldü

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz: "14 Mayıs 1984 yılından itibaren Ordu’nun çöplerinin döküldüğü Durugöl Mahallesi'ndeki alana bugün itibariyle çöp dökümünü durduruyoruz"

Ordu'da çöp sorunu çözüldü
Ordu'da çöp sorunu çözüldü
GİRİŞ 25.05.2015 19:24 GÜNCELLEME 25.05.2015 19:24

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "14 Mayıs 1984 yılından itibaren Ordu’nun çöplerinin döküldüğü Durugöl Mahallesi'ndeki alana bugün itibariyle çöp dökümünü durduruyoruz. Artık çöpler düzenli depolama alanı olarak belirlediğimiz alana götürülmeye başlandı" dedi.

Yılmaz, Altınordu ilçesi Durugöl Mahallesi’nde bulunan çöp sahasında bir basın açıklaması yaparak, Ordu'nun çöp sorununu çözdüklerini söyledi.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Genel Sekreter Dr. Mustafa Çöpoğlu, AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Civelek, yöneticiler ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı basın açıklamasında Yılmaz, bugün itibariyle Ordu Büyükşehir Belediyesinin ve Ordu ilinin tarihi günlerden birini daha yaşadığını belirtti.

Yılmaz, "22 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katılımıyla havalimanını açtık. Ordu'nun 14 Mayıs 1984 yılından itibaren çöplerinin döküldüğü 31 yıllık bu alana, bugün, bu saat itibariyle çöp dökümünü durdurduk. Artık çöpler düzenli depolama alanı olarak belirlediğimiz alana götürülmeye başlandı" diye konuştu.

Yılmaz, kendisinin Belediye Başkanı olmadan önce Ordu’nun çöp sorununu bir yıllık süre içerisinde çözeceğinin sözünü verdiğini ancak bunun 13 aya sarktığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Buradan özür diliyorum. Bu süreyi hava muhalefeti sebebiyle tutturamadık. 13 ayda çözmek zorunda kaldık. Bugün itibariyle 16 ilçemizin çöpünü derlemek, toparlamak ve düzenli depolama alanına taşımak suretiyle Avrupa Birliği normlarına uygun bir çöp standardını yakalamış olduk. Buraya 31 yıldır çöp dökülüyordu. Bir yıl önce buraya günde 30 kamyon çöp dökülüyordu. Bizim büyükşehir süreci ve imkanlarla birlikte geliştirmiş olduğumuz sisteme ilave teknolojiler ile çevre ilçelerimizin başta Gülyalı ve Perşembe'nin de çöplerinin toplanmasıyla, 1 yıllık süre içerisinde yoğun gayretlerimizle çöp meselesini Altınordu ve 16 ilçemizde çözdük. Burada Ordu'nun 31 yıllık çöpü var. Bir tarafımız Melet Irmağı, diğer tarafta Durugöl, Akyazı ve Soya mahalleleri yıllardır muzdarip olmuştur. Aldığımız 4 tane tam donanımlı tırlarla birlikte Karapınar Mahallesi'ndeki ayrıştırma tesisimizden organik çöp, bütün bileşenleri ayrılmış halde çöpü düzenli depolama alanına götüreceğiz."

Çöplerin taşınacağı Çaybaşı ilçesi sınırlarında bulunan Düzenli Depola Tesisi hakkında da bilgi veren Yılmaz, "Ordu Büyükşehir Belediyesi, buranın inşaatına başladı. Proje doğrultusunda drenaj tabakası için yoğun bir çalışma sergileyen Ordu Büyükşehir Belediyesi bu doğrultuda depolama sahasının alt geçirimsizliğini sağlamak için sahanın tabanına 50 santimetre kalınlığında kil, kimyasal maddelere karşı yüksek direnç gösteren, geçirgenliği düşük, delinme ve çatlamalara karşı son derece dayanıklı olduğu için sızmalara karşı üstün bir koruma oluşturan yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) geomebran ve alan drenaj sistemi olarak da boyutu 16/32’lik dere çakılı ile 50 santimetre kalınlığında drenaj tabakası oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Yılmaz, yaşanabilir ve temiz bir şehir vaadiyle göreve geldiğini hatırlatarak, "Burası birileri açısından onur meselesi idi. 10 yıllık süre içinde bu onur meselesini çözemediler. Ama AK Parti iktidarı ve Büyükşehir Ordu'nun vizyonu buranın çöpünü 13 ay gibi kısa süre içinde çözmüş oldu" şeklinde konuştu.

