3. köprüde askı halatlar monte ediliyor

3. köprüde inşaat çalışmaları 24 saat devam ederken, eğik askı halatlarının montajı ve ana kablo optimizasyon çalışmaları sürüyor.

3. köprüde askı halatlar monte ediliyor
3. köprüde askı halatlar monte ediliyor
GİRİŞ 26.05.2015 11:42 GÜNCELLEME 26.05.2015 11:42

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, her iki yakada yükselen betonarme kuleler deniz seviyesinden 304,5 metre yüksekliğe kadar ilerledi.

İki yaka arasında mühendis ve işçilerin çalışacağı "kedi yolu" olarak da adlandırılan geçici yürüyüş yolu ve ana kablo yapımında kullanılacak iskele ve ankraj elemanlarının kurulumu ise devam ediyor. Kedi yolu ve ana kablonun yapımında kullanılacak kılavuz halatın çekimi ise tamamlandı.

Toplam 59 dev tabliyeden oluşacak köprü zemini için Avrupa yakasında 4 ve Asya yakasında 3 olmak üzere toplam 7 çelik tabliye segmenti yerleştirildi. Tuzla ve Yalova'daki tesislerde yerli olarak imal edilen çelik tabliyelerde kaynaklı birleşim işlemleri de devam ediyor.

Kule ve dağıtım semerlerinin döküm işleri İtalya'daki ilgili tesiste bitirilirken, tamamlayıcı işlemlerle test ve muayene prosedürleri devam ediyor.

Ana kablo imalatları tamamlandı

Çelik tabliyelerin konulması işlemiyle birlikte köprüyü taşıyacak iki sistemden biri olan eğik askı halatlarının da montaj işlemine başlandı. Toplam ağırlığı 8.787 ton olan 176 adet eğik askı halatlarının uzunlukları 154 ile 597 metre arasında değişiyor. 

Köprünün yapımında kullanılacak 13 bin tonluk ana kabloya ait malzemelerin imalatı ise Güney Kore'de alanında uzmanlaşmış bir fabrikada yaklaşık bir senede tamamlandı. Kablolar Avrupa yakası şantiyesindeki geçici depolama alanına yerleştirildi. Ana kablo yapımında kullanılacak olan vinç ve makara sisteminin kurulumuysa devam ediyor.

Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, "Yap, işlet, devret" modeliyle gerçekleştiriliyor. 4,5 milyar TL yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapılacak ve bu sürenin sonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar