Selahaddin Yusuf bin Eyyub Kimdir?

Selahaddin Yusuf bin Eyyub Kimdir? Hakkari'deki havalimanına Selahaddin Eyyubi ismi verildi.

Selahaddin Yusuf bin Eyyub Kimdir?
Selahaddin Yusuf bin Eyyub Kimdir?
GİRİŞ 27.05.2015 09:07 GÜNCELLEME 27.05.2015 09:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Selahaddin Yusuf bin Eyyub Kimdir? Başbakan Davutoğlu Hakkari'deki havalimanının adının kürt ve arap halkı tarafından oldukça sevilen bir isim olan Selahaddin Yusuf bin Eyyubi isminin verildiğini söyledi.

Hakkari-Yüksekova Havalimanı, PKK'nın tüm şantaj saldırı ve sabotajlarına rağmen tamamlandı ve bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıldı.

DAVUTOĞLU: HAVALİMANININ ADI SELAHADDİN EYYUBİ

Törende ilk önce Başbakan Ahmet Davutoğlu konuştu. Havalimanının adını açıklayan Davutoğlu, "Yüksekova'ya öyle bir isim verelim ki herkes bizim liderimiz desin. İnşallah havalimanına bu mesajı vermek için ve Kudüs ebediyen Müslümanlarındır demek içinSelahaddin Eyyubi adını vermeye karar verdik." dedi.

Selahaddin Yusuf bin Eyyub Kimdir?

Selahaddin Yusuf bin Eyyub (Kürtçe: سەلاحەدینی ئەییووبی/Selahedînê Eyûbî; Arapça: صلاح الدين الأيوبي, tam adı: الملك الناصر ابو المظفّر صلاح الدين يوسف ابن ايّوب; el-Melik el-Nasır Ebu'l Muẓaffer Selahaddin Yusuf bin Necmeddin Eyyub), (1138, Tikrit - 4 Mart 1193, Şam), Mısır ve Suriye sultanı, Eyyubi hanedanının kurucusu olan hükümdar. Hıttin Muharebesi ile 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alarak kentte 88 yıl süren Hıristiyan egemenliğine son vermiş, akabinde Hıristiyanların düzenledikleri III. Haçlı Seferi'ni etkisiz hale getirmiştir.

Selahaddin Eyyubi'ye (Kudüs Fatihi / İngilizce: Conqueror of Jerusalem) tarih boyunca farklı etnik kökenler atfedilmiş, çeşitli milletler mirasını sahiplenmişlerdir. Yaygın görüş Selahaddin'in baba tarafından Kürt kökenli olduğu yönündedir. Öyle ki, El-Hazrecî'nin Eyyubileri anlatan eserinin ismi Târihu Devleti'l-Ekrâd (Kürd Devletinin Tarihi) ismini taşımaktadır.Türk kökenli olduğunu belirten çeşitli kaynaklar da mevcuttur. Son dönemde yeniden ağırlık gösteren diğer bir görüş ise tarihçi İbn Haldun'un Mukaddime eserinde belirttiği üzere Selahaddin Eyyubi'nin atalarının, Yemen'in Himyeri vilayeti eşrafından Hezbâniyye Kürtlerinin Ravvadi aşretine mensup Araplardan olması ve bu aşiretin Himyeri bölgesini yüzyıllarca yönetmiş olan Devs hanedanına akraba olmasıdır. Tarihçi Yakubî'nin bir kaydına göre de Revadî Kürtleri, Revvâd b. El-Musanna el-Ezdî'den gelir ve bu şahıs da 758 yılında Basra'dan Azerbaycan'a yerleştirilen Yemen Araplarındandır. Zeki Velidi Togan da Eyyubîlerin önce Kürtleşmiş sonra da Türkleşmiş bir cenubî Arap sülâlesinden olduğunu desteklemiştir

YORUMLAR 2
  • osman öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    Üç krallı haçlı ordularını yerle bir eden Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi Aşkına ve Kutsal Emanetlerin ve İLK KIBLEMİZ MESCİDİ AKSANIN BEKCİSİ Osmanlı Cihan Devletinin İlk Halifesi Yavuz Sultan Selim Han Aşkına KUDÜS MÜSLÜMANLARIN ATAN KALBİDİR ne mutlu, ki içinde KUDÜS sevgisi olanlara !
    Cevapla
  • osman öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne Kürt ne Türk kardeşlerimiz unutma Kudüse sırtını dönüp bizim Kabemiz TAKSİM ve ÇANKAYA diyen HDPYE oy verip barajı aşırmaz tamammı ikincisi, HDP barajı aşmassa musluklardan kan değil, musluklardan ZEM ZEM suyu gibi barış akar barış, Selhaddin Eyyubi ile Yavuz Sultan Selim Hanın Torunları tarih yazar tarih, Ey SELHATTİN DEMİRTAŞ seçimden sonra senin gibi vatan hainleride LONDRADA dedelerinin yanında yaşar!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!