Çöp sahası rehabilite edilecek

Öte yandan vatandaşların yaşam kalitesine katkı sağlamak ve yaşanılabilir çevreler yaratmak hedefi doğrultusunda çalışmaların yürütüldüğünü belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Artık Durugöl’de bulunan vahşi depolama alanına çöp dökülmeyecek. Bu çöp sahasını rehabilite edeceğiz. Mevcut sahanın toprakla üzerini kapatma işlemi tamamlandıktan sonra metan gazı çıkış bacaları konulacak. Sonra da Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü ve Ordu Büyükşehir Belediyesi müştereken çöp sahasının ve Melet Irmağı’nın set çalışmalarına başlayacaklar. Melet Irmağı’nı settelemesi ihalesi 26 Mayıs yani yarın gerçekleşecek ve değeri tam 12 milyon liradır. O alan Ordulu hemşehrilerimizin daha sonra piknik yapacağı, sosyal donatıları olan bir alan haline dönüşecek. Yıllardır kontrolsüz bir şekilde denizlere, derelere ve vadilere vahşi depolama şeklinde biriktirilen evsel atıkların oluşturduğu çirkin görüntülerden kurtuluyoruz. ‘Çaybaşı Katı Atık Bertaraf Tesisi Düzenli Depolama Sahası’ ile kesinlikle çevreye zarar verilmeyecek. Dışarı koku ve çöp suyu sızıntısı olmayacak. Çöpler, bölgelerinde ilk ayrıştırmadan sonra buraya araçlarla nakledilecek. Günlük gelen çöpün üzeri kapatılacak. Sahanın etrafı kafes telle çevrilerek kesinlikle yaban hayvanı ve başıboş hayvanların sahaya girmesi engellenecek."

Çöp sahasının hemen yanına atık su arıtma tesisinin yapılmasının bir soru işareti olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Avrupa Birliği Projesi diye,yer konusunda tahmin ediyorum önceki yönetimler acele karar vermişlerdir. Çünkü çöpün buradan kaldırılmasından sonra yan taraftaki atık su arıtma tesisi bu bölge açısından maalesef yine koku ve hijyen itibariyle etrafa zarar vermeyecek ancak, bu nezih mahalle için görsel itibariyle, bu türlü bir tesisin olması çok doğru değildi. Biz, söz verdiğimiz çerçevede üzerimize düşeni yaptık. Artık bundan sonra çöp toplama işi ilçe belediye başkanlarımızın işidir. Bu süre içerisinde düzenli depolama alanındaki gayretli çalışmadan dolayı ilgili firmaya, Çevre Koruma Dairemize, Genel Sekreterimize, Genel Sekreter Yardımcımıza ve süreci her anlamda takip ettiğimiz yönetici arkadaşlarımıza, OSKİ Genel Müdürümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yılmaz konuşmasını AK Parti iktidarının söz verdiği bütün projeleri havalimanıyla birlikte hayata geçirdiğini söyleyerek, "31 yıldır çöp dökülen bu alandan 4-5 tane belediye başkanı geçti. Sorunu çözümlemek hepsinin vaadiydi. Bizim bu alana götüreceğimiz tamamen organik çöptür. Bio enerji üretimi tesisleri de kuracağız. Tesiste çalışacak vatandaşlarımız tamamen o bölgede yaşayanlar olacak” şeklinde tamamladı.

Yılmaz, yaptığı açıklamadan sonra düzenli depolama sahası maketini inceleyerek özelliklerini anlattı.

Açıklamanın ardından Başkan Enver Yılmaz, alana gelen katı atık taşıyan tırları durdurarak sürücülerine, "Bugün itibariyle buraya çöp dökmek yasaktır. Döküldüğü takdirde Zabıta Daire Başkanımız, kamyonlara 46 bin, şirket ise 3 katı, yani 138 bin lira ceza kesecektir" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